Bütçe Görüşmelerine Aleviler Damgasını Vurdu

Bütçe Görüşmelerine Aleviler Damgasını Vurdu

Meclis Genel Kurulu'nda Bütçe Maratonu 4 Aralık'ta Başlıyor 2008 yılı bütçesinin Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda...

A+A-

Bütçe Görüşmelerine Aleviler Damgasını VurduMeclis Genel Kurulu'nda Bütçe Maratonu 4 Aralık'ta Başlıyor
 
2008 yılı bütçesinin Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda 21 günlük görüşmelerinin tamamlanmasından sonra, 4 Aralık Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda bütçe maratonu başlayacak.

Komisyonda 25 Ekim'de başlayan ve 23 Kasım'da biten bütçe görüşmeleri için toplam 21 toplantı yapıldı. Bu toplantılardaki AKP Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın, Alevileri satanistlere benzetmesi ve yüksek yargı organları için "tay-tay"lılar ifadesini kullanması sert tartışmalara yol açtı.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak'ın Güneydoğu için "Mezopotamya" ifadesini kullanması üzerine Komisyon Başkanlığı, tutanaklarda bu ifade düzeltildi.

ANKARA (ANKA ) - 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Yasa Tasarı'sının Meclis Plan Bütçe komisyonu'ndaki görüşmelerinin tamamlanmasından sonra, 4 Aralık Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda bütçe maratonu başlayacak.

Plan Bütçe Komisyonu'nun, muhalefet şerhlerinin de gelmesiyle birlikte önümüzdeki hafta başında raporu teslim edeceği bildirildi. Hazırlanan takvime göre, Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinin 11 gün sürmesi bekleniyor. Böylece 20 Aralık'ta başlayacak Kurban Bayramı tatili öncesinde bütçe görüşmeleri tamamlanmış olacak.

- RENKLİ TARTIŞMALAR -

Komisyonda 25 Ekim'de başlayan ve 23 Kasım'da biten bütçe görüşmeleri için toplam 21 toplantı yapıldı. Bu toplantılarda AKP Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın, Alevileri satanistlere benzetmesi ve yüksek yargı organları için "tay-tay"lılar ifadesini kullanması ile DTP'lilerin bazı sözleri tartışmalara yol açtı.

Plan Bütçe Komisyonu'nda yaşanan ve akıllarda kalan bazı tartışmalar şunlar:

- BÜTÇEDE SINIR YOK ARKADAŞ -

- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ve DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, sınır ötesi operasyona, bütçeyi etkiyeceği gerekçesiyle karşı çıkmaları üzerine, "Vallaha bütçede bir sınır yok arkadaş. Ben size söyleyeyim. Vatan mevzu bahisse gerisi teferruattır. Bunun böyle bilinmesi lazım" dedi.

- ALEVİLER VE SATANİSTLER-

AKP Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak, Alevilerin Diyanet Bütçesi'nden hizmet alma talepleri hakkında konuşurken, Aleviliğin son dönemlerde ayrı bir din gibi pazarlandığını belirterek, "Alevilere bir tahsisat yapılırsa, Aleviliğin diğer kolları bize de tahsisat yapın derse ne olacak? Mecusiler, Satanistler gibi gruplar da benzer taleplerle gelebilirler" dedi. CHP'liler tepki gösterdi.

- BEŞAR ESAD'IN GELECEĞİ -

DTP'li Hasip Kaplan, Türkiye'nin Irak'a ekonomik ambargo uygulamak için Suriye üzerinden ticaret yapmaya yönelmesini eleştirerek, "Yaptırım olacak diye düşünülüyorsa bu bir yanılgıdır. Beşar Esad'ın geleceğini ben parlak görmüyorum, öyle fazla da güvenmeyin. Beşar Esad'ın özellikle Lübnan'daki suikastlerden sonra iktidarı da sayılıdır" dedi.

- TİNERCİ MAĞDURU MİLLETVEKİLİ-

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Ankara Ulus'ta 2 defa yolunu kesen tinercilere para vermek zorunda kaldığını söyledi. CHP Milletvekili Mustafa Özyürek ise kendisi ve eşinin kapkaça uğradığını belirterek, suç artışından şikayetçi oldu.

-İMRALI -

DTP'li Hasip Kaplan, İmralı'da hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'ın adını telafuz etmeden, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e, "Kişiye özel hukuk olur mu? İmralı'da tek mahkum kalabilir mi?" diye sordu.

- ÇÜRÜK ELMA TAY-TAY'LAR -

AKP Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak, Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında, sonu "tay-tay" ile biten kurumların kendilerini anlatmaları gerektiğini belirterek, "Kimse onların ne yaptığını bilmiyor. Tüm meslek gruplarında olduğu gibi yargıdaki çürük elmalar da ayıklanmalı" diye konuştu. CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ise, "Bu sözleri saygısızlıktır. Bu arkadaş daha önce de 10 milyon Alevi'ye de satanist demişti. Sözlerini geri alsın" dedi.

- MEZOPOTAMYA DÜZELTMESİ -

DTP'li Gültan Kışanak'ın Güneydoğu için "Mezopotamya" ifadesini kullanması üzerine Komisyon Başkanlığı, tutanaklarda bu ifadenin yer almaması amacıyla "Mezopotamya değil Türkiye Cumhuriyeti'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi" düzeltmesini yaptı.

- KÜRTÇE PROPAGANDA VE SİLAH -

DTP'li Gülten Kışanak, Kürtçenin propaganda dili olarak kullanılamadığını belirterek, "Kürtçe merhaba dedikleri için ceza alan onlarca politikacı vardır. Bunun kaldırılması ile Bulgaristan'daki Türk kardeşlerimizin talepleri arasında bire bir paralellik vardır. Bu konuyu tartışmaya başlandığında, ihanetle suçlanmaya kadar gidilerek, tartışmanın önü kesiliyor."

AKP Isparta Milletvekili Sadi Bilgiç'in, "DTP PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmedikçe, Meclis'te çözüm üretemeyiz" sözleri üzerine, DTP'li Hasip Kaplan, "Biz silaha ve şiddete karşıyız. Buna son vermeyi en çok biz istiyoruz" dedi. AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, "Silahı siz kullanmıyor musunuz?" diye sordu.

-HALKLAR MI? -

DTP'li Hasip Kaplan'ın, "Buraya geldik, demokrasi için, barış için. Bin yıldır birlikte yaşamış, tarihin kardeşliğe bizi mahkum ettiği halklarız. Rus'la, Amerikalıyla, Iraklıyla konuşacağız ama bu Meclis'e seçilip gelmiş insanlarla konuşulmayacak... Bunu Ankara'da çözeceğiz" sözlerine tepki gösteren Komisyon Sözcüsü ve AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Kaplan'a bir bölgeyi değil tüm ülkeyi temsil etmek üzere seçildiği ve "halklar" ifadesinin doğru olmadığı uyarısında bulundu. Kaplan bunun üzerine, "Bu bir realitedir başkan" derken, Kınay, "Türkiye'nin böyle bir realitesi yok" karşılığını verdi.

(ANKA) - 23.11.2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.