Cem Vakfı'ndan İftara Şartlı Evet

Cem Vakfı'ndan İftara Şartlı Evet

Cem Vakfı'ndan İftara Şartlı EvetCem Vakfı Genel Merkezi'nde toplanan Alevi ve Bektaşi dernekleri, AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından...

A+A-

Cem Vakfı'ndan İftara Şartlı EvetCem Vakfı'ndan İftara Şartlı Evet

Cem Vakfı Genel Merkezi'nde toplanan Alevi ve Bektaşi dernekleri, AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından hazırlanan "Alevi Yaklaşımı" projesi çerçevesinde 11 Ocak 2008 günü Ankara'da yapılacak olan iftar yemeğine katılmayı şarta bağladı.
 
Cem Vakfı Genel Merkezi'nde toplanan Alevi ve Bektaşi dernekleri, AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından hazırlanan "Alevi Yaklaşımı" projesi çerçevesinde 11 Ocak 2008 günü Ankara'da yapılacak olan iftar yemeğine katılmayı şarta bağladı. Alevi dernekleri, Başbakan Erdoğan veya bir hükümet yetkilisinin Alevilerin anayasal haklarının verileceği sözünü vermemesi halinde yemeğe katılmayacaklarını açıkladılar. Toplantıda ayrıca Almanya'nın NDR televizyonunda yayınlanan "Namusuma Layık Olmak" isimli diziye tepki gösterildi.

Yenibosna'da bulunan Cem Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevi İslâm Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu, Galata Mevlevihanesi Dedesi Hasan Çıkar, Çorlu Bektaşi Babası Muharrem Tezol, Eriklibaba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan ve çok sayıda alevi katıldı. Toplantı saygı duruşunun ardından Divan Kurulu'nun seçilmesi ile başladı. Cem TV tarafından canlı yayınlanan toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İzzettin Doğan, tüm Alevi ve Bektaşi dedelerinin fikrini aldıktan sonra kendi fikrini açıklamak istediğini söyleyerek Alevi Dedelerine söz verdi. Daha sonra Divan Kurulu'nu oluşturan Alevi Dedeleri AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun üzerinde çalıştığı "Alevi Açılımı" ve Almanya'nın NDR televizyonunda yayınlanan ve Aleviliği aşağılayan ifadeler içeren dizi film hakkında görüşlerini dile getirdi.

AK Parti'li Alevi Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun yürüttüğü "Alevilik Açılımı" projesi hakkında açıklama yapan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, AK Parti'nin 2002'de göreve geldiğinden beri Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik herhangi bir çalışma gerçekleştirmediği eleştirisinde bulundu. Şimdiye kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan veya herhangi bir hükümet yetkilisinin Reha Çamuroğlu'nun yürüttüğü Alevi Yaklaşımı hakkında bir açıklama yapmadığını vurgulayan Doğan, hükümetin bu konuda samimi olduğunun anlaşılabilmesi için bunun şart olduğunu savundu.

11 Ocak tarihinde yapılması planlanan iftar yemeğine katılmalarını şarta bağlayan Doğan, Başbakan Erdoğan veya bir hükümet yetkilisinin Alevilerin anayasal haklarının verileceğinin sözünü kamuoyuna söylemesini istedi. Doğan sözlerini salonda bulunan Alevi dedelerinin oyuna sunduktan sonra toplantının kapanış bildirgesine eklenmesini istedi.

Alevi açılımının nihai hedefinin Alevi vatandaşların oylarını kazanmak olduğunu öne süren Doğan, "Biz niyet okumaya çalışmıyoruz. Biz kamuoyu önünde açık net beyanlar istiyoruz. Anayasal hakların Anayasa'nın 10. maddesinde öngörüldüğü şekilde nasıl gerçekleştireceklerini Sayın Başbakan tahütte bulunmalıdır. Bunu söylediği ve bu bize makul göründüğü taktirde biz de Sayın Başbakan'ın kafasının ardındaki ne olursa olsun onu okumaya çalışmayacağız ve yemeklerine katılacağız." şeklinde konuştu.

Alevi İslâm Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu ise, hükümetin Alevi açılımı projesinde samimi olup olmadığını ortaya koyması gerektiğini vurguladı. Uğurlu, "Samimilerse buradan altını çizerek söylemek istiyorum bunu alkışlar ve ardında oluruz. Örgütlülüğümüzün ciddiyeti sınanıyorsa dik durmamız ve bireysellik içinde gitmememiz gerekiyor. " diye konuştu.

" ALEVİ VE SÜNNİ VATANDAŞLARA BİRLİK ÇAĞRISI "

Almanya'da yayınlanan Aleviliği aşağılayıcı ifadelerin yer aldığı "Namusuma Layık Olmak" adlı diziye de tepki gösteren Uğurlu, Alevi dernekleri Almanya Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakma teklifinde bulundu. Dizinin Alevi ve Sünni vatandaşları birbirine düşürmeye çalışanlar tarafından yayına koyulduğunu ifade eden Uğurlu, bu tür oyunlara karşı birlik çağrısı yaptı. Uğurlu, "Ülkemizi bölmek isteyenlerin alçakça oyunlarına gelmeyeceğiz. Almanya'da düzenlenecek olan protesto gösterisini Cem Vakfı olarak destekliyoruz. Benim önerim, biz bu ülkede kanunlara saygılı olarak vatandaşlık görevimizi yaptık. Onca ihmal edilmişliğe rağmen sokaklara çıkmadık. İnanç önderleri olarak hep birlikte bir siyah çelenk yapalım Alman Konsolosluğu'nun önüne bırakalım. Bunu vesile ederek tahriklere kapılmamak lazım. Ülkemiz çok hassas bir dönemden geçiyor, barışı bozmayalım. Gün birlik günüdür." İfadelerini kullandı.

CHA - 26 Aralık 2007

Cem Vakfı Başkanı Doğan: "Başbakan'dan 'Alevi Açılımı' Konusunda Açık Beyan İstiyoruz"
 
Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Başbakan Erdoğan'ın veya Hükümetten Birinin, Alevi Açılımıyla İlgili Olarak Kamuoyu Önünde Bir Beyanda Bulunmasını İstedi. Doğan, Barışı Korumanın En İyi Yolunun, Ülkedeki Yurttaşlara Eşit Muameleden Geçtiğini Belirterek, "Türkiye'de Eşitlik Olsaydı, Kürt, Azınlık ve Alevi Sorunları Yaşanmazdı" Dedi.

-"2002'DEN BU YANA ALEVİLER İÇİN BİR TEK OLUMLU ADIM ATLMADI"- 

Cem Vakfı tarafından hükümetin "Alevi Açılımı" nı değerlendirmek üzere bir toplantı düzenlendi. Cem Vakfı Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya İstanbul, Trakya ve Kocaeli'den birçok Alevi temsilcisi katıldı. Toplantıda konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi hakları konusunda 2002'den bu yana bir tek olumlu adımın atılmadığını ve şimdi AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından bir projenin sunulduğunu kaydetti. "Birkaç gün önce bir zat-ı muhterem ortaya çıktı. AKP saflarında vitrine konmak suretiyle Alevi-Sünni arasındaki uçurumu yıkmakla görevli olduğunu sandığımız bir başvuru yaptı" diyen Doğan, Reha Çamuroğlu tarafından sunulan proje hakkında aktarılanlar sonucunda, bunun, AKP ve Erdoğan'ın projesi olmadığını yönünde bilgiler alındığını belirtti. Doğan, proje çerçevesinde Aleviler için 11 Ocak'ta Ankara'da başbakanın da katılacağı bir iftar yemeği düzenleneceğinin bildirildiğini dile getirerek, "25 milyonu bulan bir kitle, 2007 sonunda başbakanın katıldığı bir iftarla bir raya oturtulmak isteniyor. Şimdiye kadar, AKP'den hiç kimse Reha Çamuroğlu'nun projesinden haberimiz var ve destekliyoruz dememişti" diye konuştu.

-"ALEVİ AÇILIMINA İLİŞKİN KAMUOYU ÖNÜNDE BEYANDA BULUNULSUN"-

Doğan böyle bir girişimin nedenlerinin başında, ABD'de her yıl yayınlanan insan hakları raporunda Alevi hak ihlallerinin önemli bir yer almasının geldiğine işaret etti. AB'nin son ilerleme raporunda Alevilerin demokratik hak ve taleplerine ilişikn hiçbir ilerleme olmadığının vurgulanmasının da bir neden olduğunu söyleyen Doğan diğer nedenleri şöyle sıraladı; "Gerek Başbakanlık gerekse MEB aleyhinde açılan davaların lehimize gelişmekte olması, son olarak da yaklaşan yerel seçimlerde Alevi oylarını kazanma girişimin nedenlerindendir."

Doğan, Başbakan'ın veya hükümet adına görevlendirilmiş bir yetkilinin "Alevi Açılımı"na ilişkin bir yaklaşımını benimsediklerini kamuoyu önünde beyan etmeleri talebinde bulundu. Kamuoyu beyanı olduğu takdirde her türlü toplantıya katılacaklarını bildiren Doğan, kamuoyu beyanı olmaması durumunda yemeğe katılmama kararı alındığını dile getirdi.

-"ALMAN KANALINDAKİ DİZİYİ PROTESTO EDİYORUZ"-

Doğan, bir Alman televizyon kanalında Alevileri incitici ve Alevi-Sünni gerilime yol açabilecek bir dizi yayınlandığını bildirerek, bu bağlamda 29 Aralık'ta Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenecek olan protestoya Cem Vakfı'nın da destek vereceğini kaydetti.

(ANKA) - 26 Aralık 2007 - AHA

Alevilerden Başbakan’a iftar şartı

Cem Vakfı, AK Parti’nin Alevi açılımının ilk ayağı olan 11 Ocak’ta gerçekleşecek iftar yemeğine katılmak için şart koştu. Vakıf, Başbakan Erdoğan’ın kamuoyu önünde Alevi yurttaşların anayasal haklarını nasıl koruyacağını açıklamasını istiyor.

ANKARA - Alevi cemaati adına konuşan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, hükümetin iktidara gelmesinden bu yana Alevi-Sünni sorununu çözmek adına hiç bir adım atmadığını savundu. Doğan, Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu’nun sadece Alevilerin siyasal oy potansiyelini kullanmak için aday gösterildiğini öne sürdü.

İzettin Doğan, AK Parti’nin Alevi cemaatiyle ilişkilerin geliştirilmesi için başlattığı çalışmaların samimiyetine de inanmıyor.

Vakıf Başkanı Doğan’ın, 11 Ocak’ta Ankara Bilkent Oteli’nde Alevilerle hükümeti buluşturacak Muharrem ayı iftarına katılmak için de şartı var.

Doğan’a göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kamuoyu önünde Alevi yurttaşlar için yasalar önünde eşitlik ilkesinin nasıl gerçekleştirileceğini açıklamalı.

26 Aralık 2007 - NTV - AHA

Alevilerden Toplantılara Şartlı Katılma Kararı

Cem Vakfı Bünyesindeki Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığının Davetiyle Bir Araya Gelen Alevi-bektaşi-mevlevi İnanç Önderleri'nin Toplantısı, Yenibosna Cemevinde Yapıldı.

Toplantıda konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Hükümet'in, Alevilere verilmesi gereken haklarla ilgili görüşlerini, kamuoyunun önünde açıkça dile getirmesi gerektiğini söyledi.

Doğan, ''Alevi vatandaşların reddedilen, verilmeyen, kendilerinden esirgenen anayasal haklarını, Anayasanın 10. maddesinde öngörülen 'yurttaşların anayasa önünde eşitliği' ilkesini nasıl gerçekleştirecekleri konusunda sayın Başbakan taahhütte bulunmalıdır'' diye konuştu. 

Diyaloğa açık olduklarını ifade eden Doğan, ''Önce halkın önünde demokrasinin zorunlu bir kuralı olarak ne yapacağınızı açıklayınız'' dedi.

Toplantının sonuç bildirgesinde, son günlerde medyada, ''Hükümet'in Alevi Açılımı'' olarak sunulduğu belirtilen proje hakkındaki görüşler yer aldı.

Bildirgede, ''AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından Prof. Dr. Doğan'a aktarılan proje hakkında alınan bilgiler doğrultusunda; bu projenin henüz bir parti ya da hükümet projesi olmadığı, Çamuroğlu ve onunla hareket eden birkaç Alevi yurttaşın girişimi olduğunun anlaşıldığı'' görüşüne yer verildi.

Bildirgede, şu görüşler aktarıldı:

''Her ne kadar Ankara'da 11 Ocak 2008'de verilmek istenen yemekli bir toplantıya Başbakan Erdoğan'ın da katılma olasılığı, beklenen bir diyalog başlangıcı olarak takdim edilse de bu projenin sahibi kamuoyunda netleşmemiştir. Bu girişimin muhtelif nedenleri olabilir; ABD'de her yıl yayınlanan insan hakları raporunda Alevilerin haklarının ihlallerinin önemli yer alması, son AB İlerleme Raporunda Alevilerin demokratik hak ve talepleriyle ilgili hiçbir gelişme olmadığının vurgulanması, gerek Başbakanlık gerekse Milli Eğitim Bakanlığı aleyhinde açılan davaların lehimize gelişmekte olması, son olarak da yaklaşan yerel seçimlerde Alevi oylarını kazanma...

Bu koşullarda Sayın Başbakan veya Hükümet adına görevlendirilmiş bir yetkilinin böyle bir yaklaşımı benimsediklerini kamuoyu önünde beyan etmeleri halinde düzenlenecek yemekli veya yemeksiz toplantılara katılabileceğimiz oy birliğiyle kararlaştırılmıştır.''

AA - 26 Aralık 2007 - AHA

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.