Cem Vakfı'nın taleplerine tepki

Cem Vakfı'nın taleplerine tepki

Cem Vakfı'nın taleplerine tepki Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı ve ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, Cem Vakfı...

A+A-

Cem Vakfı'nın taleplerine tepki Cem Vakfı'nın taleplerine tepki

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı ve ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, Cem Vakfı tarafından dile getirilen taleplerin Alevilerin talepleri olmadığını, “devletin Alevilere de el atması ve Alevileri de düzenlemesini getireceğini” dile getirdi.

Kenanoğlu, Cem Vakfı’nın İstanbul’da yaptığı toplantıda konuşulan taleplerin hiçbirisinin, Alevi Bektaşi Federasyonu’nun 9 Kasım’da Ankara’da mitingle haykırdığı talepler olmadığına dikkat çekti.

ABF tarafından kamuoyuna taşınan taleplerin, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine hizmet eden ve ülkenin gerçek anlamda demokrat ve laik bir ülke olmasını sağlayacak talepler olduğuna vurgu yapan Kenanoğlu, Cem Vakfı tarafından dile getirilen taleplerin, ülkeyi din eksenli bir yapıya götüreceğini dile getirdi.

Kenanoğlu, ABF’nin taleplerinin, “cemevlerine yasal statü verilmesi, Madımak Oteli’nin utanç-ibret müzesi olması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilerek yerine Din İşleri Yüksek Kurulu’nun oluşturulması, Hacı Bektaş Dergahı vb. Alevilerin inanç merkezlerinin Alevi kurumlarına teslim edilmesi ve Alevi köylerine cami yapılmaktan vazgeçilmesi, Alevi köylerindeki imamların geri çekilmesi” olduğunu hatırlattı.

Cem Vakfı’nın İstanbul’da yaptığı toplantıda ise bu taleplerin hiçbirinin gündeme getirilmediğini belirten Kenanoğlu, Cem Vakfı’nın basına da yansıyan, “Din hizmetleri bütçesinden Alevilere pay ayrılmalı, okullarda tüm inançlar yansız öğretilmeli, TV’de inanç grupları aynı oranda ifade edilmeli, cemevlerinin yapımına mali destek sağlanmalı, Alevi dedeleri yetiştirmek için okul açılmalı ve saz okullarda müzik aleti olarak tavsiye edilmeli” taleplerine dikkat çekti.

Asimilasyon talepleri!

“Talepler karşılaştırıldığında, arasındaki en önemli farkın; ABF ve bileşenleri tarafından dile getirilen taleplerin, asimilasyona ‘dur’ diyen ve ülkenin gerçek anlamda demokratik ve laik bir ülke olmasını sağlayan talepler olduğudur” diyen Kenanoğlu, Cem Vakfı’nın dile getirdiği talepleri de “ABF’nin taleplerini sulandırmaya yönelik” olarak nitelendirdi. Bu taleplerin en önemli özelliğinin, “devletin Alevilere de el atması ve Alevileri de düzenlemesi” olduğunun altını çizen Kenanoğlu, “Bu talep din eksenli bir ülke yaratma sürecine Alevileri de dahil etmek anlamına gelmektedir” dedi.

Ankara/EVRENSEL - 30.12.2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.