Çalıştay'a Ökkeş Damga vurdu

Çalıştay'a Ökkeş Damga vurdu

Çalıştay'a Ökkeş Damga Vurdu Alevi Çalıştayı'a Maraş Katliamı sanığı Ökkeş Şendiller damga vurdu. Şendiller’in...

A+A-

Çalıştay'a Ökkeş Damga vurduÇalıştay'a Ökkeş Damga Vurdu
 
Alevi Çalıştayı'a Maraş Katliamı sanığı Ökkeş Şendiller damga vurdu. Şendiller’in çağrılmasına bazı AKP'li vekiller dahi tepki gösterdi

Alevi Çalıştayı'nın 6'cısına Maraş Katliamı sanığı Ökkeş Şendiller damga vurdu. Şendiller’in'in çağrılmasına demokrat kesimlerden olanların yanı sıra bazı AKP'li vekiller de tepki gösterdi.

Dün Rixsos Otel’de gerçekleştirilen Alevi Çalıştay'ında AKP Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Şendiller’in çalıştaya davet edilmesinin hata olduğunu ifade ederek, “Önemli olan bu hatadan dönülmüş olmasıdır” dedi.

AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit de Türkiye'de 72 milyon kişi içinde çalıştaya çağrılmaması gereken tek kişinin Ökkeş Şendiller olduğunu söyledi.

Çelik yineledi: Niyetimiz samimi

Açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zemini geliştirerek Alevi açılımını ilerletmek istiyoruz” dedi. Sürecin  sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini ve  provoke edilmesini asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Çelik, “Üzerinde durduğumuz konu hassas, niyetimiz samimidir” şeklinde konuştu.

‘ŞENDİLLER GELSE KATILMAZDIK’

Eski milletvekillerinden olan sanatçı Arif Sağ ise şöyle konuştu: "Şendiller katılsaydı biz gelmeyecektik. Ancak, DTP'li arkadaşların katılmasında yarar vardı. Onların sıkıntıları var, partileri kapatıldı. Pek çok kişi DTP'nin kapatılmasının siyasi olduğunu düşünüyor. Türkiye'de yaşayan Alevilerin sorunları var. Bu sorunların tümünü tartışarak çözmek lazım. Diyalog yolu kapatılmamalı."

DTP'lilerin çalıştaya katılmasının olumlu katkı sağlayabileceğine dikkat çeken Ercan Karakaş,  “Çünkü Alevi sorunu da Kürt sorunu da milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Bir araya gelerek bunları konuşmamızda yarar var. Demokratik yöntemlerle demokratik siyaset içinde kalarak bu konuları çözmeye devam etmemiz gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

DTP'Lİ VEKİLLER PROTESTO ETTİ

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Akın Birdal ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Şeraffetin Halis, davet edilmelerine karşın, 6. Alevi Çalıştay’ına, protesto amacı ile katılmadılar. Çalıştay’ın yapıldığı otele kadar gelen vekiller, basına yaptıkları açıklamanın ardından buradan ayrıldılar.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Şerafettin Halis, AKP’nin Kürt ve Alevi açılımları yaptığını ancak Kürt açılımının hangi noktaya geldiğinin belli olduğunu söyledi. Alevi açılımını da “şölene dönüştürülen iftar yemeği ile fiyasko bir başlangıç olarak” sunduklarını belirten Halis, ugün görüyoruz ki bu çalıştaya çağırılınlar, çözüm önerisi sunmak yerine geçmişte Alevilerin nasıl katledildiğine yönelik yöntemleri sunanlardan oluşuyor. Kimdir bu Ökkeş Kenger? Maraş katliamının bir numaralı sanığı. Yargı tarafından aklansa bile, kamu vicdanında bir katil” diye konuştu.

Çağrı listesinde bir çok eksik olduğunu belirten Halis şunları kaydetti: "Yavuz Selim yok, Ebu Suud, Müftü Hamza Efendi yok, Kuyucu Murat Paşa yok. Alevi mahallerine cami yaptıran, hoparlör çektiren valiler, kaymakamlar yok. Alevi gençleri okullardan kovan öğretmenler, namaz kıldıran öğretmenler yok. Çözüm yöntemi korku, asimilasyon ve baskı olacaksa AKP bunları da çağırmalıydı."

Halis, Alevilere seslenerek, “Kenger’in çağırılmasının anlamı ne? Her ne kadar, Ebu Sultan’ı çağırmasalar da Hızır Paşa’yı da çağırmadılar. Gerçi Hızır Paşa’nın temsilcileri içerde. Takdiri Alevilere bırakıyorum” diye konuştu.

Birgün - 18 Aralık 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.