"Cemevi, Alevilerin İbadet Yeridir"

"Cemevi, Alevilerin İbadet Yeridir"

"Cemevi, Alevilerin İbadet Yeridir" DSP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN YAĞIZ'IN BASIN AÇIKLAMASICEMEVİ, ALEVİLER’İN İBADET...

A+A-

"Cemevi, Alevilerin İbadet Yeridir" "Cemevi, Alevilerin İbadet Yeridir"

DSP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN YAĞIZ'IN BASIN AÇIKLAMASI

CEMEVİ, ALEVİLER’İN İBADET YERİDİR VE VAZGEÇİLEMEZ TALEPLERİNİN BAŞINDA GELMEKTEDİR

Bir açılım furyasıdır gidiyor. Alevi açılımı da bunlardan birini oluşturuyor. AKP bu konuyu çok sık dile getirdi ama hâlâ bir sonuca varamadı. Şu sıralarda da belli aralıklarla Alevi Çalıştayı düzenleyerek durumu idare ediyor.

Ankara’da üçüncüsü düzenlenen Alevi Çalıştayı’na katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hamza Aktan, Diyanet’in, Aleviler’in tepkisini çeken “cemevleri ibadethane değil” görüşünü tekrarlamış.

Sayın Aktan, hem “Alevi vatandaşlarımızın özgürlüklerine, alabilecekleri haklarına Diyanet’in engel oluşturacak görüşü yoktur” demiş, ama hem de  “Cemevlerinin mabet kabul edilmesi ile alakalı talepleri konusunda bir tereddüt var” ifadesini kullanmış. Aktan ayrıca, “Biz cemevlerini camilerin alternatifi gibi görürsek o zaman İslâm dışında başka bir şeyin tartışmasını gündeme getiriyoruz gibi bir endişe taşıyoruz” diye konuşmuş.

Benzeri bir üslubu vaktiyle Diyanet İşleri Başkanı Sayın Bardakoğlu da kullanmış ve tepkiyle karşılanmıştı.

Bunun anlamı, çözümden kaçmaktır. Diyanet bu görüşünde ısrar ediyorsa o zaman çalıştaya ne gerek var?

Bir kere şunu herkesin kesin olarak kabul etmesi gerekir: Cemevi, Aleviler’in ibadet yeridir ve vazgeçilemez taleplerinin başında gelmektedir.

Bugüne kadar hiçbir Alevi, “cemevini, caminin alternatifi ya da karşıtı” olarak görmemiştir, böyle bir ifadeyi hiç kullanmamıştır. Cemevi, diğer ibadet mekânları gibi bir inancın doğal bir tercihidir.

Ama Diyanetçiler ısrarla konuyu alternatif noktasına getirerek sulandırıyorlar.

Buna hiç kimsenin hakkı yoktur. Bir inanç grubu çıkıp da “Burası benim ibadet yerimdir” diyorsa, başka hiç kimse bunun aksini savunamaz. Kimse bir başkasının ibadet yeri hakkında ahkâm kesemez. Kimse kimsenin inancını sorgulayamaz. Kimse kimseye “Şuraya değil de buraya gideceksin” diyemez.

Eğer Diyanet, Aleviler’in taleplerini ciddiye alıyorsa önce bunu kabul etmelidir. AKP de yaptıklarında ve yapacaklarında eğer samimi ise artık ipe un sermemelidir. Çünkü “Cemevleri ibadet yeri değildir” görüşü, çözüme karşı direnmek anlamını taşımaktadır. Bunu, hiçbir Alevi’nin kabul etmesi mümkün değildir.

KAYNAK : Alevihaber.com - 21 Ağustos 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.