Brezilya’da Halk Yolsuzluğa Karşı Sokaktaydı

Brezilya’da Halk Yolsuzluğa Karşı Sokaktaydı

Brezilya şehirlerini dolduran yüzbinlerce kişi dün, devlet başkanı Dilma Rousseff’in istifasını istedi. Brezilya’da Gezi Direnişi ile eş zamanlı olarak...

A+A-

Brezilya şehirlerini dolduran yüzbinlerce kişi dün, devlet başkanı Dilma Rousseff’in istifasını istedi.

Brezilya’da Gezi Direnişi ile eş zamanlı olarak 2013 yılının başından beri devam eden protesto dalgası bu sefer yolsuzluk suçlamalarına karşı bir harekete dönüştü.

Ülke çapında binlerce kişi yolsuzluğa karşı Fora Dilma (Dilma Dışarı) sloganı ile sokağa çıktı. Eylemciler Rousseff’i yolsuzlukla suçlarken, başkanın yargı önüne çıkması talebinde bulundular.

Darbe çağrısı yapıldı

Guardian’dan Jonathan Watts, Rio de Janerio’dan kaleme aldığı haberinde, eylemleri sağ merkezli nitelendirirken eylemcilerin sıklıkla darbe yanlısı slogan attığına dikkat çekti.

Eylemde taşınan dövizlerin arasında "Venezuela olmak istemiyoruz", "ordu bizi bu komünistlerden kurtar" cümleleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Brezilya Yüksek Mahkemesi, geçen hafta Brezilya’nın devlet kontrolü altındaki en büyük petrol şirketi olan Petrobras hakkında yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma açmıştı.

2003 ve 2010 yılları arasında şirketin başında olan Rousseff yolsuzluk iddialarına karşı çıktı.

Rousseff protestonun meşru bir hak olduğunu söylerken, askeri yönetimin sona ermesinin 30. yıldönümünde, eylemlerin "demokratik olgunluğuna" karşı olmamasını umduğunu belirtti. (BZ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.