Cem Vakfından Almanya da İftar Yemeği

Cem Vakfından Almanya da İftar Yemeği

Alevîlerin iftarında birlik mesajı: Cemevi de bizim, cami de bizimOtuzun üzerinde Alevi derneğini çatısı altında toplayan Avrupa Cem Vakfının...

A+A-

Cem Vakfından Almanya da İftar YemeğiAlevîlerin iftarında birlik mesajı: Cemevi de bizim, cami de bizim

Otuzun üzerinde Alevi derneğini çatısı altında toplayan Avrupa Cem Vakfının Almanyanın Frankfurt kentinde düzenlediği iftar yemeği, farklı görüş ve düşüncedeki Anadolu insanını bir araya getirdi.

Zaman zaman gündeme getirilen Alevi-Sünni gerginliği iddialarına karşı kardeşlik mesajlarının verildiği yemekte, Alevi-Sünni kaynaşması yaşandı. Programa Mainz Başkonsolosu Aydan Yamancan, Cem Vakfı Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı, Mainz Din Hizmetleri Ataşesinin yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Avrupa Cem Vakfı Koordinatörü Hızlı, gecede yaptığı konuşmada, etle tırnak gibidir diye nitelediği Aleviler ile Sünniler arasında bir problem olmadığını, ancak Türkiye dışında yazılan bazı bölücü planların içeride uygulanmaya çalışıldığını söyledi. Eşinin Sünni olduğunu hatırlatan Hızlı, "Ramazan da bizim, Muharrem de bizim. Cemevi de, cami de bizim." diye konuştu. Hızlı, Cem Vakfı olarak ilk kez geçtiğimiz sene iftar yemeği verdiklerinde, dayanışma istemeyen çevrelerden eleştiriler aldıklarını; ancak şimdi ise diğer Alevi derneklerinin de iftar vermeye başladığını kaydetti. Yurtdışındaki Türklerin problemlerinin çözümü için ortak hareket edilmesi çağrısı yapan Cem Vakfı Avrupa Koordinatörü, cemevlerine gereken ilginin gösterilmesini isteyerek, "Nasıl ki camiler ibadet yeri olduğu için imam temin edilip, su ve elektrik masrafları karşılanıyorsa, benzer bir uygulamanın cemevleri için de yapılması gerekir." dedi.

Başkonsolos Yamancan da, Türkiyeyi bir mozaiğe benzeterek, "Taşın hangisini yerinden alsanız, orası boş kalıyor, mozaiğin yapısı bozuluyor. Bizi bir araya getiren, Yaratılanı sev, Yaratandan ötürü anlayışıdır." diye konuştu. Ezan ve duayla başlayan programda, saz dinletisi sunuldu. İftar yemeği sonrası, misafirler için özel olarak hazırlanmış mescitte namaz kılındı.

Erdal Gençer, Frankfurt 
 
(Zaman) - 01 Ekim 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.