Canlar Tiyatrosu DERSİM Oyunuyla İstanbul'da...

Canlar Tiyatrosu DERSİM Oyunuyla İstanbul'da...

Canlar Tiyatrosu DERSİM Oyunuyla İstanbul'da...Serdar Doğan’ın yazıp, Cengiz Sezgin’in yönettiği “Islah, Tenkil, Sürgün…...

A+A-

Canlar Tiyatrosu DERSİM Oyunuyla İstanbul'da...Canlar Tiyatrosu DERSİM Oyunuyla İstanbul'da...

Serdar Doğan’ın yazıp, Cengiz Sezgin’in yönettiği “Islah, Tenkil, Sürgün… DERSİM” adlı oyun DERSİM DERNEKLERİ FEDERASYONU ve PiR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ KADIKÖY ŞUBESİ ortak organizasyonuyla İstanbul'da ilk kez seyirci karşısına çıkacak.

Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu, ben de sizin önünüzde eğilmedim bu da size dert olsun…” diyen Seyit Rıza’nın sözlerini de öne çıkaran Canlar Tiyatrosu'nun “Islah, Tenkil, Sürgün… DERSİM” adlı oyunu, 7 Ocak 2011 Cuma günü Saat 20.30'da Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevinde izleyiciyle buluşacak.

Serdar Doğan’ın yazıp, Cengiz Sezgin’in yönettiği oyunun müziklerini Engin Aslan ve Ertan Tekin yaptı.

"Islah, Tenkil, Sürgün... DERSİM" adlı oyun, Genelkurmay jandarma raporları, meclis tutanakları ve belgeleri ışığında ve gerçekliğinde 1937-38 Tunceli Harekatını ele alıyor. Yaklaşık 2 saat süren oyun, sinevizyon desteğiyle, belgelerle yaşanan süreci tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

Adres : Ataşehir Girişi   BP Benzin İstasyonu Arkası   Merdivenköy Yolu   No:1

ATAŞEHİR / İSTANBUL

İrtibat Tel : (0216) 573 20 93

Bilet :  10 TL

Alevi Haber - 6 Ocak 2011

Dersim katliamı tiyatroda

2006’da, Ankara Sanat Tiyatrosundan ayrılan bir grup tiyatrocunun kurduğu Canlar Tiyatrosu, Sivas ve Maraş katliamlarını anlattıktan sonra bu kez, cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllara uzanarak, Dersim’de yaşanan vahşeti dile getiren bir oyunla tekrar seyirci karşısına çıkıyor.

2006’da, Ankara Sanat Tiyatrosundan ayrılan bir grup tiyatrocunun kurduğu Canlar Tiyatrosu, Sivas ve Maraş katliamlarını anlattıktan sonra bu kez, cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllara uzanarak, Dersim’de yaşanan vahşeti dile getiren bir oyunla tekrar seyirci karşısına çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, devlet eliyle yapılmış katliamlardan biri olması nedeniyle halk üzerinde derin izler bırakan Dersim katliamı, aradan geçen 70 yıla rağmen belleklerde yerini koruyor. Şeyh Sait, Ağrı ve diğer Kürt isyanlarından sonra, Dersimlilerin topluca katledilmesi ve yurtlarından koparılmasına yol açan Dersim olaylarını konu alan “Islah, Tenkil, Sürgün... Dersim” oyunu geçtiğimiz ay Ankaralı seyircilerle buluşmuştu.

‘ÇIBAN BAŞI DERSİM’

Osmanlı İmparatorluğu döneminde özerk bir yapıya sahip olan Dersim bölgesi, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bir “Çıbanbaşı” olarak algılandı. Dersimliler o dönemde, “Asi”, “İsyancı”, “Devleti tanımayanlar” olarak ilan edilmişti. Bu nedenle devleti yönetenler Dersimlileri susturmak, bölmek ve yok etmek için harekete geçtiler. İşte bu katliamın, Dersimlilerin Lideri Seyit Rıza’nın öldürülmesine kadar süren olayları anlatan bir tiyatro oyunuyla karşımıza çıktı Canlar Tiyatrosu.

‘KONUŞMAKTAN HÂLÂ ÇEKİNİLİYOR’

Oyunun Yazarı ve Teknik Yönetmeni Serdar Doğan, Dersim’de 1933-1937 arasında yaşananları, 2006 yılından bu yana yazılı kaynakları araştırarak kurgulamış. Genelkurmay ve Meclis arşivlerinde, dönemin gazetelerinde ve Dersimlilerin belleklerinde katliamın nasıl yer aldığını incelemiş. Ayrıca katliamla ilgili çekilen Nezahat Gündoğan’ın “Dersim’in Kayıp Kızları” ve Çayan Demirel’in “Dersim Katliamı” belgesellerinin de oyunlarına katkı sunduğunu dile getiren Doğan, “Özellikle Çayan Demirel’in belgeseli, benim oyunun kurgusunu oluşturmamda yardımcı oldu. Aradan 70 yıl geçmesine karşın Dersim katliamı hakkında konuşmaktan çekinen yaşlı amcanın ve bir diğer yaşlı teyzenin feryadından yola çıktım” dedi. Oyunla ilgili seyircilerin olumlu tepkileri olduğunu da sözlerine ekleyen Doğan, “Ancak az olsa da olumsuz tepkiler oldu. Tarihi kendi bildiği gibi görmek isteyenleri, tarihi gerçekler bazen şaşırtabilir. Ya da geçmişte kullanılan kavramlar/deyimler bugün farklı anlamlara gelebilir. Biz geçmişi olduğu gibi vermeye özen gösterdik” dedi.

İSTANBUL’DA GÖSTERİM

Önümüzdeki mart ayında yurt dışı turnesiyle Avrupa’da da gösterime girecek olan “Islah, Tenkil, Sürgün... Dersim” oyununu Cengiz Sezgin yönetiyor. Oyuncuları ise Halil Esen, Melih Yetkin, Habip Hacımustafaoğlu, Mahmut Çatak ve Saffet Yürükel. Müzikleri ise Engin Arslan, Ertan Tekin ve Nail Yurtsever’e ait. “Islah, Tenkil, Sürgün... Dersim” oyunu 7 Ocak Cuma günü İstanbul’da Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde saat 18.30 ve 20.30’da sahnelenecek. 9 Ocak Pazar günü de Barış Manço Kültür Merkezinde 16.30 ve 19.30’da izlenebilir.

(Ankara/EVRENSEL) - Şiar Can Şener - 6 Ocak 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.