Bu dernekler naylon

Bu dernekler naylon

Bu dernekler naylon     Zaman gazetesinde çıkan “Alevi derneklerinden başörtüsüne destek” başlıklı haberde...

A+A-

Hubyar Sultan Alevi Derneği Başkanı Ali KenanoğluBu dernekler naylon   
 
Zaman gazetesinde çıkan “Alevi derneklerinden başörtüsüne destek” başlıklı haberde yer alan derneklerin asılsız çıkması, Alevi derneklerini harekete geçirdi. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, bu var olmayan naylon derneklerin AKP tarafından Aleviliği ve Alevileri asimile etmek amacıyla yenı kurulduğuna dikkat çekerek,” Alevilerin sorunlarını naylon derneklerle, naylon dedelerle ve gösterişli yemeklerle çözemezler” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatıplere ve liselere Alevilik üzerine ders verme haberini de değerlendiren Kenanoğlu, bu derslerin gerekçesinin Alevi köylerine gönderilecek imamların işini kolaylaştırmak olduğunun söylendiğini ama bunun esas nedeninin asimilasyon ve misyonerlik olduğunu vurguladı. Kenanoğlu hükümete seslenerek ”Alevilik adına iyi bir şey yapmak istiyorsanız elinizi Alevilikten ve Alevilerden çekin” dedi.

Hubyar Sultan Alevi Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu Zaman gazetesinde çıkan Türbana Destek haberi başlığını gördüğünde çok şaşırdığını ifade etti. Kenanoğlu, insan hak ve özgürlüklerini bütünsel bir hak olarak gördüklerini bu nedenle sadece türbanı öne çıkarıp bunu bir inanç özgürlüğü olarak lanse etmenin tek taraflı bir yakaşım olduğunu belirti. İnançların sadece türbanla sınırlı olmadığını dile getiren Kenanoğlu, “Türkiye de yasaklanan ve yasaklı tüm inançsal grupların kültürleri, kimlikleri ve inançları da özgürlükler kapsamına alınmalıdır. Alevilerin inançsal özgürlükleri söz konusuyken bir iftar yemeğiyle geçiştiriyorlar, Alevileri bir yemekle kandıracaklarını sanıyorlar” dedi.

Kürtlerin de kimliksel ve kültürel haklarının yok sayıldığını belirten Kenanoğlu, iş türbana gelince bütün herkesin bunu savunması gerektiğini, bunun bir insan hakları olduğunu söyleyip demokrat kesildiklerini söyledi. Kenanoğlu “Biz özgürlükçüyüz ama salak değiliz, diğer özgürlükleri yok sayarak türban özgürlüğünü savunmanin ne anlama geldiğini biz çok iyi biliyoruz”dedi.

Kenanoğlu, Alevi özgürlüğü içersinde yıllardır mucadele veren bir kişi olarak Türkiyedeki tüm Alevi Derneklerini bildiklerini ve bu açıdan Zaman gazetesinde söz edilen derneklerinin isimlerini ilk defa duyduğunu ve bunların AKP tarafindan naylon dernek olarak yeni inşa edildiğine dikkat çekti. Kenanoğlu, “Alevilerin sorunlarını naylon derneklerle, naylon dedelerle ve gösterişçi yemeklerle çözemezsiniz, Alevi mücadelesini bu şekilde susturup yok edemeyeceğinizi iyi bilin’. Eğer hükümet Alevi sorununu çözmekte gerçekten samimiyse adres belli işinize geliyorsa” diye ekledi.

ZEYNEP KURAY
BİRGÜN - 7 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.