'Büyük Alevi Yürüyüşü' Mitinginde Özgürlük Mesajları

'Büyük Alevi Yürüyüşü' Mitinginde Özgürlük Mesajları

'Büyük Alevi Yürüyüşü' Mitinginde Özgürlük MesajlarıBaşkentte, Avrupa Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen "Büyük Alevi Yürüyüşü"...

A+A-

'Büyük Alevi Yürüyüşü' Mitinginde Özgürlük Mesajları

Başkentte, Avrupa Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen "Büyük Alevi Yürüyüşü" mitingi sona erdi.

ANKARA (İHA) -Türkiye'nin çeşitli illerinden Ankara'ya gelen Aleviler, sabah saatlerinden itibaren Ankara Tren Garı önünde toplandı. Daha sonra yürüyerek Sıhhiye Meydanı'na gelen Aleviler, 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', 'Cemevleri ibadethanemizdir', 'Madımak müze olacak' yazılı dövizler taşıdı.

'Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı' sloganıyla düzenlenen mitingde bir konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Alevi toplumunun demokrasi ve laikliği desteklediğini belirterek, bu nedenle bugün 'son derece haklı, meşru, insani talepleri' dile getirdiklerini söyledi. Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istediklerini kaydeden Balkız, inanç olgusunun kişiye has, inananla inanılan arasında bir gönül işi, hoş bir muhabbet olduğu, bu duruma kimsenin müdahale etme, araya girme hakkının bulunmadığını vurguladı. Balkız, "Laik devlet dine yatırım yapmaz, dini örgütleyemez, genel bütçeden pay ayıramaz. O nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Sivas'taki Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin isimlerinin de tek tek okunduğu mitingde, katılımcılar hep bir ağızdan 'Burada' diye seslendi. CHP, ÖDP ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği mitinge ayrıca DTP milletvekilleri Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk da katıldı. Görevlilerin DTP milletvekillerini, 'kalabalık' olduğu gerekçesiyle platformdan indirmek istemeleri üzerine Sırrı Sakık ile görevliler arasında tartışma yaşandı. Bu arada mitinge katılmayan diğer Alevi sivil toplum örgütleri protesto edildi.

Mitinge katılanlar, arama noktalarında tek tek üst araması yapılarak alana alındı. Yürüyüş nedeniyle Talatpaşa Bulvarı ve Atatürk Bulvarı geçici olarak trafiğe kapatılırken, Sıhhiye Meydanı'na açılan Mithatpaşa ve Necatibey caddeleri ile bağlı sokaklar da miting süresince ulaşıma kapatıldı. Miting, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Mustafa Özarslan ve Arif Sağ'ın kısa konserlerinin ardından sona erdi. Yaklaşık 4 bin 500 polisin görev aldığı ve bir polis helikopterinin de havadan alanı kontrol ettiği miting,olaysız şekilde sona erdi.

BAYAZIT CEBECİ - 10 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.