CHP öğrenci yurtlarını sordu

CHP öğrenci yurtlarını sordu

CHP öğrenci yurtlarını sorduCHP, özel yurtların daha etkin bir şekilde denetlenmesinin yolunun açılması amacıyla meclis araştırması açılmasını...

A+A-

CHP öğrenci yurtlarını sorduCHP öğrenci yurtlarını sordu

CHP, özel yurtların daha etkin bir şekilde denetlenmesinin yolunun açılması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP, üniversite öğrencilerin barınma sorunlarının ele alınması, üniversite ve devlet yurtlarının kapasitelerinin artırılması, özel yurtların daha etkin bir şekilde denetlenmesinin yolunun açılması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan önergede, bulundukları ilin dışında bir üniversite kazanan öğrencilerin temel sorunlarından birisinin yurt sorunu olduğu belirtildi.

Devlet yurtlarının yetersizliğinin, ev kiralarının yüksekliğinin, pek çok öğrenciyi denetimden yoksun ve daha ucuz barınma imkanı sağlayan bazı cemaatlerin etkisindeki özel yurtlara yönelttiği savunulan önergede, ''Bu yurtların ve yurt adı altındaki cemaat evlerinin, Cumhuriyet ve laiklik karşıtı fikirleri gençlerimize aşıladığı aşikardır. Bu tehlikenin boyutları her geçen gün artmaktadır. Bunda mevcut iktidarın görmezden gelir tavrı, işin boyutunu daha da vahim kılmaktadır'' denildi.

Önergenin gerekçesinde de üniversite ve devlet yurtlarında yer bulamayan ya da maddi durumu kötü olan öğrencilerin bir anlamda tarikatların ve cemaat yurtlarının kucağına itildiği öne sürülerek, özetle şunlar kaydedildi:

''Bu yurtlarda gençlerimiz; Cumhuriyetin temel ilkelerine inanmayan, din ve vicdan özgürlüğüne saygı duymayan bireyler olarak yetiştirilmektedir. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanı bireyler haline getirilmeye çalışan bu gençlerimiz ne yazık ki düştükleri bu bataktan çıkamamaktadırlar. Bu yurtların sayılarının giderek artması, ayrılan kaynakların büyüklüğü dikkat çekicidir. Öğrencilere piyasa koşulların çok altında sunulan barınma ve yemek hizmeti, söz konusu yurtların faaliyet ve gerçek amaçları konusunda ciddi endişeleri akla getirmektedir. Devletin olanaklarının yetersiz kaldığı bir alanda, demokratik ve laik cumhuriyete inanmayan kişi ve kuruluşların ikame ettirilmeye çalışılması çok düşündürücüdür. Cumhuriyet hükümetlerinin bu duruma seyirci kalmaması gerekir.''

A.A.  -  16 Ekim 2007


CHP'den Çelik'e rekor soru

CHP Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e 25 soru yöneltti.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ve İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Meclis Başkanlığı'na verdikleri soru önergelerinde, değişen sınav sistemleri, öğretmen istihdamı ve yurtlarda dini eğitim gibi konularda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e 25 soru yöneltti.

CHP'li milletvekilleri Altay ve Soysal, Bakan Çelik’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na üç ayrı konuda dört soru önergesi verdi. Ortaöğretim kurumlarında değişen sınav sistemleri, öğretmen atamaları ve yurtlarda dini eğitim gibi konulara odaklanan önergelerde Çelik'e yöneltilen toplam 25 sorudan bazıları şöyle:

"-OKS sınavı kaldırılarak, 6, 7 ve 8. sınıflara Seviye Belirleme Sınavı konulmasının pedagojik bir çalışması yapılmış mıdır?Yeni sınav şeklinin herhangi bir örneği var mıdır?

-Eğitim sistemimizde branşlara göre öğretmenler, hangi statülerde istihdam edilmektedir? İktidarınız döneminde öğretmen istihdam koşulları neden çeşitlendirilmiştir?10 bi yeni öğretmen ataması konusundaki taahhüdünüzü ne zaman yerine getireceksiniz?

-Özel yurtların denetimi nasıl ve hangi kuruluşlarca yapılmaktadır? Son 5 yılda kaç özel vakıf yurdu denetlenmiştir? Denetlemelerin haberli yapılması usule uygun mudur? Yazılı ve görsel basında yer aldığı şekliyle belirli bir cemaat tarikatlarla doğrudan ya da dolaylı bağlantısı olan yurt var mıdır?"

-"KIZ YURDU İBADETHANE GİBİ KULLANILIYOR MU?"

Özel Valide Sultan Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda dini eğitim verildiği iddiası konusunda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in sessiz kaldığını belirten Soysal, geçtiğimiz hafta verdiği önergesinde Çelik’e, “Bakanlığınıza bağlı kız öğrenci yurdunun ibadethane gibi kullanıldığı bilginiz dahilinde midir? Yurt yetkilileri tarafından yapılan açıklamada yurdun muhafazakar öğrenciler için ideal olduğu belirtilmiştir. Öğrencilerin bu yurda yerleşebilmeleri için muhafazakar mı olmaları gereklidir? Bu şart kim ya da kimler tarafından konulmaktadır?” sorularını da yöneltti.

ANKA - 16.10.2007

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.