Büyükanıt'tan 'ılımlı İslam' ifadesine tepki

Büyükanıt'tan 'ılımlı İslam' ifadesine tepki

Büyükanıt'tan 'ılımlı İslam' ifadesine tepkiGenelkurmay Başkanı, rejimle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Büyükanıt,...

A+A-

Büyükanıt'tan 'ılımlı İslam' ifadesine tepkiBüyükanıt'tan 'ılımlı İslam' ifadesine tepki

Genelkurmay Başkanı, rejimle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Büyükanıt, “Cumhuriyetimizi ve onun temel ilkelerini hiçbir güç kendine biat ettiremeyecektir” dedi.

ANKARA - Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen “Ortadoğu” konulu sempozyumda konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve askeri alanlarda güçlü bir Türkiye’nin, bölgesinin temel dinamiklerinden biri olduğunu söyledi. 

Harp Akademileri Komutanlığı’nda Orta Doğu konulu uluslararası sempozyumun açılış konuşmasını yapan Orgeneral Büyükanıt, son yıllarda Türkiye’nin bu yapısını bozmaya çalışan bazı mihrakların ortaya çıktığına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin önüne bir takım sıfatlar takmaya çalışanlar olduğunu belirten Orgeneral Büyükanıt, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal organları buna asla izin vermeyecektir. Bu tür yaklaşımlar hepimizin ortak paydası olan demokrasi kavramının içine koyularak Türkiye’ye dayatılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Genelkurmay Başkanı, “Hem Avrupa hem de Ortadoğu’nun bir parçası olan Türkiye laik yapısı ile İslam dünyasının da tek örneğidir. Atatürk’ün kurduğu cumhuriyet geleceğimizin tek gerçeğidir. Onu hiçkimse değiştiremeyecektir. Cumhuriyetimizi ve onun temel ilkelerini hiçbir güç kendine biat ettiremeyecektir” ifadelerini kullandı.

Büyükanıt verilen arada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

ILIMLI İSLAM İFADELERİ

Orgeneral Büyükanıt, “Konuşmanızda ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin önüne sıfatlar takmak isteyenler var’ dediniz. Bunu ‘laik yapıyı bozmak isteyenler var’ anlamında mı söylediniz?” sorusu üzerine, Türkiye’ye “ılımlı İslam” gibi sıfatlar takılmak istendiğini anımsatarak, onun kaynağının da Türkiye’nin içi olmadığını söyledi.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Dünyada hiçbir ülkenin, İran falan hariç, demokratik bir ülkenin önünde sıfat yoktur. Yani ABD’yi nasıl tanımlayacağız? Hristiyan mı diyeceğiz? Böyle bir şey olmaz” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “İlk defa bugünkü konuşmanızda Osmanlı dönemine atıf yaptınız” sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, bunun doğru olduğunu, Osmanlı egemenliği sırasında Orta Doğu’da mezhepler arasında çatışma olmadığını vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, 1. Dünya Savaşı’ndan itibaren sınırların cetvelle çizilmesinden sonra durumun bu hale dönüştüğünü bildirdi.

Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, “Bugün önemli bir dava var. Anayasa Mahkemesinde türban davası. Bu bitince de herhalde kapatma davası gündeme gelecektir. Konjonktür denk geldiği için soruyorum” sözlerine karşılık, bu tür uluslararası sempozyumların 1 yıl önceden planlandığını kaydetti.

DIŞ MİHRAKLAR...

Konuşmanızı ne kadar zaman önce hazırladınız?” sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, kendisinin adeti üzerine konuşmasına sürekli eklemeler ve çıkarmalar yaptığını, bugün yazdığını yarın silebildiğini ifade ederek, dün bütün gece bunun üzerinde çalıştığını söyledi.

Orgeneral Büyükanıt, “Türkiye’ye kimsenin biat ettiremeyeceğini söylediniz. Bununla neyi kast ettiniz, dış mihrakları mı?” sorusuna karşılık, “Bakın ben dedim ki, bölgesel ihtilaflarda esas etkili olan dış mihraktır. Şimdi böyle bir paradoksla karşı karşıyayız. Bazı gerçekleri görüyoruz, telaffuz etmekten çekiniyoruz. Ben telaffuz ediyorum. Yani ‘kral çıplak’ diyorum. Şimdi dış etkenler olmasa, dış mihraklar olmasa yine bazı çatışmalar olabilir mi? Evet, olabilir ama böyle olmaz” yanıtını verdi.

CHENEY’E TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE İSİM TAKMAKTAN VAZGEÇİN’ DEDİM

Bir gazetecinin, “Türkiye için Osmanlı modelini önerenler var” sözleri üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Benim, asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti dışında bir model, hayalimden geçmez. Ben tarihi bir gerçeği söylüyorum” dedi. Aynı gazetecinin, “Biliyorsunuz Osmanlı tartışmaları var” demesi üzerine de, Orgeneral Büyükanıt, “O başka bir şey. Geçen yıl ABD’ye Şubat ayında yaptığım ziyarette, Cheney’e de aynı şeyi söyledim. ‘Türkiye Cumhuriyeti’ne isim takmaktan vazgeçin’ dedim. Olay buradan kaynaklanıyor. Bu konuda kitaplar da yazıldı” dedi.

NTV-MSNBC - 05 Haziran 2008 Perşembe

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.