Cemevi temel atma töreninde AKP gerginliği

Cemevi temel atma töreninde AKP gerginliği

Cemevi temel atma töreninde AKP gerginliğiCemevi temel atma töreninde Erdoğan'ın eleştirilmesi üzerine AKP'li vekiller ile partililer...

A+A-

Cemevi temel atma töreninde AKP gerginliğiCemevi temel atma töreninde AKP gerginliği

Cemevi temel atma töreninde Erdoğan'ın eleştirilmesi üzerine AKP'li vekiller ile partililer töreni terk etti.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde cemevi temel atma töreninde konuşmacıların Diyanet İşleri ve Başbakan Erdoğan'ı eleştirmesi üzerine AK Parti Milletvekilleri ile partilileri töreni terk etti.

DİYANET İŞLERİ KALDIRILSIN

İskenderun Mustafa Kemal Mahallesinde 5 bin 350 metre kare alan üzerine üç katlı olarak inşa edilecek olan Hacı Bektaşi Veli Alevi Kültür Merkezi Cemevi'nin temel atma töreninde konuşan Anadolu Hacı Bektaşi Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırması gerektiğini söyledi.

Geçmez, "Zorunlu din dersleri devam ettiği sürece ve Türkiye Kuran kursları, İmam Hatip liseleri, İlahiyat fakülteleri ile sünnileri nasıl dizayn ettiyse, nasıl ki onların içindeki çeşitliliği yok edip bir Diyanet dini bulaştırdıysa, bizi de bir Diyanet dinine bulaştırmak istiyorlar. Bu devlet ne zamanki Kürt'üne Türk'üne Laz'ına Çerkez'ine ne zaman elini dininden çekerse, ne zaman ki dinlisine ve dinsizine de aynı mesafede kalırsa, bizim davamız o zaman taçlanır" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı'nın İstanbul Erikli Baba Cem evine gitmesini ağır bir dille eleştiren Geçmez, "O yemek kursağında kalsın senin. Daha altı ay öncesinde hükümete rapor verip Alevilerin cemevleri talepleri İslam'ı bölmekmiş diyen sen değil miydin? Ey! Diyanet İşleri Başkanı, sen değil misin ki senin kurumunda bundan iki yıl önce 'Cemevleri cümbüş evi' diyen adamı başmüfettiş yaptın.

Onu Erikli Baba cem evine alanlara sesleniyorum. Bizim Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmeyenlerden asla işimiz olmaz. Bizim cemevlerine cümbüş evi diyenlerin, bidati kendileri cümbüş yapıyordur diyeceğim. Bizi sünni yurttaşlarımızla kavga ettirmeye çalışanlar işte bunlardır. Türkiye'nin laik olmasının önündeki engeller işte bunlardır" diye konuştu.

"Başbakan'ın diline vurdu"

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel de, hiçbir zaman bir başkalarının inancını, mezhebini, etnik ve bütün diğer unsurlarını kötüleyerek bir yere varılamayacağını kaydederek, "Hazreti Ali'yi de bizden daha çok sevdiğini dile getiren bir Başbakanımız var. Başbakanımızın siyasi görüşü ne olursa olsun, zihniyetinin bozukluğu, dilinin bozukluğu bu ülkenin yurttaşı vatandaşı olarak başta beni ve alevi toplumunu rahatsız etti" diye konuştu.

Bu sırada AK Partililer ve milletvekili adayı Orhan Karasayar Diyanet İşleri Başkanlığı ve Başbakan ile devam eden eleştiriler karşısında tepki göstererek ayağa kalkıp tören alanı terk etti.

AK Parti İlçe Başkanı Musa Kurşun da "Provokatörlükten başka bir şey değil. Buradaki birlik ve beraberliği bozamazsınız. Hiç kimse bozamaz" dedi.

AK Partililerin alandan ayrılışı sırasında konuşmasına ara veren Özel, gergin ortamı yatıştırmak üzere "Değerli dostlar Sakin olun! Biz hiç kimseye hakaret etmedik. Kimseye küfür etmedik. Kimseye de ders vermeye de kalmadık ama kimsenin de bize hele hele Alevilik dersi vermeye ihtiyacımız olmadığını bir kez daha ben buradan yineliyim" dedi.

Vatan - 6 Haziran 2011

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.