'Bu rapor Aleviliğe ihanet'

'Bu rapor Aleviliğe ihanet'

'Bu rapor Aleviliğe ihanet'Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı.Hubyar...

A+A-

'Bu rapor Aleviliğe ihanet''Bu rapor Aleviliğe ihanet'

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'a Alevi çalıştayları ile ilgili hazırlanan ön rapora yönelik eleştiriler ve çözüm önerilerini içeren bir mektup gönderdi.

Mektupta, Alevi dedelerinin isminin “rehber”, “inanç önderi” olarak değiştirilmek istenmesi, cemevlerinin “Ehl-i Beyt Evi” şeklinde adlandırılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve Madımak Oteli ile ilgili yapılması gereken düzenlemelere dikkat çekildi. Kenanoğlu mektupta, “Bu raporu kabul etmek Aleviliğe hakaret ve ihanettir. Biz bu hakaretin ve ihanetin içerisinde olmayacağız” değerlendirmesi yaptı.

Kenanoğlu tarafından Erdoğan'a elektronik posta yoluyla gönderilen mektupta, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'nin Alevi çalıştayları ön raporu ile ilgili görüş ve önerilerine yer verildi. Kenanoğlu mektubunda, 3-4 Haziran 2009'dan sonra düzenlenen çalıştaylarda konunun muhatapları olan Alevi kurumlarının devre dışı bırakıldığını anımsatarak “7. Çalıştay ise ilginç bir bileşene sahne olmuştur. Bu çalıştaya Alevilerin belirli bir kesimini temsil eden ve kamuoyunda sürekli Alevilere sağ partileri adres gösteren, Aleviler üzerindeki asimilasyon politikalarına itiraz etmeyen, Alevi kurumları ve onların bileşenleri davet edilmiştir” dedi.

'Alevilik değil'

Ön raporda Aleviliğin “İslam üst başlığı altında” tanımlanmasına dikkat çeken Kenanoğlu, Alevilerin büyük çoğunluğunun kendisini İslamın içinde gördüğünü ifade etti. Mektupta, “Bu rapor uygulamaya geçilirse gizli saklı, yasaklı, tanınmayan ve tanımlanmayan bir Alevilik-Bektaşilik bile kalmayacaktır. Başkalaştırılmış, statükoculaştırılmış, yasalara ve kurallara tabi tutulmuş bir inanç olacaktır ki, bu Alevilik değildir” denildi.

Cumhuriyet – 16 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.