Cem Vakfı Alevilerin Sünnileşmesinin yolunu mu açıyor?

Cem Vakfı Alevilerin Sünnileşmesinin yolunu mu açıyor?

Cem Vakfı Alevilerin Sünnileşmesinin yolunu mu açıyor?İsmail KAPLAN / Alevihaber.comAlevilik Dersleri, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun...

A+A-

Cem Vakfı Alevilerin Sünnileşmesinin yolunu mu açıyor?Cem Vakfı Alevilerin Sünnileşmesinin yolunu mu açıyor?

İsmail KAPLAN / Alevihaber.com

Alevilik Dersleri, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun 20 yıllık projesi

Şu anda Almanya'da 530 öğrenci Alevi öğretmenlerden Alevilik dersi alıyor.

Cem Vakfının Türkiye'de Alevi ders kitabı çalışması olduğu haberi bir kaç gün önce gazetelere yansıdı. Edinilen bilgilere göre; bu çalışmayı daha çok "Sünni kesimden Alevileri bilen üstadlar“ yapmışlar. Bu alanda çalışma yapmayı olumlu görüyoruz. Ancak bu çalışma Alevilerin bütününü kapsamayan, sadece bir Vakfın görüşlerini yansıtan ve Alevileri  Sünnileştirmeye götürecek bir karakterdedir.

Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan kendisi dışında kalan Alevileri, ki çok önemli bir kesim,  "Kendilerin bir tasarıları yok. Yaptığımız müfredat çalışmasını önlemeye çalışıyorlar.“ Şeklinde suçluyor.

Evet; bu müfredatı Alevi çocukların Sünnileşmesine yani asimilasyonuna hizmet edeceği için eleştiriyoruz ve bu tehlikenin önlenmesi gerektiğini savunuyoruz.

İnanç özgürlüğüne göre her inanç grubu kendi inancını kendi tarif etmelidir. Türkiye'de bazı Alevilerdeki kavram kargaşasının ana nedeni geçmişte Aleviliğin “Sünni penceresinden” yazılmış olması gerçeği varken; şimdi de Cem Vakfı Alevi dersi müfredatını “Sünni Üstadlar”a havale etmiş gözüküyor.

Bahsedilen Alevi ders kitabının basına yansıyan şu konuları bu tespitimiz için açık örnektir: Sünni dualarla birlikte uyku duası ve sabah duası, İslam'da ibadet yerleri, namaz ve cem, Alevilik-Caferilik.

Bahsedilen bu kitap başlı başına bir Alevilik dersi için değil, Sünni öğrencilerin katıldığı ve şu ana kadar ders veren –büyük çoğunluğu imam hatip mezunu- Din ve Ahlak dersi öğretmenlerin vermeye devam edeceği dersler için hazırlanmış. Bu öğretmenlerin hiç birisinin Alevilik hakkında bilgileri yok ve Cem Vakfının hazırladığı kitap onların isteğine bağlı olarak kullanılacak Ya da kullanılmayacak. 

Almanya'da Alevilik derslerinde okutulan ve Aleviliğin can alıcı konuları olan; Hak Muhammet Ali inancı, Hızır, Dört kapı-Kırk Makam, Muharrem matemi, Lokma, Aşure, rızalık, musahiplik, Sultan Nevruz, Ehl-i Beyt ve 12 İmam Cem Vakfının kitap hazırlığında yer almıyor. Türkiye'de çocuklarımız bu ana Alevilik konularını öğrenmezlerse, gelecekte onların sadece adı Alevi olacak, ama inançları Alevilik olmayacaktır.

Bu nedenle Cem Vakfı'nın bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerekir. Eğer bu yönde devam etmek isterlerse, o zaman “Biz atalarımızın bize kadar ulaştırdıkları bu konuları İslam'ın özünden sapma olarak görüyoruz ve doğrusu Sünniliktir.” demeleri gerekir. Cem Vakfı bu çalışması ile; AİHM kararına rağmen zorunlu din derslerini kaldırmayan hükümete kıyak çekmiştir. Türkiye'deki zorunlu Din ve Ahlak Derslerine bir kaç göstermelik ve sulandırılmış Alevi konularının girmesi ve Alevilerin bunun kabul etmeleri; Alevi öğretisinin sonu olacaktır. 
 
Diyanet İşleri ve İlahiyat Fakülteleri; Türkiye'de yıllardır geleneksel Aleviliği Yani Anadolu Aleviliğinin değerlerini ders kitaplarına almamakta direniyorlar. Görüyoruz ki; Cem Vakfı şimdi bu amaca alet oluyor. 

Almanya'da Alevilik dersine bir yıldır katılan 3. sınıf öğrencisi Ceyda şöyle söylüyor: “Ben  Hz. Ali'yi, Hacı Bektaş Veli'yi şimdi tanıdım. İlle de her ders başında rızalık almak çok güzel. Umarım bütün Alevi çocukları Alevilik derslerine katılırlar, o zaman bu dersin ne kadar güzel olduğunu göreceklerdir.” Sadece bu yavrumuzun duyguları bile; Almanya Alevi Birlikleri Federasyonunun; Almanya'da Alevilik derslerinin verilmesini sağlamakla; hem çocuklarımızın asimilasyonunu önlediğinin hem de otantik Alevi öğretisinin korunmasının kanıtıdır.

Tüm Alevileri bu konuda daha akılcı olmaya ve atalarımıza olan vefa borcumuzu; yani onların -canları pahasına da olsa- bize ulaştırdıkları Alevi değerlerini çocuklarımıza veren Alevilik derslerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

İsmail KAPLAN
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu
Eğitim Sorumlusu

Alevihaber.com - Köln, 15.05.2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler