ÇHD: F tiplerinde genelge uygulanmıyor

ÇHD: F tiplerinde genelge uygulanmıyor

ÇHD: F tiplerinde genelge uygulanmıyorÇağdaş Hukukçular Derneği İstanbul şubesi, Adalet Bakanlığı’nın F tipi cezaevlerindeki...

A+A-

ÇHD: F tiplerinde genelge uygulanmıyorÇHD: F tiplerinde genelge uygulanmıyor

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul şubesi, Adalet Bakanlığı’nın F tipi cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesine ilişkin genelgenin hiçbir cezaevinde uygulanmadığını bildirdi.

İSTANBUL - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Cezaevi İzleme Komisyonu tarafından F tipi cezaevlerine ilişkin hazırlanan rapor, basın toplantısı ile açıklandı. Şube Başkanı Serhan Arıkanoğlu, 19 Aralık 2000 tarihinde “Hayata Dönüş” adı altında cezaevlerine yönelik düzenlenen operasyon ve ardından yapılan “Ölüm Orucu” eylemlerinde yüzlerce tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybettiğini ya da sakat kaldığını söyledi.

Adalet Bakanlığı’nın F tipi cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesine ilişkin 22 Ocak 2007 tarihinde 45/1 sayılı genelgeyi yayımladığını ifade eden Arıkanoğlu, “Genelge her ne kadar yasal nitelik kazanmışsa da bugüne kadar uygulaması konusunda çok büyük sorunlar yaşanmıştır. Bugün itibarıyla genelgenin uygulandığı tek bir cezaevi yoktur” dedi.

Konuyla ilgili hazırladıkları raporu, ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte Adalet Bakanlığı, TBMM, bakanlar ve milletvekillerine de göndereceklerini kaydeden Arıkanoğlu, F tipi cezaevlerinde uygulanan tecridin aşılması ve 10 saatlik sohbet hakkının uygulanması için herkesten destek beklediklerini söyledi.

TTB: RAPOR SUNDUK, DİKKATE ALINMADI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy da TTB olarak cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesi konusunda daha önce hazırladıkları raporu, Adalet Bakanlığı’na sunduklarını, ancak yeterli uygulamanın yapılmadığını belirlediklerini savundu.

AVUKAT AŞÇI: BAKANLIĞIN TUTUMU YAKIŞIKSIZ

Adalet Bakanlığı genelgesinin ardından “Ölüm orucu” eylemine son veren avukat Behiç Aşçı da “Neredeyse yüzlerce maddesi olan bir genelgenin sohbet hakkını düzenleyen maddesinin uygulanmaması dikkat çekicidir” dedi.

Gelinen noktada artık kimsenin sabrının kalmadığını dile getiren Aşçı, “Artık bu sorun çözülmelidir. Bu konuda kabul edilecek hiçbir gerekçe de kalmamıştır. Genelge, ölüm orucuna ara verilmesini sağlayan genelgedir. Bu açıdan bizim için son derece önemlidir. Adalet Bakanlığı’nın bizleri oyalamasını, bekletmesini, aldatmasını son derece yakışıksız buluyorum” diye konuştu.

ÇHD İstanbul Şubesi Cezaevi İzleme Komisyonu üyesi 25 avukatın hazırladığı raporda, F tipi ceza infaz modelinin başlı başına kişilerin fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı gelişimlerinin önünde engel oluşturduğu, 45/1 sayılı genelgenin uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılması, cezaevlerinin denetlenmesi, izlenmesi ve sorunların çözümü için izleme kurullarının oluşturulması öneriliyor.

AA - NTV - 20 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.