"Bu ülkede eşit yurttaşlık sorunu var"

"Bu ülkede eşit yurttaşlık sorunu var"

"Bu ülkede eşit yurttaşlık sorunu var"Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Biz diyoruz ki, bu ülkede eşit...

A+A-

"Bu ülkede eşit yurttaşlık sorunu var""Bu ülkede eşit yurttaşlık sorunu var"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Biz diyoruz ki, bu ülkede eşit yurttaşlık sorunu var. Aleviler, ezildi, dışlandı, kötülendi, karalandı. Kürtler yok denildi, inkar edildi. 'Böyle bir köken, böyle bir dil yok' denildi, 'böyle bir inanç yok' denildi. Bunları kaldıralım.'' dedi.

Nevşehir- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği tarafından düzenlenen ''Doğumunun 800. Yılında Hacı Bektaş Veli'yi Serçeşme'de Anıyoruz'' adlı etkinliğe katılmak için geldiği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde, restorasyon çalışmaları süren Hacı Bektaş Veli Külliyesi ve Müzesini gezdi.

Mevlana'nın Hacıbektaş'ın söylediklerini anlatabilmek için koca koca kitaplar, mesneviler, rubailer yazdığını, dile getiren Günay, Hacı Bektaş Veli'nin ''terbiyeciler, öğreticiler'' içinde en büyüklerden birisi olduğunu söyledi.

Dünyanın değiştiğine dikkati çeken Bakan Günay, dünyanın yakın zamana kadar bölünmüş olduğunu kaydetti.

''Dünya iki kutuplu ve soğuk savaş dünyasıydı'' diyen Günay, şunları söyledi:

''Biz de bu dünyanın ileri karakollarından birisiydik. Şimdi yep yeni bir dünya kuruluyor. Ezberlerimiz bozuluyor. Bazıları konuşmakta zorlanıyorlar. İyi başlayıp kendi bildikleri ezberlere yöneliyorlar. Bunları geçmişin alışkanlıkları sayacağız ve biz yeni şeyler söylemeye özellikle dikkat edeceğiz. Bakın ABD, 40 yıl önce aynı otobüse binmediği insanlardan, aynı sofrada, aynı salonda bulunmaktan hazzetmediği insanlar kümesinden birisini bilgisine, vatanseverliğine güvenerek devletinin başına seçti. Dünya ne kadar değişiyor görüyor musunuz? Ama Türkiye hala bunu anlamakta güçlük çekiyor. Biz diyoruz ki bu ülkede eşit yurttaşlık sorunu var. Herkesin Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak bir ve eşit olma talebi ve sorunu var. Türkiye'de Aleviler, ezildi, dışlandı, kötülendi, karalandı. Türkiye'de Kürtler yok denildi, inkar edildi. 'Böyle bir köken, böyle bir dil yok' denildi, 'böyle bir inanç yok' denildi. Bunları kaldıralım. Artık dünyada bu tabular, bu ayrımlar, bu kamplar bitti. İnsanlarımızı eşit yurttaşlık hakkında, hukukunda birleştirelim. 'Eşit yurttaşlık talebi mi var, herkes eşit zaten, Anayasa'da öyle yazıyor' dediler. Herkes eşitse Kadıköy Meydanında binlerce, yüz binlerce insan niye eşit yurttaşlık istiyoruz diye toplandılar? Ezberlerimizden vaz geçmemiz, her şeye yeniden bakmamız gerekiyor.''

CUMHURİYET HABER PORTALI - AA - 14 Kasım 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.