CHP'den "Zorunlu Din Dersi İşkencesine" Destek

CHP'den "Zorunlu Din Dersi İşkencesine" Destek

CHP'den "Zorunlu Din Dersi İşkencesine" DestekCHP'NİN YENİ PARTİ PROGRAMINDA ŞOK!CHP’nin 14. Olağanüstü Kurultayı, tüzük ve program değişikliğinin...

A+A-

CHP'den "Zorunlu Din Dersi İşkencesine" DestekCHP'den "Zorunlu Din Dersi İşkencesine" Destek

CHP'NİN YENİ PARTİ PROGRAMINDA ŞOK!

CHP’nin 14. Olağanüstü Kurultayı, tüzük ve program değişikliğinin ardından çalışmalarını tamamladı. Kurultay'da kabul edilen CHP’nin yeni parti programı Alevilerin talepleri açısından büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. "Aleviler Diyanet’te temsil edilecek, Cem Evleri camilerle eşit destek görecek", "Madımak Oteli Hoşgörü Merkezi olacak" gibi vaatlerin yer aldığı programda asıl şok Zorunlu Din Dersleri konusunda yaşandı. "Din derslerinin seçmeli olmasını" savunan eski programın aksine yeni programda "din dersinin zorunlu olması ancak müfredatta tadilata gidilmesi" ilkesi kabul edildi.

CHP'nin eğitimci kökenli eski Milletvekillerinden Mustafa Gazalcı parti programında Zorunlu din dersleri ile ilgili yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Gazalcı şunları söyledi:

"Gazalcı, 3 gün önce genel merkeze giderek yeni programı istediğini, kendisine “basılıyor” denildiğini belirterek, “Dün akşam gittim yine 'basılıyor' denildi. Bugün sabah geldim, masada buldum. Keşke bizim adımıza yapılan bu değişiklikler daha demokratik ve iktidara eleştiri yönelten değişiklik olsa bizi iktidar etse. Bu değişiklikler bir günde nasıl incelenebilir. Eğitim bölümüne baktım bazı eksiklikler ilk anda gördüm. Açıkları yaralamak için bakmadım. Ama yine aceleye gelmiş gibi gördüm” diye konuştu.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin “12 Eylül Darbesi”nin ardından müfredata zorunlu olarak girdiğini anımsatan Gazalcı, “Biz buna karşı olmalıyız. Bunu karşı çıkmalıyız. Programda bunun da olması lazım. 'Yaz aylarında Kuranıkerim kurslarına izin verilmesin' denilmektedir. Bu kursların sayısı 60 bin olan ilköğretim okullarına ulaşmıştır. Bu kurslara, okula gitmeyen çocuklar da gitmektedirler. Bu program taslağında, 'kesintisiz eğitimin 10 yıl olması' istenmektedir. Bu da istenenin gerisindedir. Biz ilgili şurada 12 yıllık zorunlu eğitim kararı aldık. Divan başkanı da bu kararı verilen kararın içindeydi” dedi.

***

Birgün Gazetesi Köşe Yazarı Ünal ÖZMEN konuyu köşesine taşıdı:

ÜNAL ÖZMEN : CHP, DİN DERSLERİNİN SEÇMELİ OLMASINI NİÇİN PROGRAMINDAN ÇIKARDI?

CHP, pazar günü olağanüstü bir kurultayla parti programını değiştirdi. Kurultayı dikkatle izledim. Kurultaya, eğitimle ilgili değişiklikleri izleyip sizlerle paylaşmak için gitmiştim.

CHP, yeni programında eskisinin aksine din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu ders olarak uygulanmasında devam kararı vermiş. Eski program, iktidara gelinmesi halinde bu dersin seçmeli olacağını öngörüyordu. CHP, eski programında zorunlu eğitim süresini 12 yıl olarak belirlemişken yeni programda zorunlu eğitim süresi 10 yıl olarak öngörülmüş, İHL’lerin “çok amaçlı liselere” dönüştürülmesinden de vazgeçilerek bu liselerle yola devam kararı verilmiş.

Bu geriye dönük  değişiklikleri görünce sizinle paylaşacak bir şey olmadığı kararına vardım.

Biz daha ileri önerilerle tıkanıklığın önünü açmasını önerirken konjonktüre, geniş kamuoyu desteğine ve yargı (AİHM, Danıştay) kararlarına rağmen din derslerinin seçimlik olmasından CHP niçin vazgeçti anlamadım. Kurultayda bu yönde bir değişikliği fark etmiş olana da rastlamadım.

Türbanlılara verilen ilk taviz mi acaba diyorum.

Keşke Altan Öymen’in, Haluk Koç’un uyarılarına kulak verip tartışmak üzere program değişikliğini ertelemiş olsalardı.

Program, Algan Hacaloğlu’nun kaleminden çıktı diyorlar; eğitim bölümüne Nur Sertel’in müdahil olduğu da söyleniyor. Vebali bu iftirayı atanların boynuna…

İbret-i alem olsun diye eski ve yeni programdaki Din Eğitimi bölümlerini dikkatinize sunuyorum. CHP’nin geldiği nokta ile ilgili Yorumu siz yapın.

Eski Programın “Din Eğitimi” başlıklı bölümü

“…

CHP iktidarında; İmam Hatip Okulları orta öğretimin "Çok Amaçlı Okullar" sistemine dahil edilecek; çağdaş, nitelikli din görevlisi yetiştirecek öğretim ortamı geliştirilecektir. İlahiyat fakülteleri ise başta bu okullara öğretmen olmak üzere, toplumun aydın din adamı ihtiyacını karşılayacak şekilde, eğitim ve öğretim programları ile beraber, yeniden düzenleyecektir.

CHP, özel din eğitiminin devletin, yakın denetimi altında, amacı ve özü çerçevesinde faaliyet göstermelerini gerekli görmektedir.

CHP, eğitim sisteminde din eğitiminin sadece "isteğe bağlı" hale getirilmesini, din derslerinin düzenlenmesinde farklı inanç ve duyarlılıkların varlığının da gözetilmesini öngörmektedir.”

•••

CHP, eğitim sistemimizi; "Okul Öncesi Eğitim", "Temel Eğitim", "Orta Öğretim" ve "Yüksek Öğretim" olarak yenide düzenleyecektir. Temel eğitim ve orta öğretim 12 yıllık zorunlu eğitimin temel ayaklarını oluşturacaktır.

Yeni programın “Din Kültürü ve Ahlak Eğitimi” başlıklı bölümü

“İmam –Hatip (İmam Hatip Liseleri-Ü.Ö.) eğitimi, din görevlisi sayısına duyulmakta olan ihtiyaç çerçevesinde düzenlenecektir.

İlk ve ortaöğretim kurumlarında verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Anayasanın ön gördüğü amaca uyun bir müfredatla verilmesi sağlanacaktır.”

KAYNAK : Alevihaber.com - 23 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.