Çamuroğlu: Alevilerin sorunları çözülmeli

Çamuroğlu: Alevilerin sorunları çözülmeli

Çamuroğlu: Alevilerin sorunları çözülmeliAlevilerin yapacağı mitingin normal olduğunu söyleyen AK Parti’li Reha Çamuroğlu,...

A+A-

Çamuroğlu: Alevilerin sorunları çözülmeliÇamuroğlu: Alevilerin sorunları çözülmeli

Alevilerin yapacağı mitingin normal olduğunu söyleyen AK Parti’li Reha Çamuroğlu, “Alevilerin sorunları halının altına süpürülmemeli” dedi. Cemevlerinin yasal statüye kavuşması gerektiğini belirten Çamuroğlu, Diyanet’in kaldırılması talebine karşı çıktı.

İSTANBUL - AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Alevilerin hafta sonu yapacağı miting ve Alevilerin talepleri konusunda NTV’ye değerlendirmelerde bulundu.

Reha Çamuroğlu, şunları söyledi:

“Her şeyden önce bir konuyu netleştirmek gerekiyor. Bazı Alevi sivil toplum kuruluşları demek gerekiyor. Aleviler, çok önemli bir nüfus kesimini oluşturdular. Yani bu düzenlemeyi yapan ve bu talepleri ileri süren grupların bazı Alevi sivil toplum kuruluşları olduğunu belirtmek gerekir. Demokratik taleplerini, demokratik yöntemlerle dile getiren sivil toplum kuruluşları doğru bir şey yapmaktadır. Demokrasinin bir olanağından faydalanmaktadırlar. Dolayısıyla bunda yadırgayacak ve şaşıracak bir şey yok.

Cemevlerinin yasal bir statüye kavuşması konusunda biz baştan beri kendi görüşümüzü net olarak söyledik. Meclis kürsüsünden de ben bunu bir gündem dışı konuşmayla dile getirdim. Cemevleri mutlak bir yasal statüye kavuşmalıdır. Bu konuda benim kanaatim çok açık olarak kamuoyu önündedir. Zaten Cemevlerinin yasal bir statüye kavuşturmadığımız zaman Alevilerin meselelerine ilişkin bir çözüm niyetine sahip olmadığı ortaya çıkar. Bunu net olarak tespit edelim. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması gibi bir talebi, Alevilerin talepleri arasında görmek mümkün değildir. Bu ancak belirli Alevi sivil toplum kuruluşlarının görüşü olabilir ki, bu konuda sadece Alevilerin değil toplumun başka kesimlerinin de böyle görüşleri olduğunu biliyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhuriyetimizin realitesidir ve bugün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması doğrultusundaki bir talebi, ben şahsen doğru da anlamlı da bulmuyorum.

Biz ülke olarak bir hedef belirledik; bu Avrupa Birliği’ne üye olmak. AB’nin müzakereci ülkesiyiz şu anda ve AB’ye üye olmak istiyoruz. Ve AB raporlarına da bu doğrultuda çok net görüşler ortaya konuyor. Biz de bunların gereğini yapmak durumundayız. Bu cemevleri meselesinde ve Alevilerin çeşitli sorunlarını da artık halının altına süpürmekten vazgeçmeli ve bir an önce sorunu çözecek tavırlar almalıyız. Alevilerin sorunları çözümü çok zor olan sorunlar değil. Yani bu olayda da göründüğü gibi Aleviler taleplerini de tamamen demokratik çerçeveler içinde barışçı metodlarla dile getirmektedirler. Senelerdir de böyle yapmışlardır, bundan sonra da böyle yapacaklarına eminim. Bu meselelerin ülkemizin çözümü kolay meseleleri arasında yer aldığını düşünüyorum.

Şimdi biz normal bir 2008 geçirmedik normal bir sene geçirmedik. Çok önemli altüst oluşların, olağanüstü olayların olduğu bir sene geçirdik. Yani iktidar partisine kapatma davası açıldı arkasından bildiğiniz gibi çok önemli toplumsal siyasal soruşturmalar yaşandı. Terör bir yandan tırmandırılmaya çalışıldı. Ama şimdi normalleşen ülkemizde, hükümetimizin bu konuya tekrar yoğun bir şekilde eğileceğini ve konunun çözümünde ciddi adımlar atacağını düşünüyorum.”

NTV-MSNBC - 07 Kasım 2008 Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.