Cemevlerine ibadethane yolu

Cemevlerine ibadethane yolu

Cemevlerine ibadethane yolu  Başbakan Erdoğan, Alevi projesi için çalışma başlatarak, cemevlerinin ibadethane olması, özel bütçe...

A+A-

Cemevlerine ibadethane yoluCemevlerine ibadethane yolu
 
Başbakan Erdoğan, Alevi projesi için çalışma başlatarak, cemevlerinin ibadethane olması, özel bütçe ayrılması gibi konuları tekrar görüşmeye açtı. Erdoğan, Alevi mitingi öncesi bu konuda Devlet Bakanı Yazıcıoğlu ve AKP milletvekili Çamuroğlu ile görüştü.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Alevi açılımıyla ilgili projeyi yerel seçim öncesinde sürpriz bir adımla raftan indirdi. İlk aşamada cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanması ve özel bütçe ayrılması planlanıyor.

Alevi-Bektaşi Federasyonu’nun hafta sonu Ankara’daki mitinge hazırlandığı günlerde Erdoğan’ın da yeni bir çalışma başlattığı ortaya çıktı. Erdoğan, miting öncesi yeni bir formül geliştirmek amacıyla Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ve AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’yla görüşmeler yaptı. Yazıcıoğlu’yla da görüşen Çamuroğlu, cemevlerinin ibadethane yapılması ve buralara bütçe ayrılmasına dönük yöntemleri anlattı. Bu görüşmelerde, cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanmasında karar kılınırken, nasıl bir formülle bütçe ayrılacağı ve uygulamanın nasıl yapılacağına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde böyle bir yapılanmanın olanaklı görünmediğini belirten Çamuroğlu’na, Erdoğan ve Yazıcıoğlu da hak verdi.

Bakanlıkta olacak

Gelinen aşamada, Diyanet veya buna paralel bir yapı yerine, tamamen ayrı bir yapılanma getirilmesi görüşü ağırlık kazandı. Cemevlerine aktarılacak bütçenin, "inanç kültürlerinin desteklenmesi" çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilebileceği belirtildi. İktidar yetkilileri, Anayasa değişikliği gerektiren veya henüz AKP içinde uzlaşma sağlanamayan "zorunlu din dersinin kaldırılması" gibi daha zor girişimler yerine, öncelikle yasa değişikliğiyle atılabilecek adımların hayata geçirilmesine karar verdi. Bu çerçevede camilerde olduğu gibi cemevlerinin de elektrik, su giderleri karşılanacak. Cemevlerinde görev yapan dede, zakir ve hademelerin maaşlarının bütçeden ödenmesi de değerlendiriliyor.

Tarikatlar meselesi

Erdoğan ile Yazıcıoğlu, özellikle tekke, zaviye ve türbeleri kapatan yasaya aykırı düşmeyecek formüller geliştirmeye çalışıyor. Hükümet, Alevi kesimin temel taleplerini karşılayacak düzenlemede hassas bir denge kurmanın sıkıntısını yaşıyor. Üzerinde çalışılan formülde, bazı tarikat ve cemaatlerin cemevlerine getirilecek hakları örnek göstererek talepte bulunmalarını engelleyecek bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor.

Çamuroğlu dönüyor mu?

22 Temmuz seçiminden sonra Bilkent Otel’de Alevilerin iftarına katılarak "açılım" mesajı veren Erdoğan, Alevi yazar, İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nu da danışmanlık görevine getirdi. Çamuroğlu, bu adımların kesintiye uğraması üzerine danışmanlıktan istifa etti. Ancak Erdoğan, Çamuroğlu’nun istifasını işleme koymayıp, makam odasını da boşalttırmadı. Son gelişme, Çamuroğlu’nun danışmanlığa "fiilen döndüğü" şeklinde yorumlandı.

Çözüme çok yakınız

REHA Çamuroğlu, dün TBMM Genel Kurulu’nda şunları söyledi: "Bu sorunlar hassasiyet ve gözyaşı içerir. Birbirimize yaşattığımız, zaman zaman ülkemiz siyasetinin, hatta uluslararası siyasetin hepimize yaşattığı derin acıların açtığı derin izleri taşır. Siyasette tribünlere oynamak bazen siyasetçiye haz verebilir. Oysa parlayıcı olduğu defalarca göstermiş konularda şuur sahibi olarak tribünlere oynamak değil de çözüme yönelmek gerekir. Sorun ortada ve çözüme de çok yakın olduğumuzu hissediyorum."

Bülent SARIOĞLU - Şehriban OĞHAN
HÜRRİYET - 13 Kasım 2008, Perşembe

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.