Cemevleri hakkında verilen 91 kanun teklifinden 69’u reddedildi

Cemevleri hakkında verilen 91 kanun teklifinden 69’u reddedildi

Alevilerin uzun yıllardır yasal statü talep ettikleri cemevlerine dair AHİM ve yerel mahkemelerde alınan kararlar uygulanmazken TBMM'ye 2002 yılından beri verilen kanun teklifleri ise

A+A-

Meclis, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile Yargıtay’ın “ibadethanedir” kararlarına karşın cemevlerini ibadethane olarak kabul etmiyor.

91 kanun teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulduğu ve hiç birinin ilgili komisyonda ve genel kurulda görüşülmediği tekliflerin 69’u geçerliliğini yitirdi, 22’si ise hâlâ görüşülmeyi bekliyor.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın yazılı soru önergesine yanıt veren Meclis Başkanlığı, AKP’nin iktidara geldiği 22’nci dönemde, cemevlerinin ibadethane olarak kabulüne ilişkin 1, 23’üncü yasama döneminde ise 5 kanun teklifini komisyondan bekleterek hükümsüz pozisyona düşürdü. AKP, 24’üncü yasama dönemindeki 24, 25’inci yasama dönemindeki 15 ve 26’nci yasama dönemindeki 24 kanun teklifte aynı akıbete uğradı.

24 Haziran 2018 tarihinde başlayan 27’nci yasama döneminde cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik 22 kanun teklifi daha sunulurken bu teklifler de bugüne kadar henüz görüşülmedi.

(HABER MERKEZİ) 

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.