Che'nin kızı isyan etti

Che'nin kızı isyan etti

Che'nin kızı isyan ettiAleida Guevara’ya göre babasını pazarlama aracı yapmak onun sosyalist ideallerine hakaret etmekle eşdeğerGüney...

A+A-

Che'nin kızı isyan ettiChe'nin kızı isyan etti

Aleida Guevara’ya göre babasını pazarlama aracı yapmak onun sosyalist ideallerine hakaret etmekle eşdeğer

Güney Amerika’daki devrimci hareketin öncülerinden Che Guevara’nın kızı, babasının “pazarlama aracı” olarak kullanılmasına isyan etti.

İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan habere göre Arjantinli devrimcinin dört çocuğundan en büyüğü olan Aleida Guevara, birkaç gün önce Küba yönetiminin Che’nin 80’inci doğum günü olan 14 Haziran öncesinde internette düzenlediği forumda babasının ticari emeller için kullanılmasının onun sosyalist ideallerine hakaret anlamına geldiğini belirtti. 47 yaşındaki Aleida Guevara şöyle devam etti:

Che figürünün farklı kesim ve sınıflardan insanların birbirlerine düşman olmalarına araç olarak kullanılması beni üzüyor. Bu çok utanç verici bir şey. Kapitalizmi devirmek için savaşan ve bu yolda ölen bir adamın İngiliz votka markası satmak, Fransız gazlı içeceklerin satışını arttırmak veya İsviçre üretimi cep telefonu pazarlamak için kullanılması çok üzücü. Biz ailece para istemiyoruz. Babamın anı ve ideallerine saygı gösterilmesini istiyoruz.

1953’te ülkesini terk ederek Fidel Castro’nun Kübalı diktatör Fulgencio Batista’ya açtığı gerilla savaşına destek veren ve 1967’de Bolivya’da öldürülen “Che” dendi mi ilk akla gelen görüntü olan bereli fotoğraf, 1960 yılında Havana’da Kübalı fotoğrafçı Alberto Korda tarafından çekildi. İtalyan yayıncı Giangiacomo Feltrinelli 1960’ların sonunda fotoğrafın dağıtımına başladı. Korda, telif hakkı süresi dolmasına rağmen fotoğrafı votka reklamında kullanan İngiliz reklam ajansını mahkemeye verdi.

CUMHURİYET - 8 Haziran 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.