Bu zıkkımların hepsini düz lise yapalım

Bu zıkkımların hepsini düz lise yapalım

Bu zıkkımların hepsini düz lise yapalım YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Yasası’nın görüşmeleri için...

A+A-

Bu zıkkımların hepsini düz lise yapalımBu zıkkımların hepsini düz lise yapalım

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Yasası’nın görüşmeleri için geldiği Meclis’te ilginç değerlendirmelerde bulundu. Meslek liselerindeki katsayıyı kaldırmakta kararlı olduğunu belirten Özcan, görüşmeden önce CHP’li Muharrem İnce ile girdiği tartışmada, "Bu zıkkımların... İmam hatiplerin adını değiştirebiliyorsak, onu da yapalım. Düz lise yapalım" dedi. İşte Özcan’ın sözleri:

"Bu alan dediğiniz iş tamamen Kemal Gürüz’ün uydurması. Katsayı da çocukların bir bölümünü cezalandırmak için getirilen bir uygulama. Bu nasıl bulunmuş biliyor musunuz? Geçen gün Ünal Yarımağan’ı YÖK Genel Kurulu’na çağırdık. Gürüz, bu okulların okuduğu kitapları bir yanına almış, diğer yanına düz liselerin kitaplarını almış. Bakmış demiş ki, bunların okuduğu bölümlerin yüzde 40’ı genel, yüzde 60’ı ise meslek alanlarıyla ilgili. Meslekte olanları yüzde 4 ile çarpalım demiş, diğerlerini yüzde 6 ile. Böyle haksızlık olamaz.

İmamlık kabiliyeti 

Bence yönlendirme kabiliyet ve yeteneğe göre olmalı. Babası çocuğu götürmüş motor bölümüne, imam-hatibe kaydetmiş. Çocuğun kabiliyeti orada değil ki. Onun kabiliyetini baştan nasıl sınırlayabiliriz. İmamlık yeteneği diye bir şey mi var? Bir aile çocuğunun biraz daha fazla dini eğitim almasını isteyebilir, bir başkası istemeyebilir. Yani biraz daha fazla dini eğitim almış çocuğu, şu alanlara gidemezsin diye bizim sınırlama hakkımız yok.(İnce’nin ’Yani hadis okuyan doktor, öğretmen mi olsun?’ sorusu üzerine) Olsun tabii. Bunu biz sınırlayamayız.

Adını değiştirelim

Biz kimiz ki, çocukları sınırlıyoruz. Milletvekili olarak sizin de bu hakkınız yok, benim de yok. Ne alan kalsın ne ağırlık. Bunların hepsini kaldıralım. Ben imam-hatipli değilim, çocuğum imam-hatipte okumuyor. Akrabalarımın hiçbirinin çocukları da imam hatipte okumuyor. (İnce’nin ’AKP’lilerin çocukları da okumuyor zaten, yoksulların çocukları okuyor’ sözü üzerine gülerek) Olabilir. Ama benim imam-hatiple ilgim yok. 5 çocuk yüzünden 95 çocuğu cezalandırlayalım. Bu zıkkımların... İmam hatiplerin adını değiştirebiliyorsak, onu da yapalım. Düz lise yapalım hepsini.

(İnce’nin ’Siz AKP’ye araştırma yapan Pollmark’ın ortağısınız’ anımsatması üzerine) 4 kurucusundan biriyim. Öğrencilerim çağırdı, "Hocam şirket kuracağız adam bulamıyoruz, imza atar mısın" dediler. Kızılay’a. Kızılay’da dördüncü katta notere gel dediler. "Şuraya imza at" dediler, attım. İnanın benim şirket kurmam böyle oldu.

YÖK’le meşgulüm

Türbanı düşünerek düzenleme yapmadık. Genelgede tek kelime türban geçmiyor. Genelgede Anayasa değişikliğini nasıl yorumladığımızı yazdık. İçinde suç unsuru olduğunu düşünenler okusun, incelesin bizi mahkemeye versin. Artık bu işlerle bir süre uğraşmayacağım. YÖK’ün işleriyle meşgulüm."

Meclis sohbeti

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Yasası’nın görüşmelerine katılmak üzere geldiği Meclis’te, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile yan yana oturdu. Özcan ve Çelik dudaklarının okunmasını engellemek için elleriyle ağızlarını kapatarak fiskos yaptılar.

YÖK: Başkanın samimi fikri

YÖK Başkanı Özcan’ın sözleriyle ilgili dün akşam YÖK’ten bir açıklama yapıldı. Açıklamada, toplantıda verilen arada Milletvekili Muharrem İnce ile yapılan ikili görüşmede çeşitli konulara değinildiği belirtilerek şöyle denildi: "Sayın milletvekilinin soruları üzerine çeşitli konulara değinmiş ve ikili sohbet esnasında bazı konularda samimi fikirlerini açıklamıştır. Bu görüşmeyi, her ne kadar kendileriyle yapılan bir görüşme şeklinde olmasa da çevrede bulunan bazı gazeteciler de izlemişlerdir."

Bülent SARIOĞLU / ANKARA
HÜRRİYET - 19 Haziran 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.