'Çalıştay'a Hacıbektaş'tan protesto

'Çalıştay'a Hacıbektaş'tan protesto

'Çalıştay'a Hacıbektaş'tan protestoVeliyettin Ulusoy (yanda) Bakan Faruk Çelik’in düzenlediği toplantıya uçak...

A+A-

'Çalıştay'a Hacıbektaş'tan protesto'Çalıştay'a Hacıbektaş'tan protesto

Veliyettin Ulusoy (yanda) Bakan Faruk Çelik’in düzenlediği toplantıya uçak biletinin alınıp otel rezervasyonunun yaptırılmış olmasına rağmen gitmedi.

Bakan Çelik'in son Alevi çalıştayı öncesi dedeleri dinlemek için yaptığı toplantıya Aleviler için en saygın isimlerden biri olan Hacıbektaş postnişini Veliyettin Ulusoy katılmadı

ANKARA - Alevi çalıştaylarını yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik’in düzenlediği yemekli toplantıyı Hacıbektaş postnişini Veliyettin Ulusoy katılmadı. Ulusoy uçak biletinin alınması ve otelde yer ayrılmasına rağmen gelmedi. Abdal Musa postnişini Hüseyin Eriş ile ‘Babagân’ kolundan Şücaddin postnişini Mehmet Demirtaş, bazı dede ve babaların ‘belli merkezlerin’ tavsiyesiyle yemeğe katıldığını öne sürerek, “‘Dedelere maaş bağlanması veya bir başka olay karşısında, devlet tarafından tanınmak istiyorlar” dedi.

Son çalıştay öncesi Alevi dedelerine ağırlayan Çelik, dünkü yemekte yaptığı konuşmada, daha önce yapılan çalıştaylara katılanlar arasından oluşturulacak karma bir heyetle 28 Ocak’ta Kızılcahamam’da bir araya geleceklerini söyledi. Bu son çalıştayda ortaya çıkacak raporun bir yol haritası niteliğinde olacağını belirten Çelik, bu raporu Başbakan  Tayyip Erdoğan’a suncaklarını söyledi. Çelik, “Son çalıştay öncesinde eksiğimiz kalmasın. Tüm tarafların görüşünü alalım, çıkacak olan yol haritasında herhangi bir görüş eksik kalmasın istedik” diye konuştu.  

ABD Detroit ve Arnavutluk Tiran Bektaşilerinin temsilcisi olarak yemeğe katılan Bektaşi babası Hüseyin Başar, Alevi açılımından olumlu bir sonuç çıkacağına inandığını belirtti. Başar, “Bekletiniz nedir?” sorusuna da “Türkiye Cumhuriyeti’nde dede ve babaların bir kimliği olmalıdır. İkincisi cemevlerininin açılması lazım. Aynı zamanda eğitim programlarında da Aleviliğin işlenmesi gerekir” diye yanıtladı.

Yemeğe davetli olmasına, uçak biletinin alınıp otel rezervasyonunun yapılmasına rağmen Hacıbektaş Veli Dergâhı postnişini Veliyettin Ulusoy katılmadı. Ulusoy, telefonunu kapatırken, yakın çevresi protesto etmek için katılmadığını ileri sürdü.

‘Maaş için gittiler’ iddiası

Abdal Musa Dergâhı postnişini Hüseyin Eriş ise, Radikal’in soruları üzerine, çalıştaylarla dünkü yemeği ‘samimiyetten uzak’ olarak niteledi. Eriş, “Orada, o samimiyetsiz ortamda bazı dedeler, bazı vakıf ve kuruluşların yönlendirmesiyle bulunuyorlar. Bizler, bulunduğumuz makam itibarıyla ağır sözler edemeyiz ama şunu söyleyebilirim: Ne yazık ki, dedelerimizin bazıları, o toplantıya katılanların birçoğu, kişisel menfaat uğruna katılmışlardır. İleride dedelere maaş bağlandığında, ‘biz de varız’ diye devletten maaş almak için oradalar” diye konuştu.

Eskişehir babagân kolu postnişini Mehmet Demirtaş ise, kendileri devlet katında kabul görmezken, dede ve babaların çağırılmasına bir anlam veremediğini ifade etti. Demirtaş, “İhtiyacı olana maaş bağlanmalı; fakat hiçbir dedemizin aç veya açık olduğunu sanmıyorum. En kötü ihtimal emeklilik maaşları var” dedi.

Çalışma yemeğinde Bakanı Çelik’in belirlediği gündemle, ‘Alevilikte kimlik ve beyan sorunları’, ‘Anayasal ve hukuksal sınırlar’, ‘Alevilik çerçevelendirme sorunları’, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’, ‘Din dersi’, ‘Madımak Oteli’nin durumu’, ‘İnanç rehberleri ve dedeler’ ve ‘Cemevlerinin statüsü’ konuşuldu.

FOTOĞRAFLAR: ECVET ATİK / AA, BEHZAT MİSER -  Radikal - 15 Ocak 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.