Cem'de siyaset olur mu?

Cem'de siyaset olur mu?

Cem'de siyaset olur mu? Bakan Mehmet Aydın’ın Tunceli’de cem törenine katılması tartışmalara neden oldu. Bazı Alevi dedeleri ile Alevi...

A+A-

Bakan Mehmet Aydın’ın Tunceli’de cem törenine katılması tartışmalara neden oldu. Bazı Alevi dedeleri ile Alevi dernekleri "siyaset için cem olmaz" diye bu duruma tepki gösterdi.

TUNCELİ - Devlet Bakanı Bakan Mehmet Aydın, Tunceli Üniversitesi'nin akademik eğitim yılı açılışının ardından Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği'nin düzenlediği “birlik cemi”ne katıldı.

Bakan Aydın, törende sazlı Alevi deyişlerini büyük bir dikkatle dinledi. Aydın, diğer konuklar gibi Kerbela'da şehit edilenler için ayağa kalktı.

Mehmet Aydın tören sonrasında da cemevlerinin ibadethane sayılması konusundaki soruları yanıtladı.

Aydın, “Onunla ilgili çalışmalarda sona gelindi. Statü meselesi için komisyon kurulmuştu. Komisyonda Alevi kardeşlerimiz var. Hepimizi memnun edecek karara varmışlardır" dedi.

Cem sonrası ise yeni bir tartışma başladı. Bazı Alevi dedeleri istek üzerine ve siyasi amaçlı cem düzenlenemeyeceğini belirterek bunun “gösteriş” olduğunu savundu.

'GÖSTERİŞLE CEM OLMAZ'

Alevi dedesi Davut Kuloğlu, "İbadet cemi böyle siyaset ile olmaz. Gösterişle cem yapılmaz” diye konuştu.

Tunceli Alevi Akademisi kurucu üyesi Veli Aytaç da bu durumun cemevi üzerinden siyaset yapmak olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Bizim ibadet yaptığımız cemevlerini ibadet yeri kabul etmeyenlerin bu ceme katılmasını da uygun bulmuyoruz."

Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi de Bakan Aydın'ın gelişi nedeniyle düzenlenen "birlik cemi"ne tepki gösterdi.

NTV - 27 Kasım. 2010 Cumartesi

Bakan Aydın 'gelin canlar bir olalım' dedi
  
İlk kez bir kabine üyesi Alevilerin 'birlik cemi'ne katıldı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Tunceli'deki cemevinde üç saat süren töreni izledi

DEVLET  Bakanı Mehmet Aydın, dün Tunceli Üniversitesi'nin akademik eğitim-öğretim yılının açılış törenindeydi. Daha sonra Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi'ne giden Aydın, yaklaşık üç saat cem törenlerini izledi. Cemevine daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 'Alevi açılımını' yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik de gitmişti ancak ceme katılmamışlardı. 'Birlik cem'inin ardından kardeşlik mesajları veren Aydın, şunları söyledi: 'Şefkat ve merhamet duygularımızı uyandıran, başından sonuna kadar insanların kardeş olduğunun şahadetini ortaya koyan, tanıklığını yapan güzel bir akşam oldu bizim için. İnşallah ortak tarihimiz bu acıları bir daha görmez.'

KİMSE ALEVİLİĞİ KULLANMASIN
 
Aydın'ın ziyaretini olumlu bulan cemevi dedelerinden Ahmet Yurt, 'Sayın reisi cumhurunuzun ardından bakanımızın da gelmesiyle bu işin aydınlığa kavuşacağına inanıyorum' dedi. Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt ise 'Kimse Aleviliği maske olarak kullanmasın' dedi.

Kadir MERKİT / AKŞAM - 27 KASIM 2010, CUMARTESİ

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.