Cannes'ın en iyi yönetmeni Ceylan

Cannes'ın en iyi yönetmeni Ceylan

Cannes'ın en iyi yönetmeni Ceylan61. Cannes Film Festivali’nde, En İyi Yönetmen ödülünü ‘Üç Maymun’?filmiyle...

A+A-

Cannes'ın en iyi yönetmeni CeylanCannes'ın en iyi yönetmeni Ceylan

61. Cannes Film Festivali’nde, En İyi Yönetmen ödülünü ‘Üç Maymun’?filmiyle Nuri Bilge Ceylan kazandı. Cannes’da 2. kez kürsüye çıkan Ceylan, “Ödülü tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum” dedi

Toplam 22 filmin yarıştığı 61.Cannes Film Festivali’nde, Nuri Bilge Ceylan’ın “Üç Maymun” isimli filmi “en iyi yönetmen” ödülünü kazandı. Jüri başkanı ABD’li aktör Sean Penn’in ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görüldüğünü açıklamasının ardından kürsüye çıkan Nuri Bilge Ceylan, “Ödülü tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum” dedi. Ödül haberinin kendisini şaşırttığını belirten Ceylan, filmini festivalin yarışma bölümüne alan ve En İyi Yönetmen ödülünü kendisine veren jüriye teşekkür etti. Ödülün verilmesinden sonra Anadolu Ajansı’na bir açıklama yapan, filmin başrol oyuncusu Yavuz Bingöl, “Ben En İyi Yönetmen ödülünü kazanacağını söylemiştim. Ceylan’la iddiaya girmiştik, ben kazandım” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül kutladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cannes Film Festivali’nde ‘Üç Maymun’ filmiyle En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan’ı kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gül, Ceylan’a gönderdiği telgrafta, aldığı ödülle milletimize büyük gurur ve mutluluk yaşattığını, bu ödülün Türk sinemasının geldiği önemli noktayı da gösterdiğini belirterek tebriklerini sundu.

Altın Palmiye Laurent Cantet’e gitti

Festivalde ödül alan filmlerin listesi şöyle:

Altın Palmiye: Laurent Cantet    ‘Entre Les Murs’ (Fransa)
Grand Prix: Matteo Garrone, ‘Gomarra’ (İtalya)
Jüri Özel Ödülü: Paolo Sorrentino, ‘Il Divo’ (İtalya)
Özel Ödül: Catherine Deneuve, Clint Eastwood
En İyi Kadın Oyuncu: Sandra Corveloni
En İyi Erkek Oyuncu: Benicio del Toro
En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
En İyi Senaryo: Jean-Pierre ve Luc Dardenne,  ‘Le Silence De Lorna’ (Belçika)
En İyi Kısa Metrajlı Film: Marian Crisan, ‘Megatron’
Altın Kamera Ödülü: Steve McQueen, ‘Hunger’

Nuri Bilge Ceylan kimdir?

1959 İstanbul doğumlu Nuri Bilge Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü.  Sinemaya 1995’te “Koza”  adlı kısa filmiyle adım attı. 1997 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi “Kasaba”,  Berlin Film Festivali’nde Caligari Ödülü’nü kazandı.  Ceylan, 1999 yılında “Mayıs Sıkıntısı”na imza attı.  Yönetmenin 2002 yapımı filmi “Uzak” esas çıkışı oldu.  56. Cannes Film Festivali’nde yarışan “Uzak”, Altın Palmiye’den sonra festivalin en önemli ikinci ödülü olan Grand Prix’yi kazandı.  Ceylan’ın 2006 tarihli dördüncü filmi “İklimler” aynı yıl Cannes Film Festivali’nin yarışmalı bölümüne kabul edildi.  Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği “İklimler”i festivalin en iyi filmi seçti.
 
DIŞ HABERLER SERVİSİ
MİLLİYET - 26 Mayıs 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.