CHP’li Aksünger: AKP tekçi yaklaşıyor; Alevi köyüne cami yapılması hak ihlalidir

CHP’li Aksünger: AKP tekçi yaklaşıyor; Alevi köyüne cami yapılması hak ihlalidir

Kars Sarıkamış'a bağlı Alevi köyü Aşağısallıpınar'a cami yapılmasına bir tepki de CHP 24. Dönem Milletvekili Erdal Aksünger'den geldi. Alevi köylerine zorla cami dayatılamayacağı

A+A-

Kars Sarıkamış’a bağlı Alevi köyü Aşağısallıpınar’da geçen yıl başlatılan cami inşaatı tamamlandı. Tepkiler ve Alevi heyetin köye giderek müdahale etmesi üzerine cami inşaatı durdurulmuştu ancak yapılan baskılar ve Muhtar Kutlay Emelet‘in işbirliğiyle caminin yapıldığı belirtildi.

PİRHA‘ya konuşan CHP 24. Dönem Milletvekili Erdal Aksünger, Alevi köyü Aşağısallıpınar’a cami yapılmasına tepki gösterdi.

Alevi köylerine cami yapma politikasının, aslında 80 cuntasının getirdiği baskıcı rejimin toplumu dönüştürme, toplumu tekleştirme uygulamaları olduğunu söyleyen Aksünger, “O dönemde 80 cuntası, 82 Anayasası’ndan sonra köylerin kurumsal kimliklerini ve köy kimliğini kazanması için cami zorunluluğu getirdi neredeyse. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bunların hepsi iptal edildi zaten. Bu kararlar uygulanamaz denildi” diye konuştu.

“AKP İNANÇLAR ÜZERİNDE BASKI KURUYOR”

“Millete zorla mezhepsel bir şey dayatamazsın” diyen Aksünger, şöyle devam etti:

“Köy kimliği kazanma meselesi AİHM’de ceza yedi. Bütün inançlar üzerinde bir baskı kuruluyor. Toplumsal cinnete doğru gidecek neredeyse bazı insanlar üzerindeki bu baskılar. Eğer orada o cami tamamlanmışsa, memleketin parasını oraya yatırmak bile züldür.”

Alevi köyüne cami yapılmasının bir hak ihlali olduğunu belirten CHP 24. Dönem İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, “Alevi köyüne cami yapılamaz. Türkiye bundan dolayı mahkum edildi. AKP iktidarı toplumu kandırmak, manipüle etmekten başka bir şey yapmıyor. Avrupa Birliği’nin uluslararası normlarda, hukuk normlarında, özgürlük normlarında, demokrasi normlarında koyduğu bütün şerhlerinde Türkiye’nin notu çok kırık zaten. Türkiye ihlal ediyor insan haklarını. Ona rağmen çıkıyor topluma diyor ki ‘zaten bu Avrupa biz ne yapsak bizi almayacak’ diyor. Aslında sen hiçbir şey yapmıyorsun. Özellikle Avrupa’nın sunduğu haklar, özgürlükler konusunda dayatmacı, tekçi bir yaklaşım yapıyorsun” ifadelerini kullandı.

PİRHA/ İSTANBUL

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.