Büyükşehir'de cemevi tartışması

Büyükşehir'de cemevi tartışması

Büyükşehir'de cemevi tartışması İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın cemevleriyle ilgili sözleri...

A+A-

Büyükşehir'de cemevi tartışması Büyükşehir'de cemevi tartışması

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın cemevleriyle ilgili sözleri İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında tartışma yarattı.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın "Cemevlerinin camilerin muadili olarak kabul edilmesi ve ibadethane sıfatıyla açılması dinen mümkün görülmemektedir" şeklindeki görüşü, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında tartışma yarattı.

Konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getiren CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, daha önce Darülaceze'nin Kayışdağı Kampüsü'nde cemevi yapılmasına ilişkin verdiği önergesine karşılık olarak Belediyenin Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı İstanbul Darülaceze Müdürlüğü'nün İstanbul Müftülüğü'nden görüş istediğini hatırlattı.

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı'nın gönderdiği cevap yazısında "tarihsel birikim, tecrübe ve bilimsel kriterler de göz önünde bulundurulduğunda, cemevlerinin camilerin muadili olarak kabul edilmesi ve ibadethane sıfatıyla açılması dinen mümkün görülmemektedir" dediğini anımsatan Sağ, şunları söyledi: "Biz Aleviler, cemevlerinde ibadet ederiz ve edeceğiz. Ama müftünün dediği gibi dinsiz değiliz. Ona göre cemevine gidenler 'din karşıtı'.

Kendi beyanı açık. 'Cemevleri dinen mümkün değil'. Bu Alevi toplumuna karşı açık hakareti kınıyorum. Bu, Türkiye'de 20 milyon Alevi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Cemevi sorunu sadece Alevilerin sorunu değil, aynı zamanda insan hakları sorunudur. Burada hiçbir arkadaşımın İstanbul Müftüsü gibi düşünmediğini biliyorum. Sadece bilgi olarak sizlere sunuyorum."

-EVLİYAOĞLU: "KİMSE KINA YAKMASIN"-

Meclis oturumunda bazı Meclis üyelerinin de Çağrıcı'nın beyanını eleştirmesi üzerine söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu da kimsenin ibadetini yerine getirmesinin engellenemeyeceğini belirtti.

Evliyaoğlu, "Bu ifadeyi doğru bulmuyorum. Alevilerin haklarına Sünniler, Sünnilerin mağduriyetine Aleviler sahip çıktığı zaman sorunlar çözülür. Arkadaşlarımızın mağduriyetini gidermek için biz elimizden geleni yapacağız. Biz mağdur edildiğimiz zaman da kimse kına yakmasın" diye konuştu.

09.06.2008 - TİMEİSTANBUL.COM

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.