Bu ateş Gökçek'i yakacak

Bu ateş Gökçek'i yakacak

Bu ateş Gökçek'i yakacak  Ender BÜYÜKÇULHA   Gökçek’in yıkamadığı, teslim alamadığı Dikmen...

A+A-

Bu ateş Gökçek'i yakacak  Bu ateş Gökçek'i yakacak 

Ender BÜYÜKÇULHA  

Gökçek’in yıkamadığı, teslim alamadığı Dikmen Vadisi halkının kurduğu Barınma Hakkı Bürosu yakıldı. Yangın halkı yıldırmak bir yana daha çok birleştirdi

3 yılı aşkın bir süredir kentsel dönüşüm yağmasına karşı direnerek evlerini ve mahallelerini terk etmeyen Dikmen Vadisi halkı 23 Ağustos gecesi bir yangınla uyandı. Vadide direnişle geçen yıllar içinde, barınma hakkı mücadelesinin yarattığı birikimin kurumsallaşmasıyla açılan Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu, oldukça tanıdık “kimliği meçhul” kişiler tarafından kundaklandı. Mahalle halkının toplantılarını yaptıkları, eylem hazırlıklarını yürüttükleri, şenliklerini düzenledikleri, mücadele tarihi ve hukuksal gelişmelere ait arşivlerini tuttukları, buluşup dertleştikleri büro, pazar günü gece yarısı bir bidon benzin marifeti ile yakılmaya çalışıldı.

Kundaklamanın tek görgü tanığı olayın gece 00.45 dolaylarında gerçekleştiğini, metalik renkli Renault Megan marka bir aracın büronun bulunduğu noktaya gelmesinden kısa bir süre sonra önce bir bidon gördüğünü ardından da büronun yanmaya başladığını söyledi. Tanık, büroya yaklaşan araçla beraber iki ayrı aracın daha yangının çıkmasının ardından olay yerinden hızla uzaklaştığını da aktardı.

Alevlerin fark edilmesiyle birlikte büroya akın eden vadi halkı yangını kendi imkanları ile söndürdü. Fakat içerdeki eşyaların tamamı, büroya ait arşiv ve dokümanlar yanarken büronun içinde mahalle halkı tarafından beslenen iki ördek de yangın sonucu öldü.

Yangını söndüren mahalleli olayın ardından sabaha kadar uyumayarak mahallenin farklı noktalarında ateşler yakıp nöbet tuttular. Barınma hakkı mücadelesinin bugüne dek sağladığı birikimi yok etmek ve vadi halkının direncini kırmak için çıkarıldığı düşünülen yangın bu niyetlere hizmet etmek bir yana halkın kararlılığını arttıran bir etki yarattı.

Yıkamayınca yaktılar

Kentsel dönüşüme karşı evlerinden edilmek istenen Dikmen Vadisi halkının uzunca bir süredir sürdürdüğü direniş, belediyenin bölgeye dair tüm projelerini hayata geçirmesine engel olmuş, halk meşru çizgide yürüttüğü mücadele ile Melih Gökçek’in elini kolunu bağlamıştı. Yıkım ekiplerinin geleceğine dair haberlerin duyulduğu bir dönemde gerçekleşen yangın için “faili belli” yorumları yapıldı. “Kimi çevrelerin” halkı korkuya sevk ederek direnişi kırabilmek ve kendi projelerini hayata geçirebilmek amacıyla bu kontrgerilla tarzı eylemi gerçekleştirdiği düşünülüyor.

Gökçek’in bir TV kanalında, vadi halkının büroyu kendilerinin yaktığını ima etmesi ve benzer şekilde Cemevi’nin de yakılacağı “kehanetinde” bulunması eylemin gözdağı için yapıldığı izlenimini güçlendirdi.

Kundaklama olayı, Türkiye’de demokrasi ve haklar mücadelesi verenler açısından oldukça tanıdık olan kontrgerilla eylemlerinin bir örneği olarak not edildi. Bu eylem, Ergenekon operasyonu ile karartılan kontrgerillanın gerçekte halkın her tür örgütlü eylemini hedef alan bir yapılanma olduğunu hatırlattı.

Ender Büyükçulha
Sendika.org - 07 Eylül 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.