Çalıştay başladı, Aleviler tepkili

Çalıştay başladı, Aleviler tepkili

Çalıştay başladı, Aleviler tepkili ANKARA (03.06.2009)- AKP Hükümeti'nin düzenlediği Alevi Çalıştayı başladı. Çalıştayda...

A+A-

Çalıştay başladı, Aleviler tepkili Çalıştay başladı, Aleviler tepkili

ANKARA (03.06.2009)- AKP Hükümeti'nin düzenlediği Alevi Çalıştayı başladı. Çalıştayda 35 Alevi örgütü hükümetten beklentilerini ve önerilerini anlatacak. Ancak çalıştayın ilk gününde Alevi dernekleri Çalıştay sürecinde sorunlar olduğunu belirtiyor.

Alevi Çalıştayı'nın ilk toplantısı Bilkent Otel'de gerçekleştiriyor. Toplantının açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, çalıştayın tarihsel açıdan öneme sahip, her kesime sorumluluk yükleyen bir toplantı olduğunu ileri sürdü.

Alevilerle ortak bir geçmişin paylaşıldığını, geleceğin de birlikte inşa edileceğini iddia eden Çelik, Alevi vatandaşların çeşitli sorunları olduğunu bildiklerini söyledi. Tarihsel arka plana sahip bu sorunların karşılıklı ön yargılar, ihmaller, göz ardı etmeler ve ilgisizlik neticesinde çözümsüz kaldığına dikkati çeken Çelik, "Biz samimiyiz, çözümden yanayız. Herkesi de çözümün ortağı olarak görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Balkız: Sürece mutlu başlamadık

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ise "Bu sürece mutlu başlamadık ama mutlu bitmesini, iyi bitmesini istiyoruz. Çok da ümitli olmadığımızı, şu ana kadarki süreçten gördüğümüzü söyleyelim. İstemlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve isteklerimizin arkasında olacağız dedi.

Balkız, Bilkent Otel'de düzenlenen Alevi Çalıştayı'nda verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çalışma yönteminin kendilerine daha önceden bildirilmemesini bir eksiklik olarak değerlendiren Balkız, katılımcıların hangi kıstaslarla ve neye göre belirlendiğini anlayamadığını söyledi. Balkız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş'ta bulunan Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği ile Ankara Cem ve Kültür Evlerinin çalıştaya davet edilmediğini, bunun yerine ''temsil kabiliyeti olmayan kimi yapıların'' katılımcılar arasında bulunduğunu savundu.

Balkız, çalıştayda kendisine söz hakkı geldiğinde ''Alevileri bölüp parçalayacak para meselesinin gündem maddesi yapılmamasını, Muharrem ayı sonrasında iftar düzenlenilmesini eleştirdiğini ve cem evlerinin yasal statüye kavuşturulmasını, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını, Madımak Oteli'nin müze olmasını, Alevi köylerine cami yapılmamasını ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını'' istediklerini anlattı.

Bir gazetecinin ''Çözüm konusunda ümitli misiniz?'' sorusu üzerine Balkız, ''Bu sürece mutlu başlamadık ama mutlu bitmesini, iyi bitmesini istiyoruz. Çok da ümitli olmadığımızı, şu ana kadarki süreçten gördük ve anladık. İstemlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve isteklerimizin arkasında olacağız'' dedi.

Hükümete güvenmiyoruz

Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Kelime Ata da çalıştayın ilk oturumunun, Alevi kanaat önderlerinin katılımıyla yapılacağının kendilerine bildirildiğini ancak ilahiyat kökenli Osman Eğri'nin de katılımcılar arasında bulunmasının kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti.

''Hükümete güvensizliğiniz mi var?'' sorusu üzerine Ata, ''Tabii güvensizliğimiz var. Demokrasiyi çok hazmettiklerini düşünmüyoruz. Alevilere bakış açılarının da çok olumlu olduğunu düşünmüyoruz. Aleviliğin devletleştirilmesi gibi bir projeleri olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan da ''Bu toplantıdan bir çözüm çıkar mı?'' sorusu üzerine bunun sadece bilgilendirme toplantısı olduğunu, dolayısıyla çözüm beklemediğini ifade etti.

Doğan, Bakan Çelik'e ''bir daha böyle bir toplantıya katılmayacağını'' söylediğini bildirerek, 20 yıldır hükümetleri Alevilerin sorunlarıyla ilgili olarak bilgilendirdiğini ancak hiç çözüm önerisi almadıklarını kaydetti. Bu çalıştay ile Alevilerin sorunlarını bir kez daha ifade edeceklerini belirten Doğan, ''Şu anda topu bize attılar. Bundan sonraki toplantıda top hükümette olacak. Hükümet, kendi çözümlerini bizimle tartışmalı'' dedi.

Alevi örgütleri dinlenmiyor

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özdil ise ''6 toplantının sadece ilkinde dinleniyoruz. Onun dışındaki gelişmelerin hiç birinde yer almıyoruz. En son noktayı koymadan tekrar toplanılması konusunda bir irade oluşturulmuş değil'' dedi.

Yarın öğlene kadar devam edecek ve 6 oturumdan oluşacak çalıştayda, genel konular, din-devlet ilişkileri, cemevleri, eğitim, inanç önderleri ve çözüm arayışları konusunda katılımcılar görüşlerini dile getirecek.

Öte yandan, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Bilkent Otel önünde basın açıklaması yaparak çalıştayı protesto etti. Açıklamada, Aleviliğin gizli kapılar ardında tartışılamayacağı savunularak, çalıştayın halka açılması istendi.
 
ATILIM - 3 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.