'BOXER' dergisine yasak geldi

'BOXER' dergisine yasak geldi

'BOXER' dergisine yasak geldiBaşbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu derginin ‘zararlı’ damgasıyla satılmasına karar verdiANKARA (Cumhuriyet...

A+A-

'BOXER' dergisine yasak geldi

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu derginin ‘zararlı’ damgasıyla satılmasına karar verdi

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, “BOXER” adlı erkek dergisine sansür getirdi. Kurul, dergide yer alan bazı fotoğraflar ve yazıların 18 yaşından küçük çocukların, “maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak” nitelikte olduğu sonucuna vardı. Bu nedenle derginin kapağına “küçüklere zararlıdır” damgası basılacak, dergi açık sergilerde satılamayacak ve dükkânlarda teşhir edilemeyecek.

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Kurul, “BOXER” adlı derginin Temmuz 2008 tarihli 49. sayısını ve “X Large” adlı ilavesini incelemeye aldı. Dergide yer alan yazı ve fotoğrafların 18 yaşından küçük çocukların “maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak” nitelikte olduğu sonucuna varan kurul, bu nedenle söz konusu derginin 1117 sayılı Yasa’nın 3266 sayılı Yasa ile değişik 4. maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oybirliği ile karar verdi.

Yasanın söz konusu maddesine göre, kurulca tetkik edilerek küçükler için muzır olduğuna karar verilmiş basılmış eserlerin sahiplerine, sorumlu müdürlerine ve telif hakkı sahiplerine, basılmış eserlerin küçüklerin maneviyatına muzır olduğu tebliğ edilecek. Yasaya göre, tebligat üzerine eser sahipleri, telif hakkı sahipleri ve sorumlu müdürler, ellerinde mevcut eserlerin ön kapaklarına “küçüklere zararlıdır” damga veya işaretini basmak zorunda olacak. “küçüklere zararlıdır” ibaresinin herkesin kolayca görüp okuyabileceği şekil ve büyüklükte yazılması gerekecek.

Bu suretle damgalanan eserler; açık sergilerde ve seyyar dağıtıcılar tarafından satılamayacak, dükkânlarda, camekânlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemeyecek, bir yerden bir yere teşhir maksadıyla açık bir surette nakledilemeyecek ve dağıtıcılar tarafından bunlar için sipariş kabul edilemeyecek. Söz konusu dergi, ilan edilemeyecek, satışı için reklam ve propaganda yapılamayacak. Hiçbir suretle okul ve benzeri yerlere sokulamayacak.

Cumhuriyet - 15 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.