'Bu Beldenin Kaderi Bizimle Değişecek'

'Bu Beldenin Kaderi Bizimle Değişecek'

'Bu Beldenin Kaderi Bizimle Değişecek'ÖDP Kırıkkale-Büyükavşar Belediye Başkan Adayı Ümit Şaybak, “Bir Bektaşi beldesi...

A+A-

'Bu Beldenin Kaderi Bizimle Değişecek''Bu Beldenin Kaderi Bizimle Değişecek'

ÖDP Kırıkkale-Büyükavşar Belediye Başkan Adayı Ümit Şaybak, “Bir Bektaşi beldesi olan Büyükavşar’ın yıllardır ihmal edildiğini görünce aday olmayı kendime görev bildim” diyor...

ÖDP Kırıkkale-Büyükavşar Belediye Başkan Adayı Ümit Şaybak, neden aday olduğunu, seçilirse hangi projeleri uygulayacağını BirGün’e anlattı. 20 yıldır Almanya’da yaşadığını belirten Şeybak, “Bir Bektaşi beldesi olan Büyükavşar’ın yıllardır ihmal edildiğini görünce aday olmayı kendime görev bildim” dedi. Büyükavşar’ı “Dik durmayı öğrenmiş insanların beldesi” diye tanımlayan Şaybak, “12 Eylül darbesinden sonra bu beldede hiçbir zaman sağ adaylar kazanamamış. Bu yüzden belde kamu hizmetleri bakımından adeta cezalandırılmış. Ama ben başkan seçilirsem beldenin kaderini değiştireceğim, burasını ekonomik durumu iyi, özgür ve mutlu insanların yaşadığı bir yer  haline getireceğim” diye konuştu. Beldenin en büyük sorunun işsizlik olduğunu ifade eden Şaybak, Almanya’da yaşarken belediyelerin nasıl çalıştığını yakından gözlediğini bildirdi, bu deneyimlerini doğup büyüdüğü beldede uygulamak istediğini söyledi. Şaybak’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

» Bize, aday olduğunuz beldeyi anlatır mısınız biraz…

Çöldeki vaha misali, sarı ve sıcak bozkırın ortasında, meşe ve çam ormanıyla çevrelenmiş küçük, şirin bir Bektaşi beldesi Büyükavşar…

» Ekonomik durumu nasıl?

İnsanlarımız kurak bozkırda buğdaydan başka bir şey yetiştiremediğinden yoksul kalmış ve bunu aşmak için de gurbeti keşfetmiş. Bugün Ankara’da, İstanbul’da, Almanya’da çok sayıda Büyükavşarlı var. Yoksul yaşamışlar ama dik durmaktan da taviz vermemişler.

» Siz nasıl aday oldunuz

Ben ailemle birlikte 20 yıldır Almanya’nın Berlin kentinde yaşıyorum. Orada Büyükavşar Yardımlaşma Derneği var. Bu dernekteki dostlarımız benim aday olmamı istediler. Bunu bir görev kabul ettim. Oradaki işlerimi bırakıp seçim kampanyasına katılmak için Türkiye’ye geldim.

» AKP iktidarının Büyükavşar’a yönelik tavrı olduğu söyleniyor…

Evet, doğru… Beldede faaliyet gösteren ve bölgedeki 10 köye hizmet veren pansiyonlu ilköğretim okulunun pansiyon kısmı kapatılmış önce… Daha sonra bölge kökenli öğretmenler uyduruk bahanelerle sürgüne gönderilmiş. Yetmemiş, alınan bir kararla lise kapatılmış. Öğrenci velileri bir araya gelip Milli Eğitim Bakanlığını mahkemeye vermiş ve kazanmışlar, tekrar açtırmışlar okullarını. Ama bakanlık bırakmamış yakalarını… Öğretmen göndermemiş, hizmetli göndermemiş, hatta okula bir müdür bile vermemiş… Ama belde sakinleri yılmamış, bir otobüse dolup bakanlığın önüne gitmişler, basın açıklaması yapmışlar. Şimdi lisede sadece bir öğretmen var.

» Sağlık ocağı da kapatılmış galiba…

Sağlık ocağının hikayesi ise daha içler acısı… Sağlık Bakanlığı doktor kadrolarını iptal etmiş önce… Sağlık ocağı sağlık evine dönüştürülmüş ve sadece bir ebe kadrosu bırakılmış. Bu kadroya da atama yapılmamış. Kasabalı şimdi en ufak sağlık sorununda çevredeki ilçelere gitmek zorunda kalıyor. Ama gitmeye kalkıp ta yolda can veren hastalar da olmuş. Şimdi haftada bir gün aile hekimi uğruyor beldeye. Yani hastalanacaksınız o gün hastalanın, eğer hastaysanız o güne kadar ölmeyin.

» Beldenin yolları nasıl?

AKP, kendisine oy çıkmayan köy, belde ve kasabaları cezalandırıyor. Büyükavşar’da da benzer bir tablo var ne yazık ki… AKP’nin oy oranının yüksek olduğu yerlerde yollar pırıl pırıl yapılmış. Büyükavşar’ın yolları ise stabilize bile değil, bildiğiniz köy yolu…12 Eylül darbesinden sonra Büyükavşar’da sağ partiler bir kez bile kazanamadığı gibi oy oranları da çok düşük kalmış… Yani burası dik durmayı öğrenmiş insanların beldesi…

» Başkan olursanız neler yapacaksınız?

Öncelikle üniversitelerle işbirliği yapacak, beldenin kalkınması, halkın istihdamı konusunda hangi yatırımların uygun olacağı üzerinde raporlar hazırlatacağım. Bu raporlara göre tarımı, el sanatlarını geliştireceğim.  Benim gençliğimde beldede 1500 büyükbaş, 10 binden fazla küçük baş hayvan vardı. Şimdi hayvancılık ölmüş… Bunu yeniden canlandıracağım. Beldenin çok güzel mesire yerleri var. Belediye imkanları ile oraları yeniden düzenleyip günübirlik turizme açacağım. Yol, su, park, çocuk bahçesi, temizlik, kanalizasyon gibi belediyecilik hizmetlerini de herkesi memnun edecek bir şekilde yapmaya çalışacağım.

ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU - ANKARA / BİRGÜN - 09 Mart 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.