Çarkın'ın Öldürdüğü "Bin Kişi"den 17'si de Gazi Mahallesinden

Çarkın'ın Öldürdüğü "Bin Kişi"den 17'si de Gazi Mahallesinden

Çarkın'ın Öldürdüğü "Bin Kişi"den 17'si de Gazi MahallesindenAyhan Çarkın'ın yer aldığı cinayetlerden...

A+A-

Çarkın'ın Öldürdüğü "Bin Kişi"den 17'si de Gazi MahallesindenÇarkın'ın Öldürdüğü "Bin Kişi"den 17'si de Gazi Mahallesinden

Ayhan Çarkın'ın yer aldığı cinayetlerden biri de 1995'teki Gazi olayları. Ergenekon iddianamesinde Peker'in, özel timci Ersoy'un açıklamaları Çarkın'ın katliamdaki rolünü gösteriyor.

"Çok abi, hangisini söyleyeyim? Terörle mücadele için belki bin kişi öldürmüşümdür. 12 tane idamla yargılandım. Hiç bir özlük hakkım yok. İçişlerinden rica ediyorum, ben sizin namusunuzum, bana sahip çıkın."

Star Televizyonunda yayınlanan Arena programında Uğur Dündar'ın "Kaç olayınız vardır?" sorusuna Eski Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın'ın cevabı böyle.

Susurluk Davasının sanıklarından Çarkın'ın bahsettiği cinayetlerin 17'si de hayatını Gazi olaylarında kaybetti.

Özel timci Ercan Ersoy, HBB Televizyonunda Çarkın'la birlikte Gazi Mahallesinde olduklarını açıklamıştı. Susurluk davasında yargılanan özel timci Çarkın ve Oğuz Yorulmaz'ın Gazi Mahallesi'nde halkın üzerine ateş açtığını gösteren fotoğraflar vardı.

Gazi Olayları...

Bu cinayetleri "devlet için" işlediğini söyleyen Çarkın "Madem biz yargılandık Veli Küçük de yargılansın, siyasiler de yargılansın" diye ekledi. 

Eski Polis Şefi ve İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadede, terörle mücadele adına "1000 operasyon yaptık" demişti. 

Yıl 1995. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı, İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İstanbul Valisi Hayri Kozanoğlu.

Alevilerin yaşadığı İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesi'ne bağlı Gazi Mahallesi'nde 12 Mart günü akşam saatlerinde üç kahvehane ve bir işyeri aynı anda otomatik silahlarla açılan ateşle tarandı. Halil Kaya hayatını kaybederken, beşi ağır yirmi beş kişi yaralandı. Mahalleli polisin geç müdahale ettiklerini öne sürerek karakola yürüdü. Polis grubun üzerine ateş açtı. Ölen 17 kişiden yedisinin polis mermisiyle hayatını kaybettiği belirlendi.

Gazi Davası

Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 polis hakkında "müdafaa ve zaruret sınırını aşarak faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek" iddiasıyla dava açtı. Beş yıl içinde 31 duruşma yapdı; dava 3 Mart 2000'de karara bağlandı.

Polis memurları Adem Albayrak ve Mehmet Gündoğan hapis cezası aldı.

2002'de Yargıtay kararı onadı; yakınlarını kaybeden 22 kişi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme Türkiye'yi toplam 510 bin avro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Ergenekon iddianamesinde Gazi olayları

Ergenekon iddianamesinin 254. sayfada "9 No'lu gizli tanık (...) Gazi Mahallesindeki Kahvehane taramasının Veli Küçük'le birlikte hareket eden Osman Gürbüz'ün gerçekleştirdiğini, aynı oluşum içinde Sedat Peker'in de olduğunu beyan etmiştir" deniyor.

260. sayfada Sedat Peker'in "Bunlar cahil, Bunlar birkaç kişi o Ayhan Çarkın, Korkut Eken, Semih filan. Böyle sağda solda birkaç kahveye mahveye ateş edip ortalığı karıştırıp. Gazeteci diyordu ki amaç ortalığı karıştırmak. Öyle üç beş tane faili meçhul cinayet yapacağız. Ortalık karışacak. Bir de bunların sonu kötü olacak" dediğine yer veriliyor. (EZÖ/EÜ)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
22 Ekim 2008, Çarşamba

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.