Çalışanlar Ankaraya yürüyor

Çalışanlar Ankaraya yürüyor

Çalışanlar Ankara’ya yürüyorİşçi, memur, doktor, dişçi ve eczacı örgütlerinin düzenlediği Ankara’ya...

A+A-

Çalışanlar Ankara’ya yürüyorÇalışanlar Ankara’ya yürüyor

İşçi, memur, doktor, dişçi ve eczacı örgütlerinin düzenlediği Ankara’ya “Herkese sağlık ve güvenli gelecek” yürüyüşü başladı. Eylem, perşembe günü TBMM önünde sona erecek.
 
İSTANBUL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Türk Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) oluşturduğu “Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu”nun yürüyüşü Haydarpaşa Garı’ndan başladı.

17 Ocak’ta Ankara’da sona erecek yürüyüş için “Dikkat Emekliliğimiz Sağlığımız Tehlikede” yazılı pankart önünde toplanan çalışanlar, “Sağlık hakkı satılamaz”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı.

DİSK: TOPLUMUN GLEECEĞİNİ KARARTIYOR

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yürüyüş öncesi yaptığı konuşmada, TBMM gündeminde yer alan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı ortak bir tutum alarak, birlikte mücadele kararı aldıklarını söyledi.

Çelebi, hükümetin Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği yasayı daha da geri götürerek topluma dayattığını savunarak, yasanın çalışanların emeklilik hakkını ortadan kaldırdığını ve 7 bin gün olan prim ödeme sayısını 9 bin güne çıkardığını anlattı. “Bu yasadan sonra bu ülkede emekli olmak mümkün değil” diyen Çelebi, yasanın emeklilik maaşlarını düşürdüğünü, sağlık hizmetini de paralı hale getirdiğini ifade etti.

Çelebi, “Bu yasa, toplumun geleceğini karartıyor. Bu mücadelemiz toplumun tamamını ilgilendiriyor. 70 milyonu ilgilendiriyor. Biz uyarı görevimizi yapıyoruz. Toplumun da bu sürece destek vermesini istiyoruz. Perşembe günü Ankara’da buluşup TBMM’nin önünde eleştirilerimizi duymayan milletvekillerine sesleneceğiz. ‘Sosyal güvenliğimizle uğraşmayın’ diyeceğiz” diye konuştu.

KESK: YASA ÇIKARSA EMEKLİLİK HAYAL

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın, reform adı altında 3-4 yıldır gündemde bulunduğunu hatırlatarak, “Bu yasa çıkarsa emeklilik hayal olacak. Parası olmayan sağlık hizmetinden yararlanamayacak” dedi.

Tombul, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yasa ile tüm yurttaşların genel sağlık sigortası kapsamında olacağını dile getirdiğini de kaydederek, bunun gerçeği yansıtmadığını, ayda 145 YTL kazananın 75 YTL’sini prim olarak öderse asgari sağlık hizmetinden yararlanabileceğini söyledi.

TTB: PARASI OLAN SAĞLIK HİZMETİ ALACAK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy da yasanın yürürlüğe girmesiyle emekliliğin mezarda emeklilik haline geleceğini savunarak, Genel Sağlık Sigortası düzeni ile artık sağlığın sosyal hak olmaktan çıkacağını ve sadece parası olanın alacağı bir hizmet haline geleceğini kaydetti.

Gürsoy, dünyanın her ülkesinde devlet bütçesinden sosyal güvenliğe en az Türkiye’deki kadar para aktarıldığını ifade ederek, iktidarın “karadelik” olarak adlandırdığı sosyal güvenlik kurumlarının açığını, kendilerinin “sosyal devlet” olarak nitelendirdiğini anlattı.

Yaptıkları eylemin 70 milyon için olduğunu da belirten Gürsoy, eylemlerin hükümetin alacağı tavra bağlı olarak devam edeceğini, yasa geri çekilmediği ya da yeniden düzenlenmediği sürece eylemlerin de süreceğini kaydetti.

HAYDARPAŞA GARI’NDAN YOLA ÇIKTILAR

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Celal Yıldırım da sosyal haklar ve emek hakları için eylemin içinde yer aldıklarını söyledi.

Yolculuk şehirler arası yollarda otobüsle, şehir içinde yürüyerek sürecek.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise Ankara’ya yürüyüşün liberal politikalara ve hükümete karşı olduğunu ifade ederek, yasaya karşı direneceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Çelebi, Tombul, Gürsoy, Yıldırım ve Soğancı’nın önde bulunduğu grup, Haydarpaşa Garı önünden otobüslere binecekleri gar çıkışına kadar sloganlar atarak yürüdü. Ankara’ya gidecek temsilciler, 3 otobüsle ilk durak olan Gebze’ye doğru yola çıktı. Bu arada yürüyüşe katılanlar, 17 Ocak Perşembe günü Ankara’da Kurtuluş Parkı’nda toplanarak, TBMM önüne geçecek ve burada ortak bir basın açıklaması yapacak.

AA - NTV - 15 Ocak 2008 Salı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.