Cemevleri ibadethane gibi muamele görebilir

Cemevleri ibadethane gibi muamele görebilir

Cemevleri ibadethane gibi muamele görebilirHükümetin, Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu koordinasyonunda sürdürdüğü...

A+A-

Cemevleri ibadethane gibi muamele görebilirCemevleri ibadethane gibi muamele görebilir

Hükümetin, Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu koordinasyonunda sürdürdüğü "Alevi Açılımı" projesine Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan "Şartlı destek" geldi.

Diyanet İşleri, Yazıcıoğlu’na, cemevlerinin statüsüyle ilgili olarak "Diyanet bünyesinde düzenleme uygun olmaz. Siyasi irade çözüm bulmak istiyorsa, cemevleriyle ilgili olarak ’fiili’ durum yaratabilir. Biz çözümün dışında yer alırız" değerlendirmesini sundu. Diyanet, hassasiyetlerini şöyle sıraladı:

"Müslümanların ibadethanesi camilerdir. Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi doğru olmaz. Ancak, cemevleri Türkiye’nin, korunması ve desteklenmesi gereken kültürel, mistik zenginlikleridir. Cemevleri bu anlayışla yasal bir statüye kavuşturulabilir. Bu haliyle de cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi yerine, ibadethane gibi muamele görmesi daha doğru olur. Bu sayede, tıpkı cami ve diğer ibadet mekanlarında olduğu gibi cemevlerinin de elektrik, su gibi bazı temel ihtiyaçları ücretsiz olur. Yasal statüye kavuşmuş olan cemevlerinin de Alevi vatandaşlarımızın hangi amaçla kullandıkları bu noktada bizi ilgilendirmez. Oradaki faaliyetlere ister ’İbadet’ derler ister, ’Sosyal bir buluşma."

Okan KONURALP / ANKARA - HÜRRİYET - 26 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.