Bu kez Bakan Günay tiksindirdi

Bu kez Bakan Günay tiksindirdi

Bu kez Bakan Günay tiksindirdi"MADIMAK OTELİ'NDE KEBAPÇI DÜKKANI OLMASINDAN TİKSİNİYORUM" DEMİŞTİ ...DTP Grup Başkan Vekili...

A+A-

Bu kez Bakan Günay tiksindirdiBu kez Bakan Günay tiksindirdi

"MADIMAK OTELİ'NDE KEBAPÇI DÜKKANI OLMASINDAN TİKSİNİYORUM" DEMİŞTİ ...

DTP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan'ın verdiği soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmeliği'ni gerekçe göstererek, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi önerisini reddetti. Bakan Günay, daha önce yaptığı bir açıklamada, 'Madımak Oteli'nde kebapçı dükkanı bulunmasından tiksiniyorum' demişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, DTP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan'ın 37 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli'ne ilişkin verdiği yazılı soru önergesini yanıtladı. Kurtulan önergede, 'Bir açıklamanızda 'Madımak Oteli'nin kebapçı dükkanı olarak kullanılmasından tiksiniyorum' ifadesini kullanmıştınız. Böyle düşünmenize rağmen, yetkili biri olarak ruhsatın iptal edilmesi için herhangi bir girişimde bulunmamanızın sebebi nedir?' diye sordu.

Günay, soruya 'Valiliğin konuyla ilgili yaptığı çalışmalar yakından izlenmektedir. Ruhsat iptaline ilişkin yetki yerel yönetime aittir' yanıtını verdi. Günay, Madımak Oteli'nin müze yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ise, şu yanıtı verdi: 'Müze kurulması, teknik ve fiziksel gereklerin yerine getirilmesi halinde mümkün olabilen bir uygulamadır. Bu çerçevede sözkonusu binanın zaman zaman müzeye dönüştürülmesi gündeme getirilmesine karşı, 'Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkındaki Yönetmelik'te belirlenen niteliklerin karşılanması mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte en kısa sürede hukuki gerekleri ve yasal hakları gözetilerek lokanta işletmesinin kapatılarak, yerine sosyal ve kültürel işlevi olan bir işletme açılması ve uygulamaya geçilmesi yönünde yürütülen çalışmalar yakından takip edilmektedir.'

Bakanlığın yetkisi var

Günay'ın her seferinde gerekçe olarak gösterdiği yönetmeliğin 4. maddesinde, 'Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerle vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin almak şartıyla kendi hizmet konularının veya amaçlarının gerçekleştirilmesi için her çeşit taşınır kültür ve tabiat varlığından oluşan koleksiyonlar meydana getirebilir ve özel müzeler kurabilirler' hükmü yer alıyor. Yönetmenliğin 7. maddesinde ise bakanlığın yapacağı inceleme sonucunda, özel müze kurulmasına izin verebileceği belirtiliyor.

Alevi örgütleri yaptıkları bir çok açıklamada, izin verilmesi halinde kendi maddi imkanlarıyla Madımak'ı müze yapmaya hazır olduklarını, müzede olayda yaşamını yitirenlerin özel eşyalarının sergileneceğini ifade etmişlerdi.

ANKARA - DİHA - GÜNDEMONLİNE - 30 Mayıs 2008

GÜNAY: Madımak Müze Olamaz
   
DTP Grup Başkan Vekili ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan"ın verdiği soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmeliği"ni gerekçe göstererek, Madımak Oteli"nin müzeye dönüştürülmesinin mümkün olmadığını, otelin yerine açılan kebapçı dükkanı ruhsatının iptal edilmesinin ise yerel yönetime ait olduğunu bildirdi.

Günay, DTP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan"ın 35 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli"ne ilişkin verdiği yazılı soru önergesini yanıtladı. Günay, "Valiliğin konuyla ilgili yaptığı çalışmalar izleniyor. Ruhsat iptaline ilişkin yetki yerel yönetime ait" yanıtın verdi. Günay, “Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkındaki Yönetmelikte belirlenen niteliklerin karşılanması mümkün olmuyor. Bununla birlikte en kısa sürede hukuki gerekleri ve yasal hakları gözetilerek lokanta işletmesinin kapatılarak, yerine sosyal ve kültürel işlevi olan bir işletme açılması ve uygulamaya geçilmesi yönünde yürütülen çalışmalar yakından takip ediliyor.”

BİRGÜN  - 30 Mayıs 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.