Çağdaş Gemik davası tekrar başlıyor

Çağdaş Gemik davası tekrar başlıyor

Çağdaş Gemik davası tekrar başlıyorAntalya'da, 27 Ekim 2008'de "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle motosikletiyle kaçan...

A+A-

Çağdaş Gemik davası tekrar başlıyorÇağdaş Gemik davası tekrar başlıyor

Antalya'da, 27 Ekim 2008'de "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle motosikletiyle kaçan 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i tabancayla ateş ederek öldürdüğü iddiasıyla yargılanan ve 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan polis memuru Mehmet Ergin hakkındaki ceza kararının Yargıtay Birinci Ceza Dairesi tarafından bozulması ile dava yeniden başlayacak. 

Antalya Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü Yunuslar Büro Amirliği'nde görev yaparken Yeşildere Mahallesi'ndeki devriye sırasında, motosikletli Çağdaş Gemik'e şüphe üzerine "dur" ihtarında bulunan, kaçması üzerine Gemik'e ateş açarak ölümüne neden olan polis memuru Mehmet Ergin hakkında, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 20 Ağustos 2009 tarihinde verilen 16 yıl 8 ay hapis cezası, Yargıtay Birinci Ceza Dairesi'nce, "suç niteliğinde yanılgıya düşüldüğü" gerekçesiyle bozuldu ve sanık hakkında daha az ceza öngören maddeden hüküm kurulmasına hükmedildi.

Bozma kararı gereği Çağdaş Gemik'in ölümüyle ilgili sanık Mehmet Ergin'in yeniden yargılanmasına, 22 Mart'ta 3. Antalya Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden başlanacak.

Yargıtay'ın gerekçesi

Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 20 Ağustos 2099 tarihinde "olası kastla insan öldürme" suçundan verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasına ilişkin, tarafların temyiz başvurularının duruşmalı incelendiğini belirterek, sanık ve ölen gencin ailesinin avukatlarının itirazlarının reddedildiğini bildirmişti.

Bozma ilamında, olayda polis memuru Ergin ve tanık ekip arkadaşının, iki kişinin bulunduğu Çağdaş Gemik idaresindeki motosiklete "dur" ikazı yaptığı, ikaza rağmen durmayan motosikletin takibe alındığı, takip sonucu durdurulan motosikletin arkasında bulunan H.K'nin inerek polis memurlarına doğru yöneldiği sırada, ölen Çağdaş Gemik'in tekrar motosikletiyle kaçmaya başladığı, bunun üzerine de sanık polis memuru Ergin'in, Gemik'in peşinden koşarak "dur" ihtarında bulunduğu ifade edildi. İlamda, herhangi bir suç şüphesi altında bulunmayan Çağdaş Gemik hakkında yakalama, gözaltına alma, zorla getirme gibi bir karar bulunmadığı, ölen gencin suç teşkil etmeyen soyut kaçma eylemi dışında polis memurlarına herhangi bir direnme eyleminin de bulunmadığı kaydedildi.

Bozma ilamında, motosiklette yolcu olarak bulunan Gemik'in arkadaşının da yakalandığı, bu nedenle maktulün açık kimlik ve adres bilgilerine her an ulaşılabilmesi olanağının bulunduğu ve kaçtığı motosikletin plakasının da okunabilir durumda olduğu hatırlatıldı.

Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, Gemik'in kaçış istikametine doğru ilerideki bir noktada telsiz irtibatıyla durdurulabilme olasılığının bulunduğu ve sanık polis memuru Mehmet Ergin'in kullandığı motosikletin teknik özellikleri itibariyle Çağdaş Gemik'in kullandığı motosikletten üstün olması nedeniyle takiple yakalanmasının mümkün olduğuna hükmetti. Kararda, polis memurunun silah kullanmasını gerektiren bir durum bulunmadığı, Yeşildere Mahallesi 1173 Sokak'ta, saat 15.00 sıralarında, sanık polis memurunun kaçan Çağdaş Gemik'i durdurmak için iki el ateş ettiği ifade edildi.

Dairenin bozma ilamında, "Maktulün açılan ateş sonucu yaralanarak hayatını kaybettiği, olayda hayati bölgeler hedef alınarak ateş edildiğini gösteren kesin ve yeterli kanıt bulunmadığı anlaşıldığı halde, suç niteliğinde yanılgıya düşülerek, olası kastla insan öldürme suçundan hüküm kurulması yasaya aykırıdır" denildi.

Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, mahkemenin sanık hakkında TCK'nın 87/4 maddesinin 2. cümlesi uyarınca, "kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak" suçundan hüküm kurulması gerektiğini bildirerek, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ceza kararının bu yönde oy birliğiyle bozulmasına hükmedildiğini açıkladı.

Yargıtay Birinci Ceza Dairesi'nin verdiği bozma kararının, 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan polis memuru Mehmet Ergin'in, daha az cezayı öngören yasa maddesiyle cezalandırılması öngörülüyor.

Mahkeme, yeniden yapılacak yargılamada, daha önceki ceza kararında ısrar edebileceği gibi, Yargıtayın bozma ilamındaki hükme de uyarak, kararında değişik
yapabilecek.

CNNTÜRK - 9 Mart 2011

İLGİLİ HABERLER :

Adalet kasten yaralandı

Gemik ailesinin avukatına soruşturma

Polisin vurduğu Çağdaş Gemlik davasında aileye dayak

Çağdaş Gemik Davası Olaylı Başladı

Çağdaş Gemik'de kaza sonucu ölmüş!

Gemik için Cemevinde Basın Açıklaması Yapıldı

Antalya Alevi Kültür Derneği : "Bu bir cinayettir"

Polis kurşunu bir CAN daha aldı

Gençlerimiz birer av, polisimiz de avcı mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.