'Can'lar mezarları başında anıldı

'Can'lar mezarları başında anıldı

'Can'lar mezarları başında anıldı 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli ile birlikte yakılarak yaşamlarını yitiren 33 aydın ve yazar, Karşıyaka...

A+A-

'Can'lar mezarları başında anıldı 'Can'lar mezarları başında anıldı

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli ile birlikte yakılarak yaşamlarını yitiren 33 aydın ve yazar, Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıt mezarda anıldı. Deniz Gezmişler ile Mahir Çayan’ın mezarlarının da ziyaret edildiği anmada, katliamlar kınandı, gericilik, faşizm ve emperyalizme öfke yağdı.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak’ta yakılarak katledilen aydın ve yazar canlar dün Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarları başında anıldılar. Madımak’ta katledilen 33 can’dan, Edibe Sulari Ağbaba, Asım Bezirci, Carina Cuanna, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Asaf Koçak ve İnci Türk dışındaki 25 can’ın mezarlarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’ndaki Anıt Mezar, ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’, ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’ sloganları ile çınladı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) organize ettiği anmaya, Alevi Bektaşi Federasyonu temsilcileri, Sivas şehitlerinin yakınları ile emek ve meslek örgütleri, köy ve yöre dernekleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı. 1 No’lu kapıda buluşup, anıt mezara kadar Sivas Şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı pankartlarla yürüyen katılımcılar, can’ları unutmadılar.

Annelerin özlemi gözyaşı olarak döküldü

Aradan geçen 15 yıla rağmen acıları, gözyaşları dinmeyen anneler evlatlarının mezarlarına kapaklanıp, ağlarken, kızı Gülsün Karababa’yı gencecik bir fidanken kaybeden Sultan Karababa’yı teskin etmek oldukça güç oldu. Kızı Nurcan’ın mezar taşına özlemini ifade eden öpücüğünü konduran Fidan Şahin de, Serkan’ına büyük bir özlem duyan Pakize Doğan da, henüz doyamadığı Koray ve Menekşe’sinden 15 yıldır uzak kalan Hüsne Kaya ve Karşıyaka’da yatan 25 ‘can’ın yakınları, anne ve babaları, özlemlerini zaman zaman dışarı akmasını önleyemedikleri gözyaşlarına bıraktılar.

Mezarlarına karanfiller bırakılıp, saygı duruşunun ardından PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, 2 Temmuz günü bu yıl Madımak önünde 50 bin kişi toplandıklarını hatırlatarak, “Sivas, Madımak 15 yıldır yanıyor, yangın yeri” dedi. Otelin altında et lokantası çalıştırmanın, ‘bunları her gün yakmak istiyoruz’ demek olduğunu belirten ve bunu kınayan Gümüş, kamuoyunun, ortak vicdanın Madımak’ın müze olmasını istediğini söyledi.

İnsanlık Sivas’ı unutmayacak

Ne olursa olsun, önünde sonunda Madımak’ın müze olacağını kaydeden Gümüş, “Utanç Müzesi olacak ve insanlık her 2 Temmuz’da orayı unutmayacak, tarihe kara bir leke olarak kalacak” dedi. 2 Temmuz’da kendileri yanarken, AKP’nin Çorum’da eğlence yaptığını hatırlatan Gümüş’ün sözleri ‘yuh’ sesleriyle karşılandı. AKP’li Kültür Bakanı’nın ‘bütçemiz yok’ gerekçesini de eleştiren Gümüş, Anıt Mezar’ı göstererek, “Burası sözün bittiği, aynı zamanda mücadelenin başladığı yer” dedi.

Şehit aileleri adına Sivas’ta katledilen Huriye ve Yeşim Özkan’ın babası Hikmet Özkan da İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin insanlık ve şehitler anıtı yaptırdığını hatırlatıp, teşekkür etti. “Yobaz ne kadar diretse, ‘Madımak Müze olmayacak’ dese de Madımak müze olacak. Türkiye’nin yer yerinde müzeler yükseliyor” dedi.

Daha sonra tüm devrim şehitleri anısına Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarları ziyaret edilerek saygı duruşunda bulunuldu, şiir okundu. Daha sonraki ziyaret ise Mahir Çayan’ın mezarına oldu. Ziyaretler ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganı ile sona erdi.

(Ankara/EVRENSEL) - 7 Temmuz 2008

Sivas şehitleri Karşıyaka'daki mezarları başında anıldı

Sivas olaylarının 15. yılı nedeniyle Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anıt mezarda anma töreni düzenlendi. Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri ve vatandaşların katıldığı törende, olaylarda ölenlerin resimlerinin bulunduğu pankart açıldı ve çeşitli sloganlar atıldı. Anıt mezara karanfiller bırakan ölenlerin aileleri, yakınlarının mezar taşlarını öperek göz yaşı döktüler.

Ölenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, olaylarda hayatını kaybedenlerin, ''Türkiye'de demokrasiden, özgürlükten ve laiklikten yana oldukları için öldürüldüklerini'' söyledi. Olayların meydana geldiği otelin altında tüm başvurularına ve itirazlarına rağmen et lokantasının faaliyetine devam ettiğini belirten Gümüş, ''Ortak vicdan Madımağın müze olmasını gerektirir. Sonunda orası bir utanç müzesine dönüşecek'' diye konuştu.

Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan gruptakiler, 68 kuşağının öğrenci liderlerinin mezarlarını da ziyaret ettiler.

AA - 6 Temmuz 2008

'Can'lar mezarları başında anıldı

Madımak lanetlendi

2 temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybedenler, mezarları başında anıldı. Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı Sivas Anıtı'nı ziyaret eden aileler, gözyaşlarına boğuldu. 15 yıl önce yaşanan olayları lanetleyen aileleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği üyeleri yalnız bırakmadı. Karanfillerin mezarlara bırakıldığı anma töreninde "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas'ın katili bozuk düzendir" sloganları atıldı. 7'den 70'e her yaştan insanın katıldığı törende aileler yakınlarının mezarını öptü. Törene katılanlar Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın mezarını da ziyaret etti.

Serpil UYGUN / SABAH - 7 Temmuz 2008

Sivas şehitleri anıldı

Sıvas Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te yakılarak öldürülen 35 aydın için, Karşıyaka Mezarlığı’nda anma töreni düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) düzenlediği etkinliğe, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği de destek verdi. Katılımcılar en önde, Sıvas katliamında yitirilenlerin fotoğraflarının yer aldığı bir kolaj pankart taşıdı. Üzerinde, “Unutmadık, unutmayacağız” yazılı afiş, Madımak’ta yakınını yitirenlerin ellerindeydi. Ayrıca Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği Gençlik Komisyonu da üzerinde, “Biz, Sıvas’la yakılan, Hrant’la vurulan, Deniz’le asılanız. Buradayız” yazılı olan bir afiş taşıdı. Kırmızı karanfiller bırakılan mezarların başında, yakınları için gözyaşı döken yurttaşların yanı sıra ölenlerin yakınlarının küçük çocukları da vardı. Kimileri ise yitirdikleri yakınlarının mezarlarına, yazdıkları notları bıraktı. PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmeyişinin ve altında et lokantası işletilmesinin yangını sürdürdüğünü vurguladı.

CUMHURİYET - 7 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.