CHP, Kürt ve Alevi Açılımı Peşinde

CHP, Kürt ve Alevi Açılımı Peşinde

SİYASİ PARTİLERİN YAZ GÜNDEMİ YEREL SEÇİMLERAKP, yerel seçimleri referanduma çevirmek isterken, CHP de AKP’yi geriletmek için...

A+A-

CHP Kürt ve Alevi Açılımı PeşindeSİYASİ PARTİLERİN YAZ GÜNDEMİ YEREL SEÇİMLER

AKP, yerel seçimleri referanduma çevirmek isterken, CHP de AKP’yi geriletmek için yerel seçimlere son umut olarak bakıyor. CHP bu nedenle AKP ve DTP’nin tabanına yönelik açılımlar yapmayı gündemine aldı. DTP’nin yerel seçim hedefi ise hem kalelerini korumak hem de Van, Siirt, Bingöl, Ağrı gibi illeri yeniden AKP’den almayı hedefliyor.

2009 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler öncesi parti merkezlerinde de seçimlerde izlenecek strateji, seçim hedefleri ve adaylıklar konusunda hazırlıklar başladı. İktidar partisi AKP, Anayasa Mahkemesi tarafından irticai eylemlerin odağı olarak nitelendirildiği için yerel seçimleri, referanduma çevirmek istiyor. AKP hem elindeki belediyeleri korumak hem de CHP ve DTP’nin kalelerini ele geçirmek istiyor.

AKP’NİN GÖZÜ KALELERDE

AKP yönetimi böylece, genel seçimlerden sonra Türkiye’nin her tarafında seçmenin desteğine sahip olduğunu kanıtlamayı planlıyor. AKP bunun için CHP’nin iki önemli kalesi olan İzmir Büyükşehir ve Çankaya’yı kazanarak, CHP’yi susturmak istiyor. AKP, laik kesimin ağırlıklı olarak yaşadığı bu yerleri kazanarak, bu kesimlerin de temsilcisi olduğunu kanıtlamaya çalışacak.

AKP’nin Kürt illerindeki hedefi ise Diyarbakır ve Dersim. Başbakan Erdoğan, genel seçimlerden sonra yaptığı ilk açıklamada bu iki belediyeyi istediğini açıklamıştı.

AKP’nin amacı, Kürt seçmenin de temsilcisi olduğunu göstermek. Kürt kökenli 75 milletvekili olduğunu açıklamasına rağmen Kürt sorununun çözümüne dair hiçbir adım atmayan AKP, daha önce DTP’den aldığı Van, Siirt, Bingöl, Muş, Ağrı gibi illeri korumak ve bu illere yenilerini eklemek için bölgede büyük bir kampanya başlatmanın hazırlıklarını yürütüyor. AKP lideri ve Başbakan Erdoğan, kampanyanın açılışını kendi memleketi olan Rize’nin Güneysu ilçesinde başlattı.

CHP AÇILIM PEŞİNDE

Ana muhalefet partisi CHP de yerel seçimler öncesi parti programında revizyon yapmak istiyor. Yeniden sol seçmene seslenmek isteyen CHP’nin amacı AKP’ye oy veren yoksulların oyunu almak. CHP parti programını değiştirerek, Kürtlerin ve Alevilerin de sorunlarına eğilerek, bu kesimlere hitap etmenin arayışında. Yerel seçimleri gündemine alan CHP yönetimi geçtiğimiz günlerde yaptığı MYK toplantısında bu konuyu enine boyuna tartıştı. Parti yönetimi, yerel seçimler için MYK üyeleri arasında görevlendirme yaptı.

CHP yönetimi, AKP’nin kapatılmama kararına rağmen rejime yönelik tehditlerin devam ettiği düşüncesiyle bu kez umudunu kurumlara değil halka bağladı. CHP yönetimi AKP’nin yerel seçimlerde oy kaybetmesi halinde bu düşüşün genel seçimlere kadar düşerek iktidara değişikliğine yol açması için fırsat yaratmak istiyor. Yerel seçimlerde AKP’yi geriletmek isteyen CHP; AKP’nin gözüne kestirdiği İzmir ve Çankaya belediyelerini elinde tutmak için her türlü çabayı sergilemeye hazırlanıyor.

CHP, AKP’ye karşı DSP’yi de yanına alarak solun tek adresi olmak istiyor ancak DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, bu ittifakın genel seçimlerde sonuç vermediğini belirterek CHP’ye kapıları şimdiden kapattı. DSP’nin, SHP ve 10 Aralık Hareketi’yle işbirliği yapabileceği belirtiliyor. Ancak, böyle bir ittifakın sonuç alamayacağı yorumları yapılıyor.

DTP’NİN HEDEFİ AKP’Lİ BELEDİYELER

AKP’nin kalelerine göz koyduğu bir diğer parti olan DTP ise ilk kez parlamentoda temsil edilerek seçim kampanyası yürütmeyi avantaja çevirmek için hazırlıklar yürütüyor. DTP yönetimi, seçim hazırlıklarının odağına milletvekillerini koyacak. Geçtiğimiz günlerde Parti Meclisi’ni toplayan DTP, yerel seçimler için geniş katılımlı bir komisyon kurarak seçimlerin startını vererek. DTP yönetimi Meclis tatilde olmasına rağmen parti grubunu Ankara’da toplayarak, çalışmalara başlayacak. Seçim bölgelerine giden milletvekilleri ise bölgede halk toplantılarına katılarak seçimlere ısınıyor. DTP’nin yerel seçim hedefi, AKP’nin almak istediği Diyarbakır ve Dersim’de oylarını artırarak bu belediyeleri elinde tutmak ve AKP’ye de kaleleri teslim alamayacağını göstermek. DTP yönetimi AKP’nin önceki seçimlerde DEHAP’tan aldığı Van, Siirt, Ağrı, Muş, Bingöl gibi illeri ve yönetiminde bulunmayan belediyeleri kazanmak. DTP, batı illerinde ise, kurulacak olan Çatı Partisi ittifakında yer alan adaylarla bulunmayı planlıyor.

BİRGÜN - 24 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.