CHP'den Alevi temsilcilere tam destek

CHP'den Alevi temsilcilere tam destek

CHP'den Alevi temsilcilere tam destekAlevi heyeti ,Cemevlerinin ibadethaneye dönüştürülmesi ve Madımak Oteli hakkındaki talepleriyle...

A+A-

CHP'den Alevi temsilcilere tam destekCHP'den Alevi temsilcilere tam destek

Alevi heyeti ,Cemevlerinin ibadethaneye dönüştürülmesi ve Madımak Oteli hakkındaki talepleriyle ilgili CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'la görüştü.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın öncülük etmesi halinde Alevilerin taleplerinin Meclis gündemine gelebileceğini belirterek, "Hemen önümüzdeki hafta Parlamento'da yasal düzenlemeyle bu talepleri gerçekleştirebiliriz. Meclis'in 2-3 saatlik bir çalışmasıyla bu sorunlar çözülür" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve beraberindeki 25 dernek temsilcisi, TBMM Başkanı Köksal Toptan'la görüşmelerinin ardından Meclis'te CHP Grup Başkanvekili Okay'ı ziyaret etti. Kabulde bir konuşma yapan Balkız, kabulde bulunan dernek yetkililerinin, Alevi Bektaşi örgütlerinin yüzde 90'ını temsil ettiğini ifade etti. Balkız, 9 Kasım'daki mitingi de burada bulunan insanlarla birlikte yaptıklarını söyledi.

Alevi Bektaşi derneklerinin bugüne kadar cumhurbaşkanlarıyla, başbakanlarla, meclis başkanlarıyla görüşmeler yaptıklarını, her görüşmede Alevilerin bu ülkenin rengi ve zenginliği olduğunun söylendiğini ancak sorunların çözümü noktasında hiçbir somut adım atılmadığını kaydeden Balkız, yapacakları tek şey kaldığını ve bazı konularda yargıya gittiklerini ifade etti. Balkız, zorunlu din dersinin kaldırılması konusunda çok sayıda dava açıldığını, hükümetin alınan mahkeme kararlarını uygulamadığını ifade etti.

Meclis Başkanı Toptan'ın, Alevilerin sorunlarının Meclis çatısı altında çözümü için girişim başlatmasını istediklerini belirten Balkız, Toptan'ın Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri toplantıya çağıracağını ve talepleri teknik olarak değerlendireceğini söylediğini anlattı. Balkız, CHP'den de sorunun çözümüne katkı sunmasını, hatta öncülük yapmasını beklediklerini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Okay ise, Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenlerinin 9 Kasım'da önemli bir girişimi gerçekleştirdiklerini ve o tepki sonucunda iktidarın da Alevilerin somut taleplerine duyarlılık göstermeye başladığını ifade etti. Bunun ilk kez olduğunu ancak yeterli görülemeyeceğini kaydeden Okay, taleplerin çok somut ve kolay gerçekleştirilebilir olduğunu savundu. Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması ve Madımak otelinin bir aydınlanma müzesi haline getirilmesi taleplerinin çok kısa
sürede gerçekleştirilebileceğini belirten Okay, gelinen noktada Meclis Başkanı'nın sorunların çözümüne katkı vereceğini ifade etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

CHP'nin, cemevlerinin ibadethane sayılması için İmar Kanunu'nda değişiklik yapılması yönünde 22. dönemde verdiği teklifin kadük olduğunu, 23. yasama döneminde ise teklifin komisyon gündemine alınmadığını anlatan Okay, 11 Kasım günü böyle bir kanun teklifinin Meclis gündemine geldiğini ancak siyasi iktidarın oylarıyla bu teklifin doğrudan gündeme alınmasının reddedildiğini söyledi. Alevi Bektaşi inancındaki insanların bu iki talebinin önünde hiçbir engel bulunmadığını ifade eden Okay şunları söyledi:

"İmar Yasası'nda cami, havra, kilisenin arasına cemevlerinin de konulmasıyla bu sorun çözülür. Meclis Başkanı'nın bu açılımı çok önemlidir. Meclis Başkanı'nın Danışma Kurulu'nda gündeme getirmesi halinde derhal, hemen önümüzdeki hafta Parlamento'da yasal düzenlemeyle bunu geçirme şansımız vardır. Bu çok önemli bir adımdır."

Zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunun Anayasa değişikliği gerektirdiğine işaret eden Okay, bu konunun da CHP'nin 2007 seçim bildirgesinde bulunduğunu hatırlattı. CHP'nin 'illa benim kanun teklifim çıkarılsın' demediğini, 4 partinin ortak bir kanun teklifi verebileceğini kaydeden Okay, bu sorunların Meclis'in 2-3 saatlik çalışmasını alacak bir süratle çözülebileceğini söyledi. İftar sofraları düzenlemek yerine somut çözümler üretmek gerektiğini belirten Okay, "Meclis Başkanı'nın öncülük etmesi
halinde her türlü katkıyı vermeye hazırız. CHP, 'ben yaptım' demek yerine 'birlikte yaptık' demenin onurunu taşımak ister" dedi.

Kabulün sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Okay, TBMM Başkanı Toptan'ın kabule AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nu da davet etmesini nasıl karşıladığının sorulması üzerine bunu yadırgadığını söyledi. Meclis Başkanı'nın AK Parti'den milletvekili seçildiğini ancak bugün AK Parti kimliği taşımadığını, tarafsız bir Meclis Başkanı olduğunu söyleyen Okay, kimi açılımların mimarı olduğu ifade edilen bir AK Parti milletvekilinin toplantıya davet edilmesini yadırgadığını söyledi.
 
Okay,Toptan'ın Reha Çamuroğlu'nu değil bilgi almak için toplantı öncesinde başka bir kişiyi çağırabileceğini söyleyerek Alevi Bektaşi Federasyonu'nun bu konuda doğrudan muhatap alınması gerektiğini vurguladı.

HABER7 - İHA - 28 Kasım 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.