Cemevleri hakkında tereddütlüyüz

Cemevleri hakkında tereddütlüyüz

Cemevleri hakkında tereddütlüyüzAlevi Çalıştaylarından üçüncüsü Rixos Otel’de yapıldı...Alevi Çalıştaylarından...

A+A-

Cemevleri hakkında tereddütlüyüzCemevleri hakkında tereddütlüyüz

Alevi Çalıştaylarından üçüncüsü Rixos Otel’de yapıldı...

Alevi Çalıştaylarından üçüncüsü Rixos Otel'de yapıldı. Çalıştayın katılımcılarından Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, Alevilerin talepleriyle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının hiçbir menfi tavrının olmadığını söyledi.

Aktan, Rixos Otel'de devam eden 3. Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çalıştaya, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı olarak katıldığını ancak burada kişisel görüşlerini dile getireceğini belirten Aktan, çalıştayı ön yargıların kırılması ve diyalog ortamının sağlanabilmesi için önemli bir başlangıç olarak gördüğünü belirtti.

Alevilerin ve Sünnilerin birbiri hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini ifade eden Aktan, geçmişte yaşanan çelişmeleri ve tarihi yanlışları sürekli telaffuz etmenin yanlış olduğunu belirtti. Bir barış ve hoşgörü ortamına ihtiyaç olduğuna işaret eden Aktan, Alevi çalıştaylarının bu ortamın yaratılmasına ve önemli adımların atılmasına imkan sağlayacağını kaydetti.

Alevilerin somut talepleriyle ilgili Diyanetin hiçbir menfi tavrı olmadığını vurgulayan Aktan, 'Alevi vatandaşların özgürlükleri, alabilecekleri haklar, maddi ve kimlikleriyle alakalı hem ahlak hem itikat hem de ritüeller hakkında talep ettikleri konusunda Diyanetin engel oluşturacak bir görüşü yoktur' diye konuştu.

Ancak cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi konusunda tereddütleri olduğunu dile getiren Aktan, bir dinin tüm mensuplarının ortak mekanlarda ibadet ettiğini söyledi. 'Müslümanım' diyen kişinin ibadet yerinin cami olduğunu ifade eden Aktan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunun dışında diğer yerler olsa olsa kültürel, dini, mistik, ilmi faaliyetlerin icra edildiği mekânlar olabilir. Eğer biz cemevlerini caminin alternatifi gibi görürsek, o zaman İslam dışında başka bir şeyin mi tartışması gündeme getiriliyor gibi endişe taşıyoruz. Cemevi inşa ederken arsa ve maddi yardım istiyorlarsa alsınlar buna hiçbir mani yok. Ama 'bu mekân camiye alternatif, Alevi-Bektaşilerin mabedi' denirse bunda sakınca görüyoruz. İdari bakımdan şu kadar bin kapasiteli cemevi yapılsın, arsa verilsin, yardım edilsin gibi siyasi irade ortaya çıkarsa yerel yönetimlerden veya merkezi yönetimlerden bir yardım yapılacak olursa bizim hiçbir itirazımız olmaz, olamaz da zaten. Biz ona karışmayız, sadece dini bakımdan endişemizi dile getirdik.'

'ÇALIŞTAYDAN, ALEVİLERDEN ÇOK SÜNNİLER YARARLANACAK'

Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı, ilahiyatçı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk de çalıştaydan Alevilerden çok Sünnilerin yararlanacağını belirterek, 'Birbirini eleştirmeyi ve öz eleştiriyi hayata geçiriyorlar. İyi olacak' değerlendirmesinde bulundu.

Çalıştaydan nihai çözüm beklemenin doğru olmayacağını vurgulayan Öztürk, tartışmalar sonucu bir yol haritasının belirlenebileceğini söyledi

Sorunun din tartışmalarıyla çözülemeyeceğinin anlaşıldığını ifade eden Öztürk, 'Bunu çağdaş hümanizm ve Atatürk Cumhuriyetinin getirdiği laiklik çerçevesinde çözeriz. Şimdi oraya doğru gidecek' diye konuştu.

Alevilerin somut taleplerinin, Kur'an-ı Kerim'in 'olmazsa olmazları' dikkate alınarak, çağdaş değerler ve yöntemler çerçevesinde çözülmesi gerektiğine işaret eden Öztürk, 'Dinde anonim şirketi kurmaya gidemezsiniz. 'Herkes katılsın din adına bir anonim şirket kuralım', bu olmaz. Peki, ne olur? İşte bu, buradan çıkacak' dedi.

haberaktuel.com - 19 Ağustos 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.