Bu iftara giden düşkündür

Bu iftara giden düşkündür

'Bu iftara giden düşkündür'   Alevi dedelerinin AKP yemeğine katılanları düşkün ilan edeceklerini duyurduğu basın...

A+A-

Bu iftara giden düşkündür'Bu iftara giden düşkündür'
 
Alevi dedelerinin AKP yemeğine katılanları düşkün ilan edeceklerini duyurduğu basın toplantısı Mülkiyeliler Birliği'nde yapıldı. Toplantıya çok sayıda sivil toplum örgütünden temsilci de katıldı. FOTOĞRAF: MERİÇ TAFOLAR
 
12 Alevi dedesi ortak bir açıklama yaparak AKP'nin düzenlediği 'Muharrem iftarı'na katılan Alevilerin 'düşkün' ilan edileceğini duyurdu. Alevi dedeler Erdoğan'ın da katılacağı iftarın 'Alevilerin laik, cumhuriyetçi, ırkçı ve gericilikten uzak duruşunu zaafa uğratmayı' hedeflediğini iddia etti

ANKARA - Bir grup Alevi dedesi, AKP'nin düzenlediği 'Muharrem iftarı'na katılanları 'düşkün' ilan edeceğini açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı bu gün akşamki iftarın amacının 'Alevilerin laik, demokrat, cumhuriyetçi, zalime karşı, ırkçı, gerici siyasal oluşumlardan uzak olan dirençli duruşunu zaafa uğratmak' olduğunu savunan dedeler, AKP'nin kendilerine meyilli isimlere davet gönderdiğini ileri sürdüler.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Mülkiyeliler Birliği'nde dün düzenlenen basın toplantısına dernek üyelerinin yanı sıra, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, CHP, SHP, Emek Partisi, DİSK ve KESK'ten temsilcilerle çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve Alevi dedeleri katıldı.

Dedeler isim açıklamadı

Toplantıda, Ankara'da yaşayan ve adlarının gizli tutulmasını isteyen 12 Alevi dedesinin bir araya gelerek verdikleri karar ve hazırladıkları ortak açıklama, Alevi dedesi Mehmet Beydili tarafından okundu. Beydilli, yemeği düzenleyenin Aleviler nazarında itibar sorunu olduğu belirterek, "Yemeğin amacı Alevilerin laik, demokrat, cumhuriyetçi, zalime karşı, mazlumdan yana, ırkçı, gerici, siyasal oluşumlardan uzak olan dirençli duruşlarını zaafa uğratmak, AKP'ye devşirme Alevilerden bir arka bahçe yaratmaktadır" dedi.

Yemeğe davet şeklini de eleştiren Beydilli, AKP'nin kendi Aleviliğini ve Alevilerini yaratmayı hedeflediğini ve 'karakter olarak buna uygun kişilere' davet yapıldığını iddia etti. Beydilli, "Kişisel rant uğruna AKP yemeğine destek verenler sadece kendi Alevi kişiliklerine yanlış yapmayacak, Alevi toplumunun kimliksiz, çıkarcı, ilkesiz, rant uğruna değerlerini hiçe sayan bir noktaya sürükleneceği imajı da yaratacaktır" dedi.

Beydilli, AKP Muharrem iftar yemeğine bilinçli olarak katılacak Alevi kişilerin, Alevi inancındaki en büyük müeyyide olan 'düşkünlük yaptırımı' ile yüz yüze geleceklerini belirterek "Bu kişileri 'düşkün' olarak niteleyeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.

Beydilli'den sonra söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, 'AKP'nin 'Alevi açılımı'nın Alevileri asimile ederek bitirme söylemi olduğunu' savundu. Genç, AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun önderliğinde Bilkent Otel'de yapılacak olan "Muharrem orucu iftar yemeği" ile Alevi dünyasından ve Alevi değerlerinden habersiz olunduğunu gösterildiğini ileri sürdü. Genç, Alevileri 'AKP'nin planlarına alet olmamaları yönünde uyardıklarını söyledi.

Basın toplantısında Alevi ozanlar ozan Şeyhoğlu ve ozan Sinemi de eleştirilerini saz eşliğinde deyişlerle dile getirdiler. Ozan Sinemi, düzenlenen yemekle ilgili "Biz sana yem olmayız" adlı deyişini okudu.

AKP'nin Alevi açılımına karşılık CHP'den de bir hamle var! Alevilerin yas orucunun sona ermesinin ardından 23 Ocak'ta CHP genel merkezinde aşure pişirilecek. Aşureyi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Genel Başkan Deniz Baykal dağıtacak.

'Düşkünlük' nedir?

Düşkünlük, Alevi yol ve erkân kurallarına aykırı davranarak Aleviliğe zarar veren kişilere uygulanan bir yaptırım. Alevi toplumu 'düşkün' ilan edilen kişiyle her türlü ilişkisini kesiyor. Aleviler, 'düşkün' ilan ettikleri kişinin sadece cenazesini kaldırıyor. Düşkünlük, işlenen fiilin ağırlığına göre kısa süreli dışlamadan, ömür boyu dışlamaya kadar gidebiliyor. Adam öldürmek, başkasının eşini kaçırmak, ırza tecavüz, Aleviliğin sırlarını yabancılara açmak, Alevi karşıtlarıyla işbirliği yapmak gibi fiiller 'düşkünlük' için gerekçe olabiliyor. Bir kişinin 'düşkün' olup olmayacağına, dedelerin başkanlık ettiği 'cem toplantısı'nda karar veriliyor. 1970'lerin başında Adalet Partisi'ne güvenoyu veren Birlik Partisi'nin beş vekili 'düşkün' ilan edilmişti.

RADİKAL- 11 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.