BOTAŞ'a müdürlük için tarikat torpili

BOTAŞ'a müdürlük için tarikat torpili

BOTAŞ'a müdürlük için 'tarikat torpili''Mavi Hat' operasyonunda tutuklanan müteahhit Lokman Usta'nın,...

A+A-

BOTAŞ'a müdürlük için tarikat torpiliBOTAŞ'a müdürlük için 'tarikat torpili'

'Mavi Hat' operasyonunda tutuklanan müteahhit Lokman Usta'nın, tutuklu bürokratlardan Bekir Aksoy'un genel müdür yapılması için bir tarikat liderinden destek istediği saptandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın BOTAŞ'taki ihalelere yönelik olarak "Mavi Hat" adıyla başlattığı yolsuzluk operasyonunda tutuklanan bürokrat Bekir Aksoy'un BOTAŞ Genel Müdürü yapılması için tarikat torpili istendiği iddiaları da dosyaya girdi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün tamamlanmak üzere olduğu soruşturmada dikkat çeken bağlantılar saptandı. Soruşturmada tutuklanan Lokman Usta'nın, "organize suç örgütü lideri" nitelemesiyle tutuklanan işadamı İbrahim Selçuk'la doğrudan irtibatı belirlendi.

Usta'nın girişimi dosyada

"İhalelere fesat karıştırmak"la suçlanan Usta'nın BOTAŞ'ta bürokrat ataması için de devreye girdiği dosyaya konuldu. Usta'nın, örgütün bürokrasi ayağında yer almakla suçlanan eski Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve BOTAŞ Yönetim Kurulu üyesi Bekir Aksoy'un BOTAŞ Genel Müdürü olması için "faaliyet yürüttüğü" kaydedildi.

Soruşturmada, Suudi Arabistan'da bir inşaat firmasının sahibi görünen Usta'nın, örgütün işlerini kolaylaştıracağı düşüncesiyle bu atamanın yapılması için Ekim 2006'dan itibaren devrede olduğu anlaşıldı.

'Kararname engellendi'

Polis ve savcılık soruşturmasında Lokman Usta'nın, mevcut BOTAŞ Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol'un kararnamesinin iptali ve yerine Aksoy'un atanması yapılması amacıyla "şeyh" olarak bilinen H.K. ile temas kurduğu saptandı.

Usta'nın Ankara'nın Pursaklar bölgesinde oturan ve telefon görüşmelerinde "Hoca" olarak tanımlanan H.K. ile yüz yüze görüşmeler yaptığı tespit edildi. Yapılan teknik takiplerde, Usta'nın uzun süren görüşmelerinin ardından H.K.'nın girişimleri ile Düzyol'un kararnamesinin imzalanamadığı sonucuna varıldı.

Usta şeyhle telefonda görüştü

Usta'nın, H.K.'nın oğlu M.Z.K. ile de telefonla sık sık görüşüp torpil arayışına girdiği, temaslarının sonuçlarıyla ilgili olarak da sürekli İbrahim Selçuk ile Bekir Aksoy'a bilgi aktardığı kaydedildi. Usta'nın ocak ayında bir kişiye "Enerji Bakanlığı'nın şeyh H.K. tarafından yönetildiğini" iddia eden bir SMS mesajı gönderdiği bilgisi de dosyasında yer aldı.

H.K.'nın Aksoy'la ilgili atama kararnamesi hazırlanması için Enerji Bakanlığı'ndaki üst düzey bir yöneticiyle de görüşmeler yaptığı da tespit edildi.

Tolga Şardan
28 Aralık 2007 - MİLLİYET

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.