Bursa: 6 Mart'ta Gündoğdu Meydanındayız

Bursa: 6 Mart'ta Gündoğdu Meydanındayız

Bursa: 6 Mart’ta Gündoğdu MeydanındayızBursa İHD dördüncüsünü gerçekleştirdiği cumartesi eylemlerinde bu kez ...

A+A-

Bursa: 6 Mart’ta Gündoğdu MeydanındayızBursa: 6 Mart’ta Gündoğdu Meydanındayız

Bursa İHD dördüncüsünü gerçekleştirdiği cumartesi eylemlerinde bu kez  “Zorunlu din dersi kaldırılsın’ dedi. Eylemde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İmam Hüseyin BOR “Alevi Çalıştaylarının içi boş çıktı” dedi.

Saat 12.00’de Nalbantoğlu girişinde yapılan eylemde ilk açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İmam Hüseyin Bor yaptı. Aleviler olarak zorunlu din dersinin kaldırılması, cem evlerinin ibadethane olarak tanınması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, asimilasyon ve inkara karşı 6 Mart’ta İzmir’de buluşacaklarını söyledi.

İHD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Yağcı tarafından yapılan açıklamada ise zorunlu din dersinin hem hukuksuz hem de bir insan hakkı ihlalli olduğunu belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ise Osmanlıdan miras bir kurum olarak lağvedilmesi gerektiğini söyledi.

Bursa İnsan Hakları Derneği tarafından her hafta çeşitli bir konunun gündeme getirildiği basın açıklamalarında bu hafta Alevilerin sorunları dile getirildi.

Nalbantoğlu’nda bir basın açıklaması yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda Kestel Hacı Bektaş-i Veli Derneği ve Cem Evi Başkanı olan İmam Hüseyin BOR şunları söyledi : “Alevi toplumunun kendi inanç ve kültürünü evrensel hukuk ve toplumsal barış çerçevesinde yaşamaktan başka hiçbir amacı yokken tarih boyunca yaşatılan baskı zulüm ve asimilasyon çabalarını günümüzde de yaşamaktayız. Bunun açık örneği yakın tarihimizde yaşanan Çorum, Malatya, Maraş, Gazi ve tüm dünyanın gözü önünde yaşanan Sivas katliamını unutmadık bu baskı ve katliamlara rağmen “İNCİNSENDE İNCİTME” düşüncesi ve inancı ile hareket ettik. Sorunlarımıza çözümü ve taleplerimizi demokratik ve anayasal zeminlerde aradık. Ne idi Alevilerin sorunları? Zorunlu Din Derslerinin Kaldırılması, Cemevlerinin Yasal Statüye Kavuşturulması, Madımak Otelinin Müze Olması, Diyanetin Kaldırılması, Hacı Bektaş Dergâhının Gerçek Sahiplerine Verilmesi, Alevi Köylerine Cami Yapılmaması gibi Anayasal Hakkımız olan masumane taleplerdi.

Bu talepler ve sorunlarımız çözülmediği gibi geçmişte olduğu gibi bu günde 8 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti de ötekileştirme mantığı ile alevi sorun ve taleplerini görmezden gelip yok sayıp bir çözüm üretmemiştir. Yaptıkları Alevi Çalıştaylarının içi boştur ve oyalamaktan başka bir işlevi yoktur. AKP hükümetinin sorunlara çözüm üretmek yerine referandum çalışmasında Alevileri hedef gösteren açıklamaları, asimilasyon çabaları, alevi bürokratlara baskı ve görevden alma, yok sayma gibi bildik tanıdık davranış ve düşünce içerisinde olduklarını gördük.

Bu sorun ve taleplerimizin çözümü için her zaman olduğu gibi mücadeleye devam edeceğiz. 2008 yılında Ankara’da ve 2009 yılında İstanbul mitinginde olduğu gibi 6 Mart 2011 de Gündoğdu Meydanında Alevi Bektaşi Federasyonu olarak düzenleyeceğimiz İzmir mitinginde anayasal taleplerimizi demokratik bir dille ve bir kez daha dile getireceğiz” dedi.

Alevi Haber - 08 Şubat 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.