Çamuroğlu İstifa Etti, Alevi Çevrelerin Tavrı "Biz Demiştik" Oldu

Çamuroğlu İstifa Etti, Alevi Çevrelerin Tavrı "Biz Demiştik" Oldu

Çamuroğlu İstifa Etti, Alevi Çevrelerin Tavrı "Biz Demiştik" OlduAKP vekili Çamuroğlu reform paketini gerçekleştiremeyeceğini...

A+A-

Çamuroğlu İstifa Etti, Alevi Çevrelerin Tavrı "Biz Demiştik" OlduÇamuroğlu İstifa Etti, Alevi Çevrelerin Tavrı "Biz Demiştik" Oldu

AKP vekili Çamuroğlu reform paketini gerçekleştiremeyeceğini gördüğü gerekçesiyle Başbakan'ın Alevi açılımı danışmanlığından istifa etti. Cem Vakfı Başkanı Doğan "Alevi açılımı 'kandırmaca'ydı, Çamuroğlu'nu uyarmıştık" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi açılımı danışmanı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu "Verilen sözler tutulmadı" dedi, danışmanlık görevinden istifa etti. Çamuroğlu partiden ayrılmadı.

Nefes Dergisi Yayın Yönetmeni ve Alevilik üzerine birçok kitabın yazarı Esat Korkmaz, Ocak 2008'de bianet'e "AKP'nin Alevileri 'resmi dünya'ya taşıyarak terbiye etmeye çalıştığını" vurgulamış, "AKP'nin Alevi-Bektaşi  burjuvazisinin sözcülerini muhatap alıp, örgütsüz ve Alevi kimliğinden uzaklaşmış zemine seslendiğini" söylemişti.

Araştırmacı, yazar Erdoğan Aydın Tatlav da bianet'e ""Alevi açılımı'nın Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleşmesi ya da laikleşmesi için bir çaba olmadığını, Alevileri İslam'ın içine çekerek parti için bir taban oluşturma ve Alevi potansiyelini manipüle etme gayreti olduğunu" anlatmıştı.

Çamuroğlu dün öğleden sonra yaptığı açıklamada "Yakından izlediğimiz Alevi açılımı tartışmaları sürecinde elbette ki bir Başbakan Yardımcımız ve partimizden bazı milletvekillerinin süreç ve şahsımız aleyhine açıklamaları bizi rahatsız etmiştir. Ayrıca, görevleri din işleri ve din hizmetleri olan bazı bürokratlarımızın adeta acele ve heyecanla sürmekte olan bir siyasi tartışmada kesin tavırlar geliştirmeleri bizi düşündürmüştür(...) Fakat, önceki hafta ortaya çıkan iki olay bizi artık kesin mesaj ve tavırlara zorlamıştır. Ancak, beni trenden inen milletvekili olarak göstermek isteyen yaklaşımlara katılmak mümkün değildir" dedi.

Sabah gazetesine göre Çamuroğlu'nun istifasını hazırlayan üç olay:

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı'nın "Cemevlerinin camilerin muadili olarak kabul edilmesi ve ibadethane sıfatıyla açılması dinen mümkün görülmemektedir" sözleri.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran'ın AKP Kızılcahamam kampında Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde YİBO yurtlarında kalan Alevi kız öğrencilere servis verilmemesi nedeniyle tartışması.

Cemil Çiçek'in "Camide namaz kılınır, cemevinde semah yaparlar. Aleviler Sünnidir, Sünniler Alevidir" sözleri.

Çamuroğlu’nun hazırladığı reform paketi:

Başbakanlık'ta Alevilerle ilgili bir Genel Müdürlük kurulması.

Alevi Enstitüsü kurulması.

Cemevlerinin statüsünün belirlenmesi ve camilerde olduğu gibi su ve elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması.

Alevi dedelerinin sosyal statüye kavuşturulması, maaş bağlanması.

Zorunlu din dersinin kaldırılması, okul kitaplarında Alevilerle ilgili düzenlemeler yapılması.

Alevi çevreden tepkiler

Milliyet'in haberine göre Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan "Alevi açılımının 'kandırmaca' olduğu konusunda Çamuroğlu'nu uyardığını, bu açılımı Başbakan'ın yapamayacağını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın buna müsade etmeyeceğini söylediğini" belirtti.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız "Gitti, gördü, döndü. Böyle bir sonuca ulaşacağı belliydi. AKP kendine demokrasi istiyor. İnanç özgürlüğü, kendi arzuladığı Türkiye'ye ulaşması için bir maske. Reha eliyle başaramadıysa bunu kimse başaramaz" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş "AKP'nin niyetini açıkça görmüş olmalı" dedi. (NZ/EZÖ)

13 Haziran 2008, Cuma
BİA Haber Merkezi - Ankara

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.