Cemevi-cami kavgası

Cemevi-cami kavgası

Cemevi-cami kavgasıSivas'ta cemevi olarak kullanılan camideki Hz. Ali ve Atatürk resimlerini kaldırdığı iddia edilen imam, geçici olarak merkeze...

A+A-

Cemevi-cami kavgasıCemevi-cami kavgası

Sivas'ta cemevi olarak kullanılan camideki Hz. Ali ve Atatürk resimlerini kaldırdığı iddia edilen imam, geçici olarak merkeze çekildi. Sivas Valiliği konuyla ilgili soruşturma başlattı
 
Sivas Valiliği, Alevi köyü olan Çatalkaya'daki cemevinin camiye çevrilmesine ilişkin soruşturma başlatırken, cemevindeki Hz. Ali ve 12 imam ile Atatürk resimlerini kaldırttığı iddia edilen köy imamı Abdullah Çınar geçici olarak merkeze çekildi.

Vali Veysel Dalmaz, istenmeyen yerde zorla imam tutulamayacağını belirterek, "Cemevinin camiye çevrilmesi gibi bir durum da söz konusu değil. Ama, cemaati olmayan imam Çınar'ı da ihtiyacımız olan bir başka yere görevlendireceğim. Onun bir sorumluluğu yok. Olay köydeki ikilikten kaynaklanıyor. Aşağı ve yukarı mahalledekilerin yer tartışması, hepsi bu" dedi.

Milliyet, Çatalkaya köyünde cemevinin camiye çevrilmesi iddialarını yerinde inceledi. Cemevi olarak kullanılan bina, 1986'da devlet yardımı alınması ve toplanan bağışlara resmiyet kazandırılması amacıyla "cami" statüsünde yaptırıldı. Yapıldığı günden Eylül 2007'ye kadar cemevi olarak kullanılan binada, gayri resmi köy imamı olarak görev yapan Süleyman Saçlı ve Ali Gölek adlı kişiler, Alevi usullerine göre cenazeleri kaldırdı.

Cemevi-cami kavgasıBu kişilerden Saçlı'nın rahatsızlanması, köy muhtarı Halil Sarı tartışma yaşayan Gölek'in de İstanbul'a göç etmesinin ardından, köy muhtarı Sarı'nın resmi talebi üzerine, Sivas Müftülüğü Çatalkaya'ya Çınar'ı resmi imam olarak atadı. Çınar'ın, resimlerin olduğu ortamda namaz kılınamayacağı gerekçesiyle binadaki Hz. Ali ve 12 imamın fotoğrafları ile resim işlemeli halıları kaldırdığı iddia edildi.

Köy muhtarı Sarı, bu konuda şunları söyledi:

"Bu bina cami olarak yapıldı, ama yıllardır cemevi olarak kullanıldı. Ancak, köylü imamımız İstanbul'a gitti. Cenazeleri kaldıracak imam ve dedemiz kalmayınca devletten imam istedim. İmam geldikten sonra bu tartışmalar yaşandı. Köylüler, 'Alevi köyünde imam olur mu?' diye benim üzerime yürüdü. Gerçi ben de imamın arkasında namaz kılmadım, ama cenazeleri kaldıracak bir imama da ihtiyacımız var."

Köylüler tepkili

Köylüler ise muhtar Sarı'nın iddialarının doğru olmadığını, köyde resmi imama ihtiyaç bulunmadığını dile getirdiler. Köylüler, "Muhtar kendi kafasına göre iş yapıyor. 115 kişiyiz, 90'ımız imza verdik, 'bu imamı istemiyoruz' diye. Cenazemizi biz kaldırırız. İmam geldi, cemevi olarak kullandığımız yerdeki Hz. Ali ve 12 imamın resmini indirdi. 'Namaz kılınan yerde resim olmaz' dedi. Biz imamı istemedik. Namaza da gitmiyoruz. İmam ezanı kendi okuyor, namazı kendi kılıyor. Arkasında, geldiği günden beri duran yok" diye konuştu.

Sivas Hacıbektaş Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ebubekir Işık da olayla ilgili olarak, "Cemevinde Atatürk, Hz. Ali ve 12 imamın resimlerinin kaldırılması asimilasyondur. Cemevini cami yapacaklarına, cemevlerini ibadethane olarak kabul etsinler" dedi.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de, Vali Dalmaz'ın açıklamalarını olumlu karşıladığını belirterek gerekli adımların atılmaması halinde konuyu TBMM gündemine taşıyacağını kaydetti.

İmam: Atatürk fotoğrafını indirmedim

Tartışmaların odağındaki imam Abdullah Çınar, Milliyet'e yaptığı açıklamada, köylülerin kendisiyle bir sorunu olmadığını belirterek, "Benim, köylüyle bir sorunum yoktu. Onların da benimle. Kendi aralarında sıkıntıları var. Atatürk fotoğrafının indirildiği gibi iddialar gerçek değil" dedi.

'Tek bir cuma namazı'

Vakit namazlarını tek başına kıldığını dile getiren Çınar, "Köylülerden hiç kimse benimle namaz kılmadı. Sadece, köylülerin İstanbul'dan gelen akrabalarıyla, burada kanalizasyon işinde çalışan işçiler, yani köyde yaşamayanlarla bir kez cuma namazı kıldım. Onun dışında hep yalnız kıldım" diye konuştu.

Önder Yılmaz - Sivas
MİLLİYET / 09.12.2007


'Cemevi cami yapıldı' iddiasına soruşturma

DHA - SİVAS - Cemevini camiye çeviren imamın duvardaki Atatürk fotoğrafı ile Hz. Ali resimlerini indirdiği iddiası üzerine soruşturma başlatıldı.

Sivas'ta kent merkezine 33 kilometre uzaklıkta Alevi vatandaşların yaşadığı Çatalkaya Köyü'nde 1986 yılında yaptırılan cemevi, iki ay önce köye atanan imam tarafından camiye çevrildi. İmam iddiaya göre binadaki Atatürk fotoğrafıyla Hz. Ali resimlerini "Burası artık cami" diyerek kaldırdı. Köylüler, imamın görevden alınması için imza toplarken, olay CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'e iletildi. Özdemir, Vali Veysel Dalmaz'ı arayıp konunun incelenmesini istedi. Köye giden vali yardımcısı Kemal Şahin muhtar ve köylülerle görüştü. Sivas Müftülüğü, imamı merkeze çekti. Cemevinden camiye çevrildiği belirtilen bina da kapatıldı.

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, 1986 yılında Çatalkaya Cami Yaptırma Derneği'nin, devletin desteğini de alarak cami yaptırdığını, ancak caminin 2005 yılına kadar cemevi olarak kullanıldığını söyledi. Muhtarlığın isteği üzerine iki ay önce imam atandığını kaydeden Vali Dalmaz, "Köylülerin imamı istemediği bilgisi bize 10 gün öncesine kadar ulaşmadı. İstenmeyen bir yere zorla imam atanması veya zorla imam tutulması söz konusu olamaz" dedi.

09/12/2007 - RADİKAL

"Cemevi camiye dönüştürüldü" iddiası
 
Sivas'ta bir köydeki cemevinin camiye dönüştürüldüğü ve görevlendirilen imamın buradaki Atatürk ve Hazreti Ali resmini indirdiği şeklindeki iddialar üzerine inceleme başlatıldığı bildirildi.

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, devlet-köylü iş birliğiyle cami olarak yaptırılan, ancak bir süre köylüler tarafından cemevi olarak kullanılan yere muhtarın ve 2 azanın dilekçesiyle imam tayin edildiğini, ancak buradaki Atatürk resminin atıldığı veya gelişigüzel bir yere konulduğu şeklinde bir durumun olmadığını kaydetti.

Vali Dalmaz, yaptığı açıklamada, 10 gün önce İstanbul'daki derneklerde “Alevi köylerine imam atanarak, Sünni baskı uygulanıyor” diye bir iddianın gündeme geldiğini belirtti.

Valilik olarak kendilerini suçlayıcı bir ifadenin olduğunu kulaktan duyduğunu ve rahatsız olduğunu belirten Dalmaz, şöyle devam etti:

“Konu nedir haberim yoktu. Daha sonra, haricen öğrendiğim... Çatalkaya köyüne Diyanet'te boş kadro veya cami varsa oraya imam görevlendirilmesi... Sözleşmeli görevlendirme yapılmış. Ve altında imzamız var. Hangi köyümüz Alevi köyüdür, hangi köyümüz Sünni köyüdür, hangi köyün ne kadarı Alevi ne kadarı Sünni köyüdür bilmemiz mümkün değil. Benim bilmeme de gerek yok. Hiçbir köyümüzü etnik grubundan, görüşünden, mezhebinden, düşüncesinden dolayı ayırt etmiyoruz. Bunu ayırt etmediğimizi de yaklaşık 1,5 yıllık icraatımızda gösterdik. Sizler de biliyorsunuz. Dolayısıyla bunun önceden farkına varmamız zor. Ancak arkadaşlarımız böyle bir konu olduğu zaman bunu İstanbul'daki özellikle bu işin değişik platformlarda ajitatörlüğünü yapanlara derneklere değil bizzat bize ulaştırsalardı biz buna çözüm bulurduk.”

Daha sonra CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir'in kendisine konuyu anlattığını ifade eden Dalmaz, milletvekiline de aynı şeyi söylediğini, kapısının sürekli açık olduğunu, böyle bir konunun olması durumunda o köyde oturanların dilekçeyle değil de kendisine bizzat başvurmasını istediğini böylece sansasyona gerek kalmadan konuyu çözmüş olacaklarını söyledi.

Biraz da bu konuda sitem ettiğini, görevde bulunduğu sürede cemevi açılışına katıldığını, buralara yapılacaklar konusunda yakından ilgilendiğini kaydeden Vali Veysel Dalmaz, dernek olarak bu konuyu iddia edenlerin kendisine gelmesini istediğini, Çatalkaya köyünden giden ve İstanbul'da dernek kuran bu kişilerin de dün gelerek konuyu dilekçeyle kendisine aktardıklarını söyledi.

CAMİ OLARAK YAPILAN BİNA CEMEVİ OLARAK KULLANILMIŞ

Bu köyde daha önceden cami yaptırma ve yaşatma derneği kurularak bir bina yapıldığını, köylünün ve devletin katkısıyla yaptırılan bu binanın kuruluşunun cami olarak yapıldığını kaydeden Dalmaz, şu bilgileri verdi:

“Kuruluşu cami, ancak 1986 yılından 2005 yılına kadar herhangi bir cami vasfı yok. Köylü bunu yöresel ya da geleneksel faaliyetlerini yapmak üzere cemevi olarak kullanmışlar. Bu bizim kayıtlarımızda görünmüyor tabii. Muhtarın ve 2 azanın dilekçesiyle imam tayin edilmesi konusunda bir talebi var. Ve Diyanet İşleri, Müftülük bu talebi değerlendirmiş, sözleşmeli imam görevlendirmesi yapmış. Daha sonra ben duyuyorum burasının cami değil cemevi olarak kullanıldığını. Belki o zamanlar cemevinin kuruluşu, yapılması çok serbest değildi. Vatandaş bu ibadethane ihtiyacını bir cami olarak bağışlamışlar. Ama cami fonksiyonu
icra etmemiş. Eğer orada imam istenmiyorsa biz orada zorla imam tutacak halimiz yok. Dolayısıyla bu kararı her zaman gözden geçirme fırsatımız var. Yine tespit amacıyla benim köye gönderdiğim vali yardımcımız durumu yerinde gördü. Kim istiyor, kim istemiyor. Camiye cemaat geliyor mu, gelmiyor mu? Bunları içine alan, bunların muhtevasını da alan bir rapor bana verecekler. Bunun çerçevesinde orada gerekli kararımızı vereceğiz.”

ATATÜRK VE HAZRETİ ALİ RESMİNİN KALDIRILDIĞI İDDİASI

Vatandaşın geleneksel örf ve adetlerini geleneklerini veya kendine has ibadetlerini yapabilecekleri cemevini oluşturmanın, aynı zamanda eğer isteniyorsa kendi cenazelerini dini usullerle törenlerini yapabilecek bir görevli istiyorlarsa o konuda o ihtiyacı karşılamanın kamu olarak boyunlarının borcu olduğunu ifade eden Vali Dalmaz, “Herhangi bir ayırt etme olmadan, Sünnidir, Alevidir demeden bütün köylerimize eşit hizmet götürmeye gayret ediyoruz” dedi.

Geçmişteki olumsuzlukları bir kenara bırakarak Alevisiyle Sünnisiyle kaynaşmış bir Sivas'ı tesis etme noktasında çok büyük gayret gösterdiklerinin altını çizen Veysel Dalmaz, cami olarak yaptırılan, ancak daha sonra cemevi olarak kullanılan binadaki Atatürk ve Hazreti Ali'nin resimlerinin kaldırılmasıyla ilgili iddialar üzerine de şunları söyledi:

“Onu da ben araştırdım. Bizim inancımıza göre namaz kılınan bir yerde, mihrabın olduğu yerde resim olmaz. Tabii Atatürk resminin atıldığı veya işte bir yere gelişi güzel konulduğu şeklinde bir şey yok. Zaten olsa onunla ilgili soruşturma açarım ben. Orada sadece Hazreti Ali resminin alınıp diğer tarafa konulduğu şeklinde bir ifade var. Öyle bir hürmetsizliği de biz kesinlikle edimsiz bırakmayız. Hele hele insanlarımızın kutsal saydığı konularda bizim imamımızın, dini görevlilerimizin duyarlı davranması gerektiğini özellikle ifade ediyorum.”

Muhtar ve azanın istediğine göre imam atamasının üzerine, köylünün istememesi durumunda bu görevliyi burada tutmanın bir anlamı olmadığını kaydeden Sivas valisi Dalmaz, şunları ifade etti:

“Bunun yanında, daha çok ihtiyaç duyan köylerimiz de var görevliyi oraya da çekebiliriz. Problem yok. Kaldı ki biz sadece bu konularda değil diğer konularda da arada bir de olsa cenaze işlerini yürütecek bir görevli isteniyorsa yine köyümüze onu göndermeye devam edeceğiz. Çünkü biz Aleviliği Sünniliği İslamiyet'ten ayrı bir şey olarak kabul etmiyoruz. Bizim inançlarımız, kökenimiz geldiğimiz yer hep aynıdır.”

9 Aralık 2007 - HÜRRİYET

Cemevi camiye çevrilince sorun çıktı

SİVAS'TA bir Alevi köyü olan Çatalkaya'da köyün muhtarı ile cenaze işleriyle uğraşan aile arasında dargınlık yaşandı. Dargınlık giderilemeyince muhtar Halil Sarı, Diyanet'e başvurarak köylerine cenaze işlerini yapacak bir imam gönderilmesini istedi. Köye bir imam tayini yapıldı. Ancak köye gönderilen imam, köyde cami bulunmadığını görünce ibadethane arayışına girdi ve cemevini camiye çevirmek için harekete geçti. Cemevinde asılı bulunan Hz. Ali, Hacı Bektaşı Veli ve Atatürk resimleri kaldırılınca köylülerden itirazlar yükseldi. Köylüler Sivas Valiliği'ne şikâyette bulunurken, CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, konuyu TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na taşıdı.

Uğur BECERİKLİ - ANKARA
9 Aralık 2007 -SABAH

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.