Çamuroğlu Alevi Açılımını Anlattı

Çamuroğlu Alevi Açılımını Anlattı

Başbakan'ın Alevi Kökenli Kurmayı Çamuroğlu, Partisinin Alevi Kesimlere Yönelik Açılımını Anlattı AK Parti, Alevi kesiminin...

A+A-

Çamuroğlu Alevi Açılımını AnlattıBaşbakan'ın Alevi Kökenli Kurmayı Çamuroğlu, Partisinin Alevi Kesimlere Yönelik Açılımını Anlattı
 
AK Parti, Alevi kesiminin sorunlarını çözmek için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi kökenli kurmayı Prof. Dr. Reha Çamuroğlu, partisinin Alevi kesimlere yönelik açılımı ile ilgili teknik çalışmaların başladığını açıkladı. Cemevlerinin ibadethane sayılması, Alevi dedelerine ve zakirlere devletten maaş bağlanması gündemde. Çamuroğlu, "Cemevlerinin fiili statülerinin resmileşmesi gerekir. Dede ve zakirlerimize de böyle böyle yaklaşmak lazım" diyerek açılımın ipuçlarını  verdi.

Çalışmanın Alevi cemaatinde büyük destek gördüğünü ve Alevi dedelerinden destek telefonları aldığını belirten Çamuroğlu, açılıma tepki gösteren Alevi derneklerini de, "Sorunları ortadan kaldırmak Alevi cemaatindeki bir grubun oyuncağını elinden almak olacak ama biz alacağız" sözleriyle eleştirdi. Çamuroğlu, Başbakan Erdoğan'ın Alevi kesimine yönelik açılıma yaklaşımını da, "Bu konuda inceleme ve araştırmalar yapmamız gerektiğini, bu konular yasa gerektiren konular olduğunu söyledi. Sayın Başbakanın konuya yaklaşımı olumlu ve kararlıdır" diye özetledi.

Başbakan Erdoğan'ın 'danışmanı' olarak görev yapan AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu, AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yeni açılımı İHA'ya anlattı. "Böyle bir açılımın Türkiye'yi şaşırtmasını pek anlamıyorum" diyen Çamuroğlu, AK Parti'nin pek çok konuda olmaz denilen şeylerin üzerine gittiğini ve gideceğini söyledi. Alevi vatandaşların pek çok problemleri olduğunu, zaman zaman bunların dile getirildiğini hatırlatan Çamuroğlu, Türkiye'de demokratik haklar açısından son yıllarda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ancak bunun kendilerini tatmin edecek seviyede olmadığını söyledi. Daha ileri adımlar atılması gerektiğini ifade eden Çamuroğlu, "Alevi vatandaşlarımızın ibadetlerine ilişkin, devletle ilişkilerine ilişkin, din hizmetlerine ilişkin, kendilerine yönelik din hizmetlerindeki bütçelendirmeye ilişkin bir dizi problemleri var. Bu problemleri nasıl çözeriz, diye düşünüyoruz. Yılların ihmali sözkonusu. Bunların bir anda sihirli değnek değmiş gibi düzelmesini bekleyemeyiz. Ama bizde bu irade var, bu kararlılık var. Hukuki süreçleri iyi incelememiz gerekiyor. Nasıl bir hukuki yapı kazandırabiliriz, nasıl bir statü kazandırabiliriz çok teknik bir çalışma gerektiriyor" diye konuştu. Alevi vatandaşların da aynı zamanda kendilerine güvenmeleri ve destek vermelerini isteyen Çamuroğlu, Alevi cemaatinin açılımla ilgili görüşlerini ve tekliflerini AK Parti'ye iletmelerini beklediklerini kaydetti. Çamuroğlu, AK Parti'nin yüzde 47 ile iktidara gelen bir parti olduğunu ve seçimlerin üzerinden 4 ayın geçtiğini dile getirerek, "Böyle bir çabayı Alevi vatandaşların oylarını elde etmek için yapmıyoruz, yürütmüyoruz. Biz Türkiye'nin problemlerini çözmek için bu işe girişiyoruz. Bunun böyle bilinmesinde fayda var" dedi.

Yeni açılımın kapsamıyla ilgili de bilgi veren Çamuroğlu, cemevlerinin mutlaka yasal statüye kavuşması gerektiğini vurguladı. İnsanların din olarak inandığı ve amel ettiği şeylerin tümünün din olduğuna dikkati çeken Çamuroğlu, "Aynı şekilde insanların ibadet ettiği özel mekanlar ibadethanedir. Hukuki olarak bunu böyle değerlendirmeyebilirsiniz ama bu bir realitedir ve değiştiremezsiniz. Bunu değiştirmek için çaba beyhude bir çabadır. Cemevlerinin fiili statülerinin resmileşmesi gerekir. Aynı şekilde dede ve zakirlerimize de böyle yaklaşmak lazım. Burada şundan korkmamak lazım. Türkiye'nin Müslüman nüfusunun, Müslüman vatandaşlarının bölünmesinden korkmamak lazım. Biz bu önlemleri, bu tedbirleri almazsak bundan korkalım, bu hakları vermezsek bundan korkalım. Ortada şöyle bir durum yok. Kıblemiz bölünür mü? Kıblemiz bölünmez. Dedeler de, zakirler de aynı Allah'ın bülbülleridir" değerlendirilmesini yaptı. Çamuroğlu, cemevlerinin ibadethane sayılmasının er ya geç Türkiye'nin gündemine geleceğini, problemlerin böyle kalamayacağını kaydetti. Çamuroğlu, bunların formülasyonu net olarak ortaya çıkmadan ayrıntıya giremeyeceğini de bildirdi.

Açılımı Başbakan'a anlattığını belirten Çamuroğlu, "Sayın Başbakan benim yaklaşımımdan haberdardır. 'Bu konuda inceleme ve araştırmalar yapmamız gerekir. Bu konular yasa gerektiren konular' şeklinde yaklaşımı vardı. Sayın Başbakan'ın konuya yaklaşımı olumlu ve kararlıdır" şeklinde konuştu. Çamuroğlu konuyla ilgili olarak Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile bir görüşme yaptığını, temel konularda aynı fikirlerde olduklarını söyledi.

Alevi dedelerinden olumlu tepkiler aldığını da açıklayan Çamuroğlu, şöyle konuştu: "Alevi cemaatinin doğal kanaat önderleri dedelerdir. Bugün yüzlerce dede aradı beni benim yanımda olduklarını ve desteklerini bildirdiler. Alevi cemaatinde belli gruplar var. Onlar bu sorunların devam etmesinden yanadırlar. Bu sorunların ortadan kaldırmak onların oyuncağını elinden almak olacaktır. Bu oyuncağı alacağız ellerinden. O yüzden de endişeliler".

Çamuroğlu, ayrıca açılımla ilgili bir dizi yasa çalışması yapacakların dile getirerek, açılımların sonuçlarının toplum tarafından görülmesinin uzun sürmeyeceğini bildirdi.

İHA - 24.11.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.