"CHP Alevi ve Kürt Demeden Sosyal Demokrat Olamaz"

"CHP Alevi ve Kürt Demeden Sosyal Demokrat Olamaz"

"CHP Alevi ve Kürt Demeden Sosyal Demokrat Olamaz"Yazar Aydın'a göre Aleviler, bir sene önce Baykal CHP'sine çektikleri...

A+A-

"CHP Alevi ve Kürt Demeden Sosyal Demokrat Olamaz""CHP Alevi ve Kürt Demeden Sosyal Demokrat Olamaz"

Yazar Aydın'a göre Aleviler, bir sene önce Baykal CHP'sine çektikleri sınırdan geri döndü. Kılıçdaroğlu'nunsa AKP'nin dahi gerisine düşerek Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesine katkı vermesi imkansız.

"Alevi'yi ve Kürt'ü telaffuz etmeden sosyal demokrat olmak iddiası aslında Türk ve Sünni iktidara boyun eğmek anlamı taşır. Böylesi bir buyun eğme üzerinden Alevi'nin Sünni'yle, Kürt'ün Türk'le eşitliğini yaratmak mümkün değil."

Yazar Erdoğan Aydın, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yönetim değişikliğinin ardından yeniden Aleviler için çekim merkezi haline geldiğini ancak bunun Alevilerin eşit yurttaş olma mücadelesine katkı sunacağının şüpheli olduğunu söyledi.

CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alevi sorununa değinmemesine yönelik eleştirileri "Böyle bir lüksümüz yok. Etnik kimlik ve inanç üzerinden siyaset yapmamaya kararlıyım" diye cevapladı. "Önemli olan aydınların, ilgili kesimlerin ortak tepki vermesidir."

Kılılçdaroğlu kurultay konuşmasında Alevi ve Kürt kelimelerini kullanmamıştı.

AKP'nin gerisine düşerek imkansız

Aydın'a göre bu yaklaşımın geçerliliği yok çünkü "çok kimlikli çok kültürlü bir coğrafyada sosyal demokrat olmak sadece ekonomik eşitsizlik üzerinden bir dil kurmakla" mümkün değil.

"Türkiye tarihinde Aleviler ve Kürtlerin asimilasyonunu; bu süreçteki sayısız provokasyon ve katliamı düşünürsek sosyal demokrat olmak iddiası kaçınılmaz şekilde mağdurların sorunlarının çözülmesine; bunun için de pozitif ayrımcılık uygulanmasına ve mağdurların onöre edilmesine ihtiyaç duyuyor. Kılıçdaroğlu'nun Kürt ve Alevi kavramlarını kullanmasını, etnik ve inançsal mağduriyetleri doğrudan telaffuz eden bir dili devlet katında egemen hale getirmesin şart koşuyor."

Aydın, "muhafazakar AKP'nin bile -samimiyetsiz de olsa- adım attığı" bir Türkiye'de bunun gerisine düşerek demokratikleşmeye katkı vermenin imkansız olduğunu düşünüyor.

CHP, AKP, dağınıklık

Kasım 2009'da yaklaşık 200 bin kişi Alevi örgütlerinin çağrısıyla Kadıköy'de toplanmış ve hükümetten taleplerini dillendirmişti. Aydın mitingin ardından bianet'e Alevilerin ilk kez CHP'nin gölgesinden bu kadar açıkça çıkıp sola yöneldiğini belirtmişti. Deniz Baykal'ın ayrılmasından sonra, Kılıçdaroğlu'nun başkanlığıyla Aleviler yeniden CHP'ye yaklaşmış durumda. Aydın "Ne yazık ki Baykal CHP'siyle aralarına çektikleri sınırın gerisine çekilmiş durumdalar" diyor.

Bunun yanı sıra, hükümet Alevilerin zorunlu din dersi, Diyanet, cemevleri, geçmişle yüzleşme gibi konulardaki taleplerini yükseltmesini bir dizi toplantıdan oluşan "açılım"la karşılamış ancak Alevilerin talepleri karşılık bulmamıştı. Aydın'a göre Kürtlerin kendi örgütlenmelerine yaslanmaları karşısında Alevilerin bunu başaramamış olmasının getirdiği bir kırılma da var.

Bu durumda, 2001 ortasında yapılacak seçimlerde Aleviler büyük oranda CHP'ye yönelecek. Aydın CHP'nin gerçek anlamda bir sosyal demokrat parti olmaya yönelmesinin ancak kendi solundan gelecek etkin bir muhalefetle karşılaşmasına bağlı olduğunu düşünüyor ve ekliyor:

"Bu başarılamadığı sürece, dedeleri Dersim katliamın mağduru olmuş bir Kılıçdaroğlu'nun başında olduğu bir CHP bile, anlamlı bir dönüşüm ve demokratikleşme öznesi olamayacaktır." (EÜ)

Erhan ÜSTÜNDAĞ

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy25006 = 'erhan' + '@';

addy25006 = addy25006 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text25006 = 'erhan' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

25006 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 27 Aralık 2010, Pazartesi

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.