Çarkıfelek bitti

Çarkıfelek bitti

Çarkıfelek bittiStar TV, yaptığı gafla büyük tepki alan şovmen Mehmet Ali Erbil’in sunduğu Çarkıfelek’i yayından kaldırdı....

A+A-

Çarkıfelek bittiÇarkıfelek bitti

Star TV, yaptığı gafla büyük tepki alan şovmen Mehmet Ali Erbil’in sunduğu Çarkıfelek’i yayından kaldırdı. Erbil ise halktan özür diledi...

Çarşamba akşamı Erzincan’la yaptığı canlı bağlantı sırasında yaptığı “Mum söndü mü yapıyoruz burada” sözleri büyük tepki toplayan Mehmet Ali Erbil’in sunduğu “Çarkıfelek” programı yayından kaldırıldı. Konuyla ilgili dün bir açıklama yapan Star TV yönetimi “Dün akşam STAR Televizyonu’nda yayınlanan bir programda, vatandaşlarımızı rencide eden bir ifade kullanıldığı görülmüştür. Bu ifadeyi kullanan sanatçının herhangi bir kötü niyetinin ve kasıtlı bir davranışının olmadığını düşünüyoruz. Nitekim kendisi de derhal bu ifadesinden dolayı katıldığı bir başka TV programında özür dilemiş bulunmaktadır. Buna rağmen, kasıtlı ya da kasıtsız vatandaşlarımızı rencide eden hiçbir ifadeyi ile karşılamamız mümkün değildir. Bu anlayıştan hareket eden Star TV Yönetimi anılan programın kaldırılmasına karar vermiştir” ifadesi kullanıldı.

Güner Ümit yurtdışına gitti

Yıllar önce yine Star TV’de Turnike programını sunan Güner Ümit benzer espriyi yaptığı için büyük tepki çekmişti. Ekranda uzun süre iş bulamayan, ardından tekrar yaptığı yarışmada da aradığını bulamayan Ümit, yurtdışına yerleşmişti.

Erbil: Maksadımı aştım derin üzüntü içindeyim

Gafı nedeniyle çok büyük üzüntü duyduğunu belirten Erbil, özetle şunları kaydetti: “Canlı yayın esnasında ülkemde yaşayan birçok insanı üzecek maksadını aşan bir cümleyi ağzımdan kaçırdım ve bu sebeple derin üzüntü içersindeyim. Takdir edilmelidir ki, içimde herhangi bir kimseyi üzmek üzere tasarlanmış hiçbir art niyet olmadan işimi yaparken zaman zaman benim de hatalarım oluyor. Hayatımda genel prensibim olarak bir gruba, inanca, mezhebe, etnik köken yahut kültüre asla ve kat’a saygısızlığım olmamıştır. Her kesimden insanı eğlendiren bir komedyen olarak tüm bu hassasiyetlerim izleyenler tarafından yürekten anlaşıldığı için belki de tarihte çok az kişiye nasip olacak bir şekilde Türk halkının teveccühüne nail oldum. Bu teveccühün onurunu üzerinde taşıyan bir kişi olarak adı geçen yayında, memleketimdeki bir insanı dahi üzdüysem, içimde hiç bir art niyetin bulunmadığını ve canlı yayın heyecanı ile istemeden maksadı aştığını bilmelerini isterim. Bu vesile ile tüm Türk halkından özür dileyerek saygılarımı sunarım.”

‘Ulusal bir skandala imza attı’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Mehmet Ali Erbil’in Çarkıfelek programında kullandığı “Mum söndü mü yapıyoruz burada” ifadelerinin Alevileri incittiğini belirterek “Herkesi, Alevilerle ilgili daha saygılı bir üslup kullanmaya davet ediyor, Mehmet Ali Erbil’in şahsında, bu çirkin iftiraya başvuran tüm şahsiyetleri bir kez daha kınıyoruz” dedi.

İzmir’de Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Erbil’in sözlerine tepki göstermek amacıyla Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünde eylem düzenlendi. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel, “20 milyon Alevi vatandaşını incitmeye, hakaret etmeye ne kimsenin hakkı vardır, ne de haddi” dedi.

Özel, Erbil’in sözleriyle ilgili yasal yollara başvuracaklarını, en kısa sürede dava açacaklarını bildirdi. Eyleme katılan bazı kişiler, Mehmet Ali Erbil’in fotoğrafını yaktı. Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis de “Yıllardır beyinlere işlemiş olan Alevi düşmanlığı, kin ve hakaret kusmaya devam ediyor” dedi. Alevilik Araştırma, Dökümantasyon ve Uygulama Enstitüsü de Erbil’in bir televizyon programında “ulusal bir skandala imza atmanın ötesinde, bir siyasal topluluk olarak Türkiye toplumunun, Alevilere dönük yaklaşımını bir kez daha bütün açıklığıyla sergilediğini” ileri sürdü.  

Milliyet - 7 Ekim 2010

Erbil de karanlığa gömülecek 

İZMİR/DERSİM (08.10.2010)- Alevilerin kendilerine “Burada 'mum söndü' mü yapıyoruz” sözleriyle saldıran Mehmet Ali Erbil'e öfkesi giderek büyüyor. Doğan Center önündeki eylemlerin ardından çeşitli illerden de tepkilerin geldi. Demokratik Alevi örgütleri yarın Ankara'da yapacağı oturma eyleminde de Erbil'i hedef alan açıklamalar yapacak.

Demokratik Alevi hareketi, zorunlu din derslerinin kaldırılması için yarın Kızılay'da 24 saatlik oturma eylemine hazırlanırken, Alevi inancına yönelik saldırılara karşı da tepkisini dile getirecek. Aleviler, Mehmet Ali Erbil'in, Star TV.' de yayınlanan Çarkıfelek programında "Siz orada mum söndü mü yapıyorsunuz?" sözüne karşı da yanıt verecek. Öte yandan tepkiler giderek yayılıyor. İzmir'de Alevi dernekleri, Dersim'de ise ESP eylemlerle Erbil'i protesto etti. Erbil'in sonu da Güner Ümit gibi olacak ve o da karanlığa gömülecek.

Başta Sünniler kınasın

İzmir'deki protesto eylemi Konak Sümerbank önünde Alevi Bektaşi Federasyon İzmir bileşenleri tarafından yapıldı.

Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Selahattin Özel, sorunun Alevi-Sunni meselesi olmadığını Alevilere yönelik yaklaşımın bir parçası olduğunu söyledi. “20 milyon Aleviyi incitmeye hakaret etmeye ne kimsenin hakkı vardır ne de haddi. Bütün Türkiye halkını başta Sunni kardeşlerimiz olmak üzere bu sadırıyı kınamaya protesto etmeye çağırıyoruz. Star Tv yönetiminin de gereğini yapmasını istiyoruz" dedi.

Hükümetin politikalarını hatırlatan Özel, Başbakan Erdoğan'ında Alevi toplumundan özür dilemesi gerektiğini söyledi. Açıklamanın ardından bir grup Alevi genci Star TV logolarını ve Mehmet Ali Erbil'in fotolarını yaktı.

ESP'den Erbil protestosu

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Dersim İl Örgütü, dün yaptığı basın açıklamasıyla Erbil'i kınadı.

ESP'liler, Erbil'i protesto açıklaması öncesi kent merkezinde megafonla ajitasyon konuşmaları yaparak Dersim halkını protesto eylemine çağırdı.

Dün akşam saatlerinde Yeraltı Çarşısı üzerinde bir araya gelen ESP'liler, burada bir basın açıklaması yaptı. ESP il başkanı Ekber Kaya, Alevi halkının yıllardır baskı ve aşağılama ile karşı karşıya kaldığını, bunun kaynağının ise egemen resmi ideoloji olduğunu belirtti.

Kaya, "Yıllardır çeşitli zulümlere, katliamlara, kıyımlara ve iftiralara maruz kalan Alevi halkı bugün aynı zihniyetle yine karşı karşıyadır. Alevileri yok sayan, hor gören zihniyetlere biri daha eklendi. Doğan Medya Grubu'na ait Star Tv'de program yapan Mehmet Ali Erbil 'burada mum söndü mü yapıyoruz' diyerek Alevilere nefret zihniyetini bir kez daha resmetmiştir" dedi.

Kaya, aynı kanalda daha önce de benzer bir hakaretin yaşandığını hatırlattı, egemen olan Türk-İslam ideolojisinin halklar arasındaki düşmanlığı körüklediğini söyledi. Ekber Kaya, "Coğrafyamız halkları buna karşı kardeşçe mücadele etmeli" dedi.

"Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Kültürümüze dokunma sabrımızı taşırma" sloganlarının atıldığı eylemi Dersim halkı ilgiyle izledi.

Densizlikle, boş bulunmakla açıklanamaz

Binlerce Alevi Ankara, İstanbul ve İzmir'de Star TV'yi ve Erbil'i protesto ederken Alevi Bektaşi Federasyonları Başkanı Ali Balkız, ETHA'ya yaptığı açıklamada Erbil'in sözlerinin binlerce yıllık egemen Sünni anlayıştan geldiğini belirterek Erbil'i mahkemeye vereceklerini söyledi. Balkız, “Bu tür yaklaşımlar binlerce yıldır egemen olan Sünni anlayışın, Kızılbaşlara, Alevilere, Bektaşilere yönelik kafalarındaki karalama ögelerinin ürünüdür” diye konuştu. Balkız, “Başbakanın Alevilere bakış açısının belli olduğu bir ülkede 'Erbiller' ne yapsın!” dedi.

Sonu Güner Ümit gibi olacak

Erbil'in saldırısına benzer bir saldırıyı 1995 yılında yine Star TV'de yayımlanan bir yarışma programında sunucu Güner Ümit yapmıştı. O dönem yayımlanan Turnike programında hamile kılığındaki bir hostese “bebek kimden?” diye sormuştu. Hostes'in “Babamdan” cevabının üzerine “Sen kızılbaş mısın” demişti.

Bu sözler üzerine Alevilerin günlerce süren eylemlerinin ardından Güner Ümit karanlığa gömülmüştü.

Atılım - 8 Ekim 2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.