CHP lideri Baykal aşure dağıttı

CHP lideri Baykal aşure dağıttı

CHP lideri Baykal aşure dağıttıCHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde bazı Alevi kuruluşlarının temsilcileri ile partililere ve vatandaşlara...

A+A-

CHP lideri Baykal aşure dağıttıCHP lideri Baykal aşure dağıttı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde bazı Alevi kuruluşlarının temsilcileri ile partililere ve vatandaşlara aşure dağıttı.

Bazı Alevi temsilcilerinin Onur Öymen'in Dersim olayının kanlı şekilde bastırılmasını savunmasına tepki olarak katılmadıkları törende, Baykal günün anlam ve önemi üzerinde durdu. Siyasi konulara girmeyen Baykal, Kerbela olayından büyük dersler çıkarmak gerektiğini kaydetti.

CHP, geleneksel hale getirdiği Aşure dağıtma törenini bu yıl da genel merkezde gerçekleşti. Davetlilere kendi elleriyle aşure dağıtan Baykal, aşurenin tarihin en ızdıraplı günlerinden biri olan Kerbela olayının bir kez daha hatırlanmasına vesile olduğunu söyledi. Baykal, "Kerbela pek çok yönden ibret alınması gereken bir büyük konu. Yaşanmış olan acının büyüklüğü çok önemli ama bu acıyı kimlerin, kime, ne adına yaşattığı çok daha önemli başka bir konu." diye konuştu.

Hükümete dolaylı eleştiriler göndermeyi tercih eden Baykal, Kerbela olayını gerçekleştirenlerin 'iktidara ele geçirmekle tatmin olmayan' kişilerin yaptığını kaydetti.

Deniz Baykal, aşure dağıtım töreninin öncesinde ise TBMM'de eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerini kabul etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, işçilere karşı 'saldırgan ve suçlayıcı' yaklaşım sergilediğini ileri süren Baykal, Erdoğan'ın "Yetimin hakkını yedirmem" dediğine işaret ederek, "Bu insanlar, bahsettiği yetimlerin kendisi, mağdur olan, hakkı korunması gerekenler onlar. Onlar, kimsenin hakkını yemeye çalışmıyor, kimse de bedava, yan gelip yatma noktasında değil, bu insanlar, çalışmak, üretmek, emeğinin karşılığını almak istiyor. Yetimin hakkını önce sana karşı korumak lazım." diye konuştu. Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki aramaya ilişkin bir soruya muhatap olan Baykal, "Bitsin, öyle konuşalım. Yaşayan bir süreç. Süreç sonuçlansın, söylenecek çok şey var." şeklinde konuştu.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi - 29 Aralık 2009

Baykal aşure dağıttı 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kerbela olayının iktidarı ele geçirenlerin bu güçle yetinmemelerinden kaynaklandığına işaret ederek, AK Parti'ye göndermede bulundu. Baykal, "İktidarı ele geçirenler bir süre sonra bu iktidarla yetinemez hale gelir. Bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için çok daha büyük yanlışlıklar yaparlar. İçinde bir şey seni kemirir durur. Gücün, iktidarın yetmez. Bu yüzden Allah hiçbir zaman hiçbirimizi hak doğrultusundan uzak tutmasın" dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, partisinin Genel Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte kazanlarla getirilen aşureyi partililere ve vatandaşlara dağıttı. Aşure kazanının etrafında bir kez daha biraraya geldiklerini belirten Baykal, aşurenin tarihin en ızdıraplı günlerinden biri olan Kerbela olayının bir kez daha anılmasına vesile olduğuna işaret etti. Kerbela olayının pek çok yönden ibret alınması gereken bir olay olduğunu vurgulayan Baykal, bu büyük ızdırabın İslamiyet adına Hazreti Muhammed'in ailesine yaşatılmasının, insan aklının kolay kabul edebileceği bir şey olmadığını belirtti. Baykal, "Burada müthiş bir çelişki ve bir ihanet var. Bu olayı taşınamaz hale getiren de işte bu ihanet yönü. İslamiyet adına İslamiyet'in özüne yapılan bu ihanet" diye konuştu.

Kerbela olayına maruz kalan insanların bir düşmanlık ve husumet beslemediklerini, acıyı bir intikam arzusuna dönüştürmediklerini kaydeden Baykal, bunun muhteşem bir ruh üstünlüğünün göstergesi olduğunu ifade etti. Bu acının, iktidarı ele geçirenlerin bu güçle yetinmeyerek herkesin kendilerine teslim olmasını beklemesinden kaynaklandığını dile getiren Baykal, iktidarı ele geçirenlerin tatmin olmadıklarını, bunların iktidarı eline geçirme biçiminin ise vicdanlara sığmadığını belirtti. Baykal, "O insanlar bedelini ödemeyi göze alarak vicdanlarının gereğini yerine getiriyor. Yılmak, saldırmak, düşmanlık yok. Bu olaya baktığım zaman sevgi, aşk, iman, inanç, sadakat, doğrularına sahip çıkma anlayışını görüyorum. Haksızlığa direnme görüyorum. Bedelini ödemeyi göze alarak yanlışa direnmeyi görüyorum" şeklinde konuştu.

Bu işlerin hep böyle olduğuna işaret eden Baykal, iktidarı ele geçiren insanların bir süre sonra bu iktidarla yetinmediklerini anlattı. Baykal şöyle konuştu:

"Bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için çok daha büyük yanlışlıklar yaparlar. O yanlışlar, kendilerini rahatsız eden şeyleri rahatsız edici olmaktan çıkarmaz. Haksızlığı hak haline dönüştürmez. Yanlışı doğru yapmaz ama çok daha büyük yanlışlara sürükler. İçinde bir şey seni kemirir durur. Gücün, iktidarın yetmez. Bu yüzden Allah hiçbir zaman hiçbirimizi hak doğrultusundan uzak tutmasın. Yanlışın bir parçası haline dönüştürmesin. İktidara gelinir gelinmez, güçlü olunur olunmaz ama daima haklı olmayı, daima doğru olmayı, mağdurun, masumun yanında olmayı bilmek lazım."

Aşurenin, beraberliği, dayanışmayı, bereketi, azdan çoğu üretmeyi, yetersizi yeterli yapmayı ve yaptığını paylaşmayı simgelediğini anlatan Baykal, Alevi dedesi Hüseyin Gazi Metin'in aşure duasını okumasının ardından Genel Merkez önünde toplanan davetlilere aşure dağıttı.

STAR - 29 Aralık 2009 Salı

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.